דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


כיצד לעודד ילדים לדיאלוג ושיתוף ההורים 

מאת    [ 05/12/2013 ]

מילים במאמר: 448   [ נצפה 3122 פעמים ]

ילדים ובני נוער מהווים אוכלוסייה בעלת מאפייני גיל ייחודיים העלולים לתרום לפגיעותם והיחשפותם לסיכונים שונים .סיכונים אלה כוללים אלימות ,עישון, סמים ואלכוהול , אובדנות , התנהגות מינית מסוכנת והריונות לא מתוכננים בגיל צעיר.  הימצאותו של מבוגר משמעותי בחיי הילד מהוה אחד המחוללים המשמעותיים לרווחת ומניעת התנהגויות פוגעניות ומסכנות בגיל הנעורים , בעוד מערכות היחסים עם ההורים ועם בני-המשפחה תופסות חלק מרכזי בחייהם של בני נוער ומשפיעות על רווחתם הנפשית של המתבגרים . מחקרים מעידים כי תמיכה הורית, פיקוח הורי, מעורבות הורית ותקשורת טובה עם הורים נמצאו כגורמים מגנים מפני ההתפתחות של התנהגויות סיכון כגון: עישון , מין לא מוגן, סמים ואלכוהול (Milevsky et al. 2007) .        

ממצאים אלו מדגישים את חשיבות התקשורת והדיאלוג במשפחה כגורמי הגנה לילדים .תכופות, הילדים נמנעים מלשתף  מאחר והם חוששים מאשמה ותגובות לא פרופורציונאלית של ההורים , אשר מעידים כי הם  מתקשים ביצירת דיאלוג פתוח עם הילדים.  ניתן  לעודד את הילד לשתף את ההורים, בעיקר ע"י דיאלוג מכבד ולא שיפוטי:                              

שיתוף הילד :שתפו את הילד  בנעשה עמכם בעבודה, בשעות הפנאי - הילד יחקה אתכם ויעתיק את השיתוף שלכם . חשוב להקפיד על תכנים המותאמים לגילו ולמסוגלותו הרגשית של הילד .

אפשרו אוורור : הראו לילד שאתם אכן מקשיבים לו ולא רק "שומעים אותו " . אל תמהרו לתת עצות או להביע את דעתכם. לעיתים הילד זקוק רק לאוזן קשבת  ומקבלת ללא פתרונות וקבלת אחריות ע"י ההורה .

הניחו  לשאלת "למה" :  שאלות הפותחות במילה "למה" נתפסות כשאלות שיפוטיות המעוררות אשמה/חוסר נעימות . המירו את הלמה בשאלות הבהרה חיוביות : " מעניין אותי למה התכוונת כאשר.... "

חזרו על הסיפור ללא שיפוט :חזרו  על דברי הילד  במילותיכם וללא הוספת דעות אישיות . באמצעותכם  הילד שומע שוב את סיפורו  , תהליך שעוזר לו להתמקד בעיקר ובעובדות .  ע"י חזרה על דברי הילד עשויה לגלות פערים בין הסיפור של הילד למה שאתם חשבתם שהבנתם ,או שמעתם -  תהליך שיעזור לכם ולילד לארגן ולמקד את האירועים, את הסיפור באופן עניני ומדוייק.  

קבלו טעויות  בהבנה ובפרופורציות : טעויות הם חלק מתהליך הצמיחה וההצלחה . קבלת הטעות  ללא יציאה מהכלים אינה מעידה על הסכמה להתנהגות , אלא על קבלת הילד ועל היכולת שלכם להוביל את הילד בבטחה לבחירות אחרות בעתיד . ילד שיבטח  ביכולת הוריו להכיל את האירוע ללא שיפוט והעצמה של הסיפור ירגיש בטוח לשתף ולהתייעץ עמם.

הציבו גבולות ברורים : סמנו לילד באופן ברור ועקבי מהן הפעולות /המעשים האסורים. גבולות עוזרים לילד לצעוד בבטחה במעגלי החיים השונים ומחזקים את תחושת המוגנות והמסוגלות העצמית. גם כאן חשוב להתמקד באיסורים  המהותיים והחשובים לכם ולילד (כנושאים הקשורים למוגנות שלו ושל האחר). הימנעו מאיסורים גורפים ורבים ,הם מאבדים מעוצמתם.

הורים המיישמים דיאלוג עניני ללא שיפוט מצלחים להניע את הילד לשתף ולספר על הנעשה בשעות הפנאי ובבית הספר. הילד מגלה אמון ובוטח ביכולת הוריו לכוון ולהנהיג אותו  להתנהלות ראויה , וברוח דבריו של בנג'מין פרנקלין " אמור לי ואשכח, למד אותי ואזכור, שתף אותי ואלמד" . 

 

 

 

סיגל ניב, יועצת ארגונית ופדגוגית ,פיתוח מנהיגות בארגונים , מנהיגות במשפחה ומנהיגות חברתית . זוכה בפרס בר-לב למצויינות במחקר בחינוך החברתי.
דף הפייסבוק שלי




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב