ניוז לטר 3
שרות צבאי, התנהגויות מסכנות חיים, ושימוש לרעה בסמים
לאורך שנות עבודתי המקצועית אני נפגש במספר לא מבוטל של חיילים הסוחבים וגוררים עימם תסמונות פוסט טראומטיות (PTSD). חוויות קשות מאירועי לחימה בה נמצאו בשרותם הצבאי. פעילות שמובילה אותם אחר כך לצרוך סמים או לנהוג בהתנהגויות מסכנות חיים, כ"עזרה עצמית" (Self Medication).
הגיע אלי חייל בן 25, בוגר יחידה מובחרת שראה לאורך שרותו הצבאי, עשרות מיקרים של מעצרי לילה של חשודים בהשתייכות לקבוצות טרור, את בני משפחתם המבוהלים הצועקים לעזרה, את קשיי המעבר במחסומי הצבא ביהודה ושומרון, את חבריו נהרגים ונפצעים בפעולות צבאיות. אותו חייל נסע "לנקות את ראשו" בנסיעה ארוכה למזרח, הכיר שם את סמי ההרואין, קוקאין, סמי הפטריות וכדורים ממריצים. הוא חשב שסוף סוף הגיע אל השקט והמנוחה. שמצא את המתכון לניקוי מראות השרות הצבאי ומעמסותיו.
וחייל זה חווה התמכרות לאותם סמים, לאותם חומרים שאלחשו וטשטשו את זיכרונותיו מהשרות הצבאי. תחילה קנה את הסמים בכספו, אחר כך מגנבות קטנות מחבריו וממשפחתו. בסופן מצא את עצמו "מעביר" סמים לחבריו וסוחר בסמים בכדי לממן את הוצאותיו ההולכות וגדלות.
וידוע לנו, לכולנו שזו לא הדרך לטפל במשקעי השרות הצבאי, בתסמונות הפוסט טראומה, בתחושות של דכדוך וזעם. אותו חייל משוחרר נדרש לדבר על המראות שנחקקו בזיכרונותיו, לדבר על תחושותיו, על סיוטי הלילה מהם סבל, אל רגעי האימה והפחד. השימוש בסמים יצר טשטוש זמני של תחושותיו ולא טיפול נפשי אמיתי, עמוק ושורשי.
בטיפול הנפשי נצטרך לדעת לטפל בהכללות שיצר מחוויותיו, בהמנעויותיו, לשוחח עימו על תחושות האשם שהוא נושא, על תחושות הבושה, להקל אל דפוסי הנוקשות שפיתח ועל הריחוק הקשה שיצר מרגשותיו.
סמים אינם פתרון לחיילינו הקרביים שהשתחררו מ-3 שנים ויותר של שרות צבאי קרבי. עזרה נפשית יכולה להקל על בנינו ובנותינו האיכותיים, לתת סעד נפשי למצוקותיהם.
עמיר פירני MSW, קב"ן במילואים, ניהל מעל ל-20 שנים מרכז טיפולי ציבורי לנפגעי סמים, והתמכרויות. כותב הספרים "טראומה התמכרות וטראומה" (2010) ו"להסיט את הווילון" (2013).