קצב החיים המודרני מכתיב עמו אתגרים של ממש בכל הנוגע לניהול הזמן. הזמן, הוא המשאב היקר ביותר שלנו בעידן המודרני. אך מדוע מחסור ממנו, או חוסר ניהול נכון שלו מתבטאים בראש ובראשונה באופן ובמרכיבים של מה שאנחנו אוכלים? ד"ר אסנת רזיאל מסדרת לכם את סדר העדיפויות בניהול המשימות שלכם ומסבירה לכם מדוע לא לוותר על אכילה מסורתית בבית.
ד"ר אסנת רזיאל
אם לפני ארבעים וחמישים שנה מרבית הארוחות שלנו היו בין כותלי הבית וארוחת הצהריים או הערב הייתה הארוחה המרכזית, ובישול של מרכיבי מזון טריים עמד במרכז סדר היום של המשפחה המסורתית, הרי שכיום, מה שהיה פעם התנהגות נורמטיבית הופכת לעניין נדיר יותר ויותר. אי אפשר להתעלם מן העלייה הדרמטית בשיעורי השמנת היתר ככל שאותו דפוס של אכילה ביתית נעלם ומתפוגג עקב אורח החיים המודרני.
מה היה הסוד של הסבתות ושל הארוחות הביתיות המסורתיות שהשאיר אותנו בעצם רזים או בעלי משקל תקין?
מרכיבי המזון
בעוד שבעידן המודרני אנו נוטים לאכול מזון מעובד ולא טרי, הבישול הביתי המסורתי התבסס על מוצרים טריים אשר נרכשו יום יום, או אחת לכמה ימים והפכו את המטבח הביתי לנקודת איסוף לחומרי גלם טריים. מזון תעשייתי סובל מתוספים רבים שאינם טובים לנו. שימוש רב בשמנים לא בריאים, במלח ובסוכר לשימור המזון רק מעצימים את ערכו הקלורי והופכים אותו בריא עוד פחות.
לאכול בחוץ
הנטייה הגוברת של הישראלים לאכול מחוץ לכותלי הבית היא נטייה עולמית, אך יש לה מחיר, לא רק כלכלי, אלא גם בריאותי. איש לא יכין לכם את האוכל שלכם כפי שאתם תכינו. למסעדות יש שיקולי עלויות מזון אשר פעמים רבות לוקחים בחשבון חישוב כלכלי של רווח והפסד על פני איכות מרכיבי המזון. המסעדות המהירות והמזללות משתמשות פעמים רבות בחומרי גלם מאיכות נמוכה. פערי המחירים בין מזון איכותי לאיכותי יותר גבוהים והם משמעותיים עבור בית העסק אשר מגלגל אותם בעלות המחיר לצרכן וגם באיכות חומרי הגלם. נכון, יש גם מסעדות יוקרה אשר יגישו לכם אוכל בריא במיוחד, אבל כאשר אנחנו מדברים על הפסקת הצהריים המסורתית בעבודה, לרובנו יש תקציב קבוע ומדוד ואנו מחפשים משהו "מהיר" קל נוח וזול.
לאכול בבית, בדיוק כמו פעם
לכל גישה תזונתית יש את היתרונות והחסרונות שלה. נכון, לאכול בבית מצריך מכם בעידן של היום מאמץ. רכישת המוצרים, כיתות הרגלים למרכול ולסופר מרקט אך בכל מקרה מדובר באקסיומה אחת ברורה במיוחד: הכינו את המזון שלכם בעצמכם ותהיו אנשים בריאים יותר, מודעים יותר ונוכחים יותר בקביעת הגישה התזונתית של חייכם. המאמץ הזה הוא מדוד, וכשהוא הופך לשגרה ולחלק אינטגרלי חשוב בחיים שלכם, הוא הופך למי שאתם ומסייע לכם לשמור על תפריט מאוזן ובריא ואף להקטין בסופו של דבר את עלויות המזון שלכם מכיוון שאתם מפתחים מיומנות צרכנית ותזונתית גבוהה הרבה יותר. העידן המודרני מפתה אתכם בשלל של פיתויים של אכילה אל מחוץ לבית, אך נדמה כי החזרת השליטה על התפריט האישי שלכם ועל האופן בו אתם מזינים את עצמכם, היא בסופו של דבר לא שאלה של משאב של זמן, אלא של סדרי עדיפויות.
ד"ר אסנת רזיאל, רופאה כירורגית מומחית בניתוחי הרזיה, מנהלת מלבי - מרכז רפואי לטיפול בהשמנת יתר, קבוצת אסיא מדיקל, אסותא תל אביב. אתר מלבי מרכז מידע מקצועי ומהימן אודות כל האמצעים לטיפול בבעיות השמנת יתר: הרזיה, דיאטה, ספורט, פסיכולוגיה וניתוחי קיצור קיבה. כתובת: בית חולים אסותא רמת החייל, הברזל 20, תל אביב. טל: 03-7645444 http://www.hashmana.co.il drraziel@zahav.net.il