מידי יום יולדות אלפי נשים בישראל, רובן בלידות רגילות וללא סיבוכים. כאשר יש כשל משמעותי באבחון או בטיפול במהלך ההריון או הלידה, הגורם לנזק ליולדת או לעובר, ניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית. בתביעה יש להוכיח כי לא בוצעו ע"י הצוות הרפואי פעולות סבירות אשר ימנעו את הנזק ליולדת או לעובר.
בתביעות אשר מגיעות למשרדינו ניתן לזהות שלושה דפוסים בעייתיים האחראיים לרוב תביעות רשלנות רפואית בלידה:
א. כאשר מצב רפואי לא אובחן או לא טופל כראוי במהלך ההריון או לא הוסברה להורים משמעותו בצורה ראויה אשר תאפשר להם לקבל החלטה לגבי המשך ההריון והטיפול בעובר במהלכו.
נ' הגיעה לבדיקת סקירת מערכות סטנדרטית במסגרת קופת החולים, במסגרת הבדיקה אובחן מבנה כלייתי גדול באופן חריג. נ' קיבלה את דוח הבדיקה, ולא קיבלה הנחיות חריגות למעט הפניה לרופא המטפל להמשך ליווי הריון. במעקב ההריון לא הופנתה נ' להמשך בדיקות ואבחון, ורק בחודשים המתקדמים בעקבות בדיקות דם לא תקינות החל תהליך אבחון אשר העמיד את המשפחה בפני אפשרויות לא פשוטות.
ב. כאשר קיים מצב רפואי קודם, והצוות הרפואי מתעלם או אינו מטפל כראוי במהלך ההריון והלידה.
ג' אובחנה כסוכרתית במהלך ההריון והצליחה לשמור את רמות הסוכר מאוזנות באמצעות תזונה ופעילות גופנית מדודה בהתאם להנחיות אנשי המקצוע. במעקבי ההריון צויין גודל העובר כגדול, והובהר כי יתכן וכדאי לשקול ניתוח אלקטיבי כמקובל במקרים אלה. שבוע לפני התאריך המתוכנן פיתחה ג' לידה טבעית, והגיעה לבית החולים עם צירים ולידה פעילה. הצוות הרפואי החליט לאפשר לידה נרתיקית למרות הנתונים, התינוק נתקע בתעלת הלידה והיולדת הובהלה לניתוח חירום.
ב. כאשר לא קיים מצב רפואי קודם, והוא נוצר במהלך הלידה ואינו מאובחן או מטופל כראוי במהלך הלידה.
ס' עברה הריון תקין ללא סיבוכים ותופעות מיוחדות, ובבוא העת פיתחה צירים והגיעה בלידה פעילה לבית חולים במרכז הארץ. בחדר הלידה חוברה למוניטור, והאב הופקד על ניטור הדופק העוברי. בשלב מסויים שמו בני הזוג לב לכך שהדופק העוברי נחלש לעיתים ואינו יציב, מספר פניות לצוות הרפואי נענו בזלזול. לאחר מספר שעות השתכנע הצוות הרפואי לבדוק התקדמות הלידה, זוהתה מצוקה עוברית אשר הובילה ל"לידה שקטה" ומות העובר.
בכל המקרים המתוארים אשר הובילו לתביעות מול המוסדות הרפואיים והצוות הרפואי הרלוונטי, נדרשה חוות דעת רפואית אשר תתמוך בטענות היולדת ותוכיח שהצעדים אשר ננקטו היו בלתי-סבירים במצב הנתון.
בחירת מומחה רפואי לכתיבת חוות דעת רפואית בתביעת רשלנות רפואית בלידה:
1. יש לוודא שהמומחה הרפואי מוסמך לכתוב חוות דעת רפואיות ומהווה סמכות בתחום זה. ככל שהמומחה מוכר ובעל סמכות בתחומו, בית המשפט יראה בו סמכות מקצועית ויקבל את תפיסתו בעניין הנזקים אשר נגרמו ליולדת.
2. במידה ומעורבים בתביעה אלמנטים נוספים על מיילדות כגון: מחלה של האם או של העובר אשר היתה ידועה או התפתחה במהלך ההריון או הלידה, אבחון הסקירות או הממצאים הגנטיים לא בוצעו כראוי/ כשלו באבחון/ לא הועבר להורים משמעות האבחון ובכך נמנעה מהם הזכות לקבל החלטה להמשך ההריון או הפסקתו וכו' - מומלץ להקפיד על פניה למומחה מיילדות בעל ניסיון בתחום הנוסף, בכך יוכל להאיר את הזוויות הייחודיות הנדרשות באבחון או הטיפול הסביר הנדרש במקרים אלה.
מיכאל רזניק
תביעות רפואיות - שירות ייחודי לעו"ד ומומחים רפואיים
אול מד - צוות מקצועי ומנוסה לשירותך!
08-9313083
info@allmed.co.il
allmedkaplan@gmail.com