מחלת הניוקאסל הינה אחת מהמחלות העיקריות ביותר בענף העופות, הבעייתיות של מחלת הניוקאסל היא היכולת לפגוע בכל גיל במרבית סוגי העופות – תרנגולות, תרנגולי הודו, יענים, תוכים וכדומה, ברגע שהמחלה מתפרצת לא נותר אלא להשמיד את העופות או להפעיל הסגר על לול העופות מה שגורם לנזק כלכלי למגדל העופות ולסביבה ולכן רמת המניעה לפני מקבלת רמת חשיבות רבה לאין ערוך.
אחוזי הפגיעה על פי סוגי העופות:
בשנים האחרונות מחלת הניוקאסל פוגעת ב- 2 עד 3 אחוז בפיטום הודים, 5 אחוז בתרנגולי נוי, 25 אחוז בתרנגולי הטלה וב65 אחוז בתרנגולי פיטום
כאמור הפתרון קל ויעיל ומתבצע על ידי תכנית חיסונים אשר מוכתבת על ידי השירותים הוטרינרים והיא מחייבת, את תכנית החיסונים אפשר לבצע על ידי חברות המעניקות שירותי לול.
לפני שמשתמשים בהזרקות החיסונים או בשאר האמצעים חשוב להקפיד על בטיחות ביולוגית – להימנע מהכנסת עופות חדשים ללול ללא ביצוע הסגר ואת אלו הנכנסים לחסן נגד הניוקאסל.
רצוי מאוד לקנות עופות ממגדלים המספקים תעודות בריאות המוכיחות שהעוף אינו נשא של הניוקאסל.
תכנית החיסונים – מתבצעת על ידי הזרקות וכן בטפטוף:
בגיל 0-14 יום – דרך טפטוף בשתי העיניים תרכיב חי.
בגיל 2-4 שבועות – הזרקה תת עורית בתרכיב ניוקסל מומת.
בגיל 14-16 שבועות – דרך הזרקה תת עורית בתרכיב ניוקסל מומת.
ובגיל שנה ובכל פעם בכל שנה – תרכיב חי בטפטוף לשתי העיניים והזרקה תת עורית בתרכיב מומת.
עוד על המחלה וחשיבות המניעה על ידי ההזרקות:
ההדבקה במחלת הניוקאסל מתבצעת דרך מערכת הנשימה או מערכת העיכול של העופות, ומרגע ההדבקה ועד סימני המחלה יכול להיות תוך יומיים ועד 25 ימים, תלוי בזן של הניוקאסל.
סימני המחלה.
ישנם סימנים במערכת הנשימה המזכירים סימנים הדומים למחלות אחרות כמו שפעת העופות וברונכיטיס מדבקת כמו שיעול, חרחור, התעטשויות, נזלת ראש נפוח וכדומה ולאלו צריך בדיקות מעבדה בשביל לאבחן את סוג המחלה שפגעה בעופות.
אבחון על פי סימנים במערכת העצבים – חולשה, שיתוק רגליים או כנפיים, סיבובי ראש, הטיית ראש, רעידות וסיבוב צוואר.
אבחון על פי מערכת העיכול – מחלת הניוקאסל גורמת לדימומים לאורכה של מערכת העיכול של העופות, לדימומים בוושט ובקיבת הבלוטות, השכיח ביותר הוא כיבים במעיים. מבחינה חיצונית אפשר לראות פגיעה במחלה שלשלול בדרך כלל בצבע ירוק של העופות.
שאר הסימנים הם מוות פתאומי ובתרנגולות הטלה יהיה אפשר לשים לב לירידה חדה בכמות ההטלה.
בכל חשד למחלת הניוקאסל על פי הסימנים מחויב מגדל העופות לפנות לשירותים הוטרינריים על מנת לאבחן האם מדובר במחלת הניוקאסל, המיידיות במחלה הזאת חשובה מכיוון שההתפשטות שלה מהירה בין הלולים על ידי רוח, ציוד, אנשים, ציפורים, רפד וכו' וגורמת לתמותה מהירה של העופות הנפגעים האחרים