שריפות מתרחשות במרבית המיקרים בהפתעה וללא שימת לב לעניין עד שלעתים המצב מאוחר מדי ויש פגיעה בנפש ואו ברכוש. כאשר שריפה פורצת יש מספר דרכים לנסות ולהתגבר עליה אם באמצעות מכבי האש ואם בדרכים עצמאיות אך כאשר היא כבר פורצת במלוא עוזה המצב מסובך ולא תמיד אפשרי לעצור אותה בזמן ועל "אש קטנה".
אחת הדרכים לאתר שריפה עוד בטרם פרצה או בשלביה הראשונים והניתנים לטיפול פשוט ומהיר היא באמצעות גלאי עשן המותקנים בתיקרת החדר. מזה שנים רבות גלאי עשן מותקנים בכל מבני הציבור בארץ, בתי מלון ומבני משרדים גדולים. כעת המוצר הכה חשוב ושימושי חודר לתודעה הרחבה יותר ורבים רוכשים אותו לבניין בו הם גרים ולבתים שלהם עצמם.
גלאי עשן עובד על העיקרון של איתור עשן ברמות כאלו ואחרות (על פי הסוג וההגדרות של המכשיר) ודיווח על כך באמצעים שונים דוגמת צופר, אורות וכדומה על מנת לאפשר איתור מוקדם של האש (שכן אין עשן בלי אש) או אפשרות להימלט מהמקום בעוד מועד ולהציל חיים.
איזה סוגי גלאים ישנם?
בענף ציוד כיבוי אש ישנם מספר סוגים של גלאי עשן שונים:
גלאי חום – גלאי המגלה עליה מהירה של הטמפרטורה בחלל בו הוא מצוי.
גלאי יניקה – גלאי אקטיבי המבצע יניקה של האוויר באמצעות מפוח פנימי.
גלאי קרן – באמצעות קרני לייזר הגלאי מזהה עשן החוצה את הקרן.
גלאי אופטי – הגלאים היותר מוכרים ונפוצים המזהים צפיפות עשן גבוהה מהרצוי.
גלאי ידני – גלאי המופעל ידנית כאשר מישהו חש בעשן או שריפה.
כיום ניתן לרכוש גלאי עשן ברשתות עשה זאת בעצמך השונות המאפשרות רכישה של מגוון גלאי עשן אם מדובר בצורך ביתי או לבניין בו חיים. כמו כן אפשרי לבצע ייבוא מחוץ לארץ באמצעות אתרי מסחר שונים באינטרנט. לחללים ספציפיים כמו חדרי חשמל, מטבחים וכדומה, כדאי לבצע רכישה אך ורק דרך חברה המתמחה בציוד לכיבוי עשן ולהתקין את המערכת על ידי מתקין המוסמך לכך. כמו כן חשוב כי לגלאי שתרכשו יהיה אישור של מכון התקנים ומערכת בדיקה עצמית לתקינותו.
מיכה בריימן