קרע בשריר יכול לקרות לכל אחד. מאמץ חריג, תנועה חדה ופתאומית, טראומה, או אימון יתר יכולים להוביל לקרע בשריר. מה זה קרע בשריר? איך הוא נקרע? מהם דרגות הקרע, ואיך מטפלים בקרע? הכל במאמר לפניכם.
מה זה קרע בשריר?
השריר מורכב מהמון סיבים קטנים. כאשר חלק מהסיבים נמתח ונקרע, נוצר קרע בשריר.
מהם הדרגות של קרע בשריר?
קרע בשריר מחולק ל – 3 דרגות.
• קרע בדרגה I: קרע של מספר סיבים קטן מאוד. מוגדר גם כמתיחה חזקה של השריר. הקרע ילווה בכאב קל, בעיקר בקצה טווח התנועה של השריר. זמן החלמה הינו בסביבות שבועיים.
• קרע דרגה II: קרע של מספר סיבים גדול. לרוב ילווה גם עם נפיחות באזור, ואף שטף דם מקומי. ילווה בכאבים חזקים, וקושי בהפעלת השריר. זמן החלמה הינו בין שבועיים לחודש.
• קרע דרגה III: קרע של כל סיבי השריר. ילווה בכאבים עזים, חוסר יכולת להפעיל את השריר ושטף דם גדול מקומי. האזור יכול להתנפח, אך גם תורגש שקערורית במקום בו נקרע השריר. מצב זה מחייב פנייה לבית חולים. זמן החלמה מקרע כזה יכול להגיע לחודשיים.
האנשים שנקרע להם השריר, בדרגה 2 ו 3, מתארים את הרגע שבו הקרע נוצר, כהרגשה של חבטה חזקה בשריר, גם אם לא באמת ספגו חבטה.
מהם הגורמים לקרע בשריר?
• טראומה – חבטה חזקה כתוצאה מנפילה (אופניים), תאונה, התקלות בשחקן נוסף (משחקי כדור).
• מאמץ חריג – הרמה של משא כבד, ריצת ספרינט ללא תרגול או חימום.
• תנועה מהירה ופתאומית – שינוי כיוון פתאומי, מעידה, החלקה.
• אימון יתר – מאמץ חריג בזמן אימון, חוסר במנוחה מספקת, שילוב אלמנטים חדשים באימון בעצימות גבוהה.
איך השריר מחלים?
בקרע בדרגה 1 ו 2, סיבי השריר מתאחים מחדש תוך כמה שעות, אך השריר מתקצר ונוצרת צלקת מקומית. (דמיינו חבל שחותכים אותו באמצע וקושרים מחדש את הקצוות – החבל מתקצר). אמנם האיחוי מהיר, אך הרגשת הכאב, והרגשת ה- stiffness של השריר נשארת. מעבר לכך, מכיוון שהשריר התקצר, היכולת שלו בביצוע משימות נפגעת. על כן זמן ההחלמה המלאה הוא בין שבועיים לחודש.
בקרע בדרגה 3 יש צורך בהתערבות כירורגית על מנת לאחות את סיבי השריר מחדש.
איך מטפלים בקרע בשריר?
בקרע דרגה 1 ו 2, ב – 24 השעות הראשונות יש לטפל בשריר בטיפול R.I.C.E. בקרע דרגה 3 יש לפנות לבית חולים. לאחר הטיפול ב - R.I.C.E, יש להתחיל בסדרת טיפולים לשריר. עיסוי רקמות עמוקות הינו טיפול נהדר במצבים של קרע בשריר. הטיפול "פותח" ומשטח את הצלקת, ועל ידי כך מאריך את השריר עד כמעט למצבו לפני הפציעה. מעבר לכך יש לבצע תרגילי חיזוק ומתיחות לשריר, על מנת להחזירו למצב בו היה לפני הפציעה.
לסיכום. קרע בשריר הינה פציעה מעצבנת ולא נעימה, אך היא גם לא סוף העולם. צרו קשר עם מטפל/ת בעיסוי רקמות עמוקות, תתחילו לאמן את השריר מחדש על ידי חיזוקו והארכתו (מתיחות), ותחזרו במהרה לשגרה.
בועז דקל - מטפל רב תחומי. עיסוי רקמות עמוקות, עיסוי ספורטאים, עיסוי שוודי, דיקור סיני, קניזיו-טייפינג. מרצה במכללת רידמן בקורס"עיסוי שוודי הוליסטי", ובקורס "עיסוי רקמות עמוקות".
http://www.boazdekel.co.il