תסמיני המחלה בדרך כלל באים לידי ביטוי בשלוש דרכים:
א. קושי בהבעת רגשות ויצירת קשרים
ב. הפרעות בדיבור העלולות להגיע למצבים של אי שימוש בדיבור כלל
ג. תסמינים של חזרתיות בתנועות גוף מסוימות, לדוגמא – הזזה מצד לצד של הידיים
על מנת לאבחן ילד כאוטיסט נדרשים מגוון אנשי מקצוע: נוירולוג, פסיכולוג, מורה לחינוך מיוחד ופסיכיאטר. קיימות שיטות רבות המהוות טיפול באוטיזם ורובם שמות דגש על תרפיות השוברות את השגרה ומסייעות לילדים אלו להפעיל את כל החושים. בין השיטות הנפוצות בתהליך טיפול באוטיזם ניתן למצוא את ההידרותרפיה, תרפיה בתנועה, ריפוי בעיסוק, רכיבה טיפולית על סוסים ועוד. כל אחת מהשיטות הללו שמה דגש על חוש אחר אותו היא מפתחת, וכמו כן התרפיות השונות מסייעות לילד או למבוגר האוטיסט לשפר את הקוארדינציה, לתקשר עם סביבתו ביתר קלות ומהוות עבורו מקום מפלט על מנת להשתחרר ולהירגע.
כיצד מבצעים טיפול באוטיזם?
טיפול באוטיזם יכול להתבצע במגוון שיטות, אך מומלץ שמאבחן מקצועי יתאים את שיטת הטיפול לילד. פרט לשיטות המשלבות תרפיות, ניתן לטפל באוטיזם באמצעות טיפול קוגניטיבי-התנהגותי.
שיטות טיפול קוגניטיביות התנהגותיות נפוצות:
• שיטת ABA- השיטה הנפוצה ביותר לטיפול באוטיזם. השיטה מתבססת על חיזוקים חיוביים וחיזוקים שליליים בהתאם לפעולות של הילד. לאחר פרק זמן הילד מתבקש לעשות שוב את אותה הפעולה וכך מבררים האם הוא הפנים את ההתנהגות.
• מודל DIR- שיטה זו מתבססת על הקשר שבין הילד למטפל שלו באמצעות משחק. הילד הינו שותף פעיל במשחק וכך למעשה יוצר תקשורת מילולית ושאינה מילולית החיונית לו כל כך.
• שיטת נוירו פידבק – שיטה זו מאפשרת לספק מידע על הפעילות המוחית של הילד האוטיסט בכל רגע נתון. באמצעות מעקב ממושך אחרי פעילות המוח במצבים ובפעולות שונות ניתן לבדוק האם יש התייעלות של הילד במהלך ביצוע משימות.
לסיכום - חשוב לציין, שהטיפולים השונים לא יכולים להעלים את ההפרעה לחלוטין. חוקרים ומדענים רבים לא הצליחו להבין כיצד בדיוק הלקות נוצרת וכיצד עלינו להתגבר עליה, אך האמצעים והתרפיות השונות שהומצאו יכולים לסייע לילד לפתח תכונות שיטיבו עמו בהמשך חייו.