הרפורמה במיסוי נאמנויות בינואר 2014 תשפיע ללא ספק על ישראלים רבים הנהנים מנאמנויות שונות. נאמנות הינה מערכת חוזית במסגרתו מעביר יוצר הנאמנות נכסים השייכים לו, לידי נאמן, במטרה שהנאמן ינהל את הנכסים לטובת אנשים אחרים, שהם הנהנים בנאמנות. הנאמן מתחייב המסגרת ההסכם בין הצדדים לטפל בנכסים לטובת הנהנים. קיימים סוגים שונים של נאמנויות, ובהתאם לכך כללי מיסוי שונים. בחוק ההסדרים לשנים 2013-2014 הוכרזה רפורמה ביחס למיסוי נאמנות אשר נוצרה על ידי תושב חוץ ואשר לה נהנים תושבי ישראל.
החקיקה הוותיקה בעניין מיסוי הנאמנות שנכנסה לתוקף בשנת 2006, קבעה שלוש הטבות מס ייחודיות ביחס לנאמנות אשר נוצרה על ידי תושב חוץ כדלקמן:
(1) כאשר תושב חוץ מעביר נכסים וכספים לנאמנות לטובת תושב ישראל, לא יחול מיסוי שוטף בשל הפירות, לרבות ריבית, דיבידנד, שכר דירה וכדומה, שנצברים בנאמנות מחוץ לישראל.
(2) חלוקת כספים לנהנה הישראלי לא חייבת במס או בדיווח בעת החלוקה.
(3) אין חובת דיווח.
אלא, שרשות המסים טענה כי הטבות המס בנאמנות יוצר תושב חוץ אשר לה נהנים ישראליים, נוצלו לרעה במקרים רבים על ידי תכנון מס בלתי לגיטימי, כאשר ישראלים העבירו דרך תושבים זרים הון לא מדווח שלהם לנאמנות לטובתם, כאשר השליטה בפועל על הנאמנות נתונה לנהנה הישראלי ולא לנאמן. בהתאם לכך, רשות המסים יזמה שינוי במיסוי הנאמנויות במסגרת חוק ההסדרים 2013-2014.
החקיקה החדשה החל משנת 2014 משנה את ההסדר בעניין נאמנות יוצר תושב חוץ ומעתה, נאמנות יוצר תושב חוץ תיחשב רק נאמנות שבה גם היוצר וגם כל הנהנים הם תושבי חוץ. החקיקה החדשה משנת 2014גם הוסיפה סוג נאמנות חדש ? נאמנות נהנה תושב ישראל. נאמנות זו יכולה להיות נאמנות קרובים או שאינה נאמנות קרובים, כמפורט להלן.
ביטול הפטור מדיווח על נאמנויות הוא השינוי המרכזי שישפיע על ישראלים רבים, ולפיכך כל הנהנים הישראלים בנאמנויות זרות יהיו חייבים לדווח על קיומן של הנאמנויות. מדובר בשינוי דרמטי, שכן חלק מהנאמנויות שידווחו עליהן בפעם הראשונה בשנת 2014, ייבדקו על ידי רשות המסים גם על השנים שלפני התיקון לחוק. ברגע שיצטברו הדיווחים על הנאמנויות כמתחייב מהתיקון לחוק, רשות המסים עשויה להחליט על נאמנויות שונות שהן לא עמדו בתנאים שבחוק טרם התיקון. רשות המסים עשויה במקרים כאלה להוציא שומה רטרואקטיבית לשנים שחלפו.
תיקון נוסף בחקיקה החדשה יוצר סיווג חדש של נאמנות. החל מינואר 2104, כשהיוצר הוא תושב חוץ והנהנה הוא תושב ישראל, הנאמנות יכולה להיחשב כ"נאמנות קרובים", המאפשרת את דחיית החבות במס באחת משתי החלופות הבאות: אפשרות א - מיסוי שוטף מדי שנה וביחס לפירות הנאמנות בלבד בשיעור מס של 25%, כאשר החלוקה בפועל תהיה פטורה ממס בידי הנהנה; אפשרות ב - במועד החלוקה בעתיד לנהנה, יחול מס בשיעור של 30% בגין כספי החלוקה.
לאור ביטול הסדר המס לגבי נאמנות יוצר תושב חוץ החל משנת 2014, עולה השאלה האם ניתן לחייב במס חלוקה מנאמנות קרובים הנובעת מרווחים שהופקו עד לתום שנת המס 2013, אם בוצעה בשנת המס 2014 או לאחריה? נראה כי רשות המסים תטען שניתן יהיה לחייב במס במקרה זה. מומלץ לפני שמחליטים כיצד לפעול ביחס לנאמנויות קיימות לקבל ייעוץ משפטי, ובמקרים מסוימים לפנות לרשות המסים כדי להגיע להסדר. עם זאת, קיימת גם אפשרות להסתמך על חוות דעת משפטית אשר תגן על הנאמנות.
ד"ר אבי נוב, עו"ד, אחד המומחים הבולטים בתחום המיסוי הישראלי והבינלאומי. ד"ר נוב מייעץ בענייני מס מקומיים ובינלאומיים ובכלל זה תכנוני מס ליחידים וחברות, השגת אישורי מס מקדמיים, ייצוג מול רשויות המס, ניתוב הכנסות שמקורן בחו"ל לישראל בצורה היעילה ביותר, וכן מתן חוות דעת מקצועיות. ד"ר נוב עורך את אתר האינטרנט הישראלי לתכנוני מס בינלאומיים, כולל מאמרים וחדשות מיסוי: www.IsraelTaxLaw.com ניתן לפנות לכותב במייל: avinov@bezeqint.net