תקופת ההריון ידועה בתור תקופה עם הרבה לחצים ודאגות, לצד התרגשות גדולה לקראת הרחבת משפחה. הדאגה לשלומו של העובר מלווה כל אישה הרה מרגע הגילוי על ההריון ועד ללידה עצמה. ההתפתחויות המדעיות בעולם הרפואה בעשורים האחרונים הביאו למצב שבו ניתן לוודא את שלומו של העובר כמעט בכל רגע נתון. זו הסיבה שהסל של בדיקות הריון הולך ומתרחב משנה לשנה וכל אישה עוברת סדרה ארוכה של בדיקות במהלך ההריון שמטרתן לוודא את התפתחותו התקינה של עוברה.
בדיקות דם, בדיקות אולטרסאונד, ניטור עוברי, בדיקות שתן- כל אלו מהווים חלקים שגרתיים מכל מהלך הריון רגיל. בעקבות התוצאות שמתקבלות בבדיקות השונות, מחליטים הרופאים אם יש צורך בבדיקות הריון מיוחדות.
אחת מהבדיקות היותר חשובות במהלך ההריון היא בדיקת מי שפיר. לא כל אישה הרה צריכה לעבור בדיקה זו, אך מי שצריכה לעובר אותה מוצאת את עצמה תמיד בלבטים קשים. בדיקת מי שפיר ידועה בתור בדיקת בעלת רמת סיכון גבוהה יחסית לעובר ולאם ולכן משתדלים להימנע ממנה כמה שאפשר.
חשיבותה של בדיקת מי שפיר
בדיקת מי שפיר מתמקדת באיתור מומים כרומוזומליים בעובר, כשהמוכר שבהם הוא תסמונת דאון. נשים בעלות רמת סיכון גבוהה למומים בעובר מפנות לבדיקת מי שפיר כיוון שזו הדרך הודאית לקבל תוצאות מדויקות. הקריטריונים המרכזיים לביצוע בדיקת מי שפיר הם: אישה שעברה בעבר הריון עם מומים כרומוזומליים, כאשר יש חשד להידבקות האם ב-CMV, כאשר סקירת מערכות מאתרת שני סימנים מחשידים או יותר, כאשר בבדיקת שקיפות עורפית יוצאת תוצאה סטטיסטית שנמוכה מ-1:380.
ישנו ויכוח לגבי המשמעות של גיל האישה ההרה. מחקרים הוכיחו כי ככל שגיל האישה עולה, הסיכון לתסמונות כרומוזומליות עולה גם כן. יש רופאים שממליצים לכל אישה מעל גיל 35 לעבור בדיקת מי שפיר ויש רופאים שלא מתייחסים לגיל כאל פקטור בודד להמלצה על בדיקה זו.
בדיקת דם במקום מי שפיר
בשנים האחרונות חלה פריצת דרך משמעותית בתחום של בדיקות הריון, כאשר חוקרים הצליחו לפתח בדיקה של דנ"א עוברי שנלקח מדם האם ויכול לנבא תסמונת דאון ברמה של 99%. בדיקה זו היא למעשה בדיקת דם פשוטה שיכולה לחסוך את הצורך בדיקור המסוכן.
בדיקה זו עדיין חדשנית ואינה נכללת בסל הבריאות, אך המודעות אליה הולכת וגוברת ובשנים הקרובות היא עתידה להפוך לפתרון נגיש לכולן.
למידע נוסף אודות בדיקת דם במקום מי שפיר- http://www.pregnicare.co.il/