הסדרת מעמד אישי בישראל מתייחס לבני זוג זרים הנשואים לאזרחים ישראלים. מה מעמדו של בן הזוג שאינו ישראלי, מה זכויות ילדיו וכיצד עליו לפעול כדי לממש את הזכיות המגיעות לו ואולי אפילו אינו יודע על קיומן? במצבים כאלו סיוע של עורך דין, הבקיא בדיני והלכות משרד הפנים, יכול לשפוך אור רב על הסוגיה ולסייע לכם לקבל את האישורים הנדרשים.
מעמד אישי - היבטים והדגשים
בישראל, הגוף הממשלתי אשר מטפל בהסדרת מעמדם האישי של בני זוג שאינם תושבים ישראליים ואשר נשאו לתושבים שהם כן ישראליים, הוא משרד הפנים. למשרד זה יש חוקים, נהלים ותקנות שלאדם מן הישוב קשה להתמצא בהם ולהבין אותם, שלא לדבר על בירוקרטיה ארוכה ומייגעת.
נישואין לבני זוג שהם אזרחים זרים הם כבר תופעה שכיחה בנוף הישראלי. כניסתם של עובדים זרים לישראל למטרות עבודה, צמצום הפערים הגיאוגרפיים תודות לאינטרנט, ביקורים תכופים של ישראלים בחו"ל ועוד, הם הסיבות למצב שהפך להיות כבר עניין שבשגרה. הסדרת מעמד בן זוג זר, מתייחסת לאזרח זר שאינו יהודי ואשר נישא לתושב ישראלי יהודי. ההגדרה תקפה גם לידועים בציבור, כלומר בני זוג שחיים ביחד אולם אינם נשואים.
משרד הפנים מערים קשיים לא מעטים בהסדרת מעמד לבן הזוג הזר, ולעתים מגיעים הדברים עד כד גירוש בן הזוג הזר מהארץ. כדי להמנע מתרחישים בלתי רצויים, חשוב מאד להיוועץ באיש מקצוע, בקיא בדיני וחוקי משרד הפנים, שיכל לזרז את ההליכים ולסייע בהסדרת מעמדו של בן הזוג הזר, הכולל שהייה מאושרת בארץ, אשרת עבודה, זכויות סוציאליות ועוד.
כדי להסדיר מעמד חוקי של בן הזוג בישראל, עומדים בפני כל זוג שני מסלולי פעולה:
- נישואים אזרחיים- נישואים אלו נערכים מחוץ למדינת ישראל, ומעוגנים בתעודה המאשרת את דבר הנישואים שנערכו בין בני הזוג.
- ידועים בציבור- מסלול זה מתייחס להסדרת מעמד בן זוג זר על סמך חייו המשותפים עם בן הזוג שיש לו אזרחות הישראלית.
ההליכים אותם צריכם לעבור בני הזוג, בשני המקרים, הם ארוכים וסבוכים. משרד הפנים יחדד כל סוגיה, למשל יבדוק אם בעת הנישואין שהה העובד הזר בישראל ללא אשרה חוקית וכדומה. גם הפנייה על בסיס נוהל ידועים בציבור היא מורכבת מאד ונבדקת מכל הכיוונים, כדי להוכיח את כנות הבקשה כי היא נמסרת מטעמים טהורים לא כמניפולציה להשגת אשרת שהייה בישראל.
תהליך הסדרת מעמד אישי בישראל הוא ארוך מאד ויכול להתפרש על פני כחמש עד שבע שנים. בסופו של התהליך, יוכל בן הזוג הזר הנשוי לתושב ישראלי לקבל אזרחות ישראלית, בעוד שידוע בציבור יוכל לקבל מעמד של תושב קבע. ההבדל בין השניים הוא כי תושב קבע לא יכול להצביע בבחירות ולא יכול לקבל תעודת זהות ישראלית, אולם הוא כן זכאי, ממש כמו אזרח זר שנשוי לישראלי, לקבל קצבת ביטוח לאומי, דמי אבטלה, להגיש בקשה לקבלת משכנתא וכדומה.
ליווי מקצועי ומסור לכל אורך הדרך
קשה מאד לצלוח לבד את נבכי הבירוקרטיה של משרד הפנים, אולי אפילו בלתי אפשרי. ההליכים הם מרכבים, עדינים וסבוכים, במהלכם נדרשים טפסים ומסמכים שיהוו ראיה לקיום היחסים הזוגיים עם תושב ישראלי, הצגת מסמכים המעידים כי האזרח הזר אינו נשוי בארץ מולדתו, ראיונות אישיים במשרד הפנים לאימות הקשר ועוד הליכים רבים. הדבר דורש לא רק סבלנות אין קץ אלא בעיקר מיומנות מקצועית, הבנת התחום והיכולת לקצר הליכים ולהכין את בני הזוג למגוון רחב של תרחישים. את כל אלו יכול לספק עורך דין מקצועי, מומחה בענף זה ובקיא בכל הפרוצדורה הסבוכה של משרד הפנים. ליווי של עורך דיו מקצועי המייצג אתכם יסייע לכם גם במקרים בהם פסק משרד הפנים כי יש לגרש את בן הזוג הזר, להגיש עתירות ולהוכיח מעל כל ספק כי אכן, מדובר בבני זוג שכל חפצם הוא להקים בית משוף ולחיות חיים זוגיים לכל דבר במדינת ישראל.