הריח החריף שעולה באף והטעם מעקצץ-מרענן שמתפשט בחלל הפה בשעה שאוכלים שום... אלו נובעים מתרכובת אורגנית בשם "אליצין" המקנה לשום את התכונות הללו. אותו אליצין משתחרר כאשר כותשים את שיני השום. חומצת אמינו, הנקראת אלין (אליל ציסטאין סולפואוקסיד), נמצאת גם בבצל, שום ובצל ירוק. לאחר ריסוק וביקוע של הירקות, הופכת חומצת האלין ל... אליצין. זהו אינו חומר יציב והוא הופך מיד לחומרי כמו דיאליל-סולפיד, דיאליל-דיסולופיד ודיאליל-טריסולפיד (הנקראים: חומרים אורגנו-סולפורים) שהם בעלי פעילות אנטי סרטנית.
אליצין: 1, סרטן: 0 - 5 פעולות אנטי סרטניות של אליצין ונגזרותיו
1. השפעה על ההליקובקטר
אליצין והנגזרות שלו מפיחתים את הסיכון לפתח סרטן קיבה באמצעות השפעות אנטי קרצינוגניות ופעילות נגד החיידק הליקובקטר פילורי. חומרים אלה מונעים הפיכה בקטריאלית בקיבה של ניטרטים לניטריטים ומבצעים דה-טוקסיפיקציה אנזימטית.
2. השפעה על הפעילות הביולוגית של התא
דיאליל-דיסולפיד גורם להשראה של אפפוטוזיס כדרך עיקרית למניעת סרטן. על פי מחקרים נמצא כי שום יכול לגרום לעצירת המעגל של חלוקת התא (cell cycle) וכי תמצית שום מיושנת (Aged) יכולה למנוע היווצרות של גרורות.
3. פעולה אנטי אוקסידנטית
S-allylcysteine and S-allylmercapto-L- cysteine מונעים קרצינוגנזה על ידי פעולה אנטי אוקסידנטית חזקה.
4. השפעה על דה-טוקסיפיקציה
דיאליל-דיסולפיד ודיאליל-טריסולפיד הם משרים חזקים של אנזימים הפועלים בפאזה השנייה של הדה-טוקסיפיקציה ובכך הם מונעים היווצרות של סרטן.
5. השפעה על מערכת החיסון
שום גורם לגירוי חזק של מערכת החיסון, מגביר פעילות של מקרופאגים, של תאי NK ושל תאי LAK, מגביר ייצור אינטרלוקין-2, TNF ואינטרפרון גמה. תמצית שום מיושנת עשויה להגדיל את מספר תאי NK ולהגביר את פעילותם.
מלבד אליצין, חשוב שנכיר גם את ה... פיטואסטרוגנים, רכיבים לא סטרואידיים של צמחים בעלי פעילות אסטרוגנית או אנטי-אסטרוגנית. הפיטואסטרוגנים נחלקים ל-3 קבוצות:
קאומסטנים - נמצאים בתלתן, בנבטי סויה ובנבטי אספסת
איזופלבונים - נמצאים בסויה, בתלתן אדום, בעדשים ובקטניות
ליגנינים - נמצאים בפולי סויה, בפשתן, בשמן גרעינים, בדגנים, בגרגירי יער ובתה ירוק
לפיטואסטרוגנים פעילות אנטי-הורמונלית אנטי-סרטנית חזקה -
• תהליכים שונים במעיים הופכים את הפיטואסטרוגנים לחומרים דמויי הורמונים. המבנה שלהם דומה למבנה של טמוקסיפן (תרופה לטיפול בסרטן השד) והם אסטרוגנים חלשים
• הם מתחרים עם אסטרדיול על אתרי הקישור של אסטרוגנים ובכך מסייעים למניעת סרטן השד
• הם מגבירים בכבד ייצור של חלבונים קושרי-הורמונים ומפחיתים בכך את הכמות היחסית של אסטרדיול חופשי, את אפשרויות הקליטה שלו בתאים וממילא את הפעולה הביולוגית שלו
• ליגנינים מעכבים את האנזים ארומטז ומפחיתים את הפיכת האנדרוסטנדיון לאסטרון ברקמת השומן
• איזופלבונים ממלאים תפקיד חשוב בסינתזה ובמטבוליזם של סטרואידים שונים, לכן הם משפיעים על גידולים הקשורים לפעילות ההורמונלית בגוף, כמו סרטן השד והערמונית
• איזופלבונים מעוררים את פעילות האנזים UPD - גלוקורונזיל טרנספרז (UPDGT) הגורם להפרשה מוגברת של ההורמון הסטרואידי UPD - חומצה גלוקרונית, ובכך מוריד את רמות ההורמונים הסטרואידליים בגוף
לצד הפעילות ההורמונלית, לפיטואסטרוגנים יש פעילות אנטי-סרטנית ישירה. במחקרים שפורסמו לאחרונה נמצא כי גניסטין פועל גם על תאי סרטן השד בעלי קולטנים שליליים, כלומר: לא במנגנון הורמונלי. דרכי הפעולה הלא הורמונלית הן:
• חומר זה מפגין פעילות אנטי אוקסידנטית
• הוא מונע ייצור לוקוטרינים
• גורם להתמיינות של תאי סרטן
• מכניס תאים לאפופוטוזיס
• מונע מחזור התא
• מונע הצטברות של טסיות
• יכול למנוע פעולה של אונקוגנים
• מונע אנגיוגנזה
ד"ר יוסף ברנר
אונקולוג מוסמך, בוגר הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב עם התמחות באונקולוגיה במרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל-השומר, ובמרכז לסרטן Memorial Sloan Kettering Cancer center, ארה"ב. בעבר, הקים וניהל את המרכז האונקולוגי בבית החולים וולפסון, חולון. מזה למעלה מ-15 שנה שד"ר ברנר מטפל בחולי סרטן באמצעות דרכי טיפול משלימות, לאחר שעבר הכשרה בנושאי היפרתרמיה ורפואה שולבת-משלימה בסרטן בגרמניה ובארצות הברית.
ד"ר ברנר מנהל את מרכז "ניו הופ" לטיפול בחולי סרטן באמצעות טיפולי היפרתרמיה ותזונה בריאה. משמש כנשיא האיגוד הבינלאומי להיפרתרמיה קלינית (International Clinical Hyperthermia Society) ומרצה בכנסים בכל העולם בנושאי היפרתרמיה ורפואה משולבת-משלימה בסרטן.