(לא) "ליפול ברשת" : יעוץ ואימון באמצעות האינטרנט
מעט : נעמי גינת
אנשים המצויים במצוקה או בפרשת דרכים – פונים לסיוע מקצועי ,
כדי לזכות בהקשבה הבנה ועידוד , ליהנות מידע והכוונה מקצועיים, על מנת לקדם שינוי רצוי בחייהם.
למה כדאי לקיים קשרי- סיוע בתיווך הטכנולוגיה , ולא פנים-אל-פנים ??
פורומים אינטרנטיים להיוועצות ושיתוף במידע – פעילים ומוכרים לכולנו.
הם מספקים מידע ספציפי ממומחים וברי ניסיון, סולידריות חברתית, אפשרות לשיתוף ולהיוועצות - אולם לא בהכרח מקצועית ואמינה !
המשתתפים בפורומים בדרך כלל אינם מכירים זה את זה, התקשורת ביניהם קצרה וממוקדת והיא מתייחסת רק לעניין הצר ,המשותף לחברי הפורום.
התקשורת האינטרנטית מסירה את המגבלות של ריחוק גיאוגרפי, קשיי ניידות, וזמינות בזמן . מאפיינים אלה ניתן לנצל לטובת שירותי ייעוץ ואימון באמצעות הרשת : ניתן לתקשר מכל מקום , בשעות בהן מתפנים ומעוניינים, מבלי לעשות את הדרך המייגעת והיקרה אל קליניקת היועץ.
שכן, באינטרנט- נשמר האופן האינטראקטיבי, אך לא חייב להתקיים תיאום-זמנים בן הנועץ/המתאמן לאיש המקצוע.
ומסתבר שאפשר בהחלט ליהנות משירות מקצועי ,לטפל בעניינים רגישים, וליצור שינויים משמעותיים- גם בהתכתבות !
.
זאת ועוד : הסיוע האינטרנטי נעשה בכתב. הכתיבה מאפשרת לחשוב ,לארגן ולנסח את הדברים, וגם לשוב ולעיין בהם מחדש, ולהפיק מכך תובנות חדשות. כנועץ – תוכל לקדם את ענייניך, , גם אם יש לך מעצורים פסיכולוגיים המקשים על פגישת פנים אל פנים עם יועץ, וגם אם אינך מקבל ממנו תגובה מיידית למה שכתבת. אתה המכתיב את האינטנסיביות בה מתנהלת התקשורת בינכם, את העיתוי ומשך הזמן שתקצה לתהליך.
יתרון נוסף גלום ב"אלמוניות" של המטפל, והידיעה שלא צריך לפגוש אותו. היא מסירה עכבות, ועושה את החשיפה והשיתוף לקלים יותר.
כך אינך צריך להיות מוטרד ולהשקיע בהופעה החיצונית, ואין חשש שהיא תשפיע על האינטראקציה ביניהם :
אינך צריכה להיות מוטרדת מהשיער ומלבוש הולם, אינך צריך לחשוש ש"פגמיך" החיצוניים ישפיעו על בן-שיחך, ואתה יכול להתרכז אך ורק ברגשותיך ומחשבותיך בקשר לתכנים המעסיקים אותך .
באווירה המשוחררת מכבלים ונורמות חברתיות – אתה יכול לתת ביטוי גלוי וישיר, אותנטי ויותר פתוח לעצמך, ועי"כ להפיק יותר מהקשר המסייע.
סביר שבדיאלוג המקוון- תגיע לתוצאות מהירות וברורות יותר. שכן כדי לבצע שינוי בעצמך, עליך להיפרד מרכיבים של ה"זהות" הנוכחית המגבילה, ולאמץ "זהות חדשה" , דבר שהאלמוניות ברשת - תומכת בו.
מי שמבין בתהליך טיפולי יודע כי לדמותו של המסייע – ישנה חשיבות רבה בעיני המסתייע. הנטייה האנושית חותרת לעצב את דמות מגיש הסיוע כרצוננו, ולאור סטריאוטיפים מסוימים , בתהליך הקרוי "השלכה". דווקא באינטרנט, כשדמותו של המסייע הינה עמומה, יכול הנועץ להבנות אותה בהתאם לצרכיו והעדפותיו : גילו, מראהו, קולו, עיצוב הקליניקה שלו, ועוד
לסיכום: לדאבוננו, גם במאה ה-21 , ישנם החשים אי-נוחות לפנות לעזרה מקצועית. המרחב האינטרנטי מאפשר התגברות על מכשולים ועכבות, הן מוחשיים והן רגשיים, תוך שמירה על פרטיות ודיסקרטיות מרביים.
הוא נוח, מקנה בטחון, מבטיח התמקדות בנושא , , שומר על יחסי שיוויון בין היועץ לנועץ, ומצמצם השפעותיהם של "מסיחים".
התכתובת בין המאמן למתאמן – מאפשרת לשניהם עיון וחשיבה מחודשת. הנועץ יכול לחזור ולהשתמש בחומר הכתוב - בעתיד, בהתמודדויות אחרות שלו.
נעמי גינת - מאמנת תעסוקתית ועסקית מאמנת לבריאות מאמנת לזוגיות
יועצת חינוכית מומחית לאימון בעלי ADHD מנחה סדנאות
>