כיום, השימוש בצמחי מרפא כ"תרופות סבתא" נפוץ מאוד עבור מקרים אקוטיים כמו שפעת וכאבי בטן פתאומיים, וכן עבור בעיות מתמשכות כמו ירידה במשקל או בעיות וסת. אך האם ידעתם כי צמחי מרפא יכולים לפעול בגוף בדומה לתרופות? האם ידעתם כי צמחי מרפא עלולים ליצור תגובות עם תרופות? שימוש לא מושכל, וללא ידע מוקדם אודות צמחי מרפא עלול לטמון בחובו סכנות.
רבים משתמשים בצמחי מרפא, בתדירות כזו או אחרת, כ"תרופות סבתא". בין אם עבור מקרים אקוטיים כמו שפעת, צינון, או כאבי בטן פתאומיים, ובין אם עבור מצבים מתמשכים כמו ירידה במשקל או בעיות וסת, השימוש בצמחי מרפא נפוץ מאוד בתרבות המערבית.
רבים נוטים לחשוב כי "טבעי" משמעו "בטוח". כלומר, רבים מתייחסים לשימוש בצמחי מרפא בגדר "אם לא יועיל – לא יזיק". למרבה הצער, הדבר אינו נכון. צמחי מרפא יכולים לפעול בגוף בדרכים דומות לתרופות מרשם, וכן הם עלולים לגרום לתופעות לוואי. בנוסף, הם עלולים להגביר או להחליש פעילות של תרופות, בין אם תרופות מרשם ובין אם תרופות ללא מרשם. כלומר, אם השימוש בצמחי מרפא אינו נעשה בצורה מושכלת, נכונה ובטוחה, הוא עלול לטמון בחובו סכנות.
בעוד שחלק מצמחי המרפא בטוחים לשימוש ועלולים לגרום לתופעות לוואי מתונות בלבד, חלקם אינם בטוחים לשימוש במינונים מסוימים או באוכלוסיות מסוימות כגון נשים בהריון או נשים מיניקות, ילדים, מי שנוטלים תרופות מסוימות, מי שחולים במחלות מסוימות ועוד. במקרים חמורים, צורות מסוימות של צמחי מרפא עלולות להיות רעילות. למשל, חלקים מסוימים של צמחי המרפא הם רעילים או שהצמחים רעילים בכללותם בצורתם הגולמית. לכן, ידע מוקדם אודות צמחי המרפא הוא חיוני מאוד.
שיר גז, בעלת אתר healtip אתר טיפים בריאים ומידע תזונתי
ומחברת הספר "48 תבלינים וצמחי מרפא"