כשפגשתי חבר, בעל עסק משפחתי, הוא אמר לי חצי בצחוק:
בשביל מה הייתי צריך את כל זה? למה התחלתי בכלל?
וברצינות, קחו דוגמה:
תתארו לכם מצב בו השקעתם כסף רב, זמן, משאבים בחיפוש
אחר נסיעה מיוחדת בקרוז לחו"ל.
בעודכם עולים במדרגות לכיוון הסיפון של אניית הפאר שלכם,
אתם מבחינים כי על גשר הפיקוד, יש התקהלות המונית של מלחי האנייה ומתפתח שם ריב המוני, קטטות וקרב אימתני על מי לוקח את הגה הפיקוד של האנייה......
מה הייתם עושים באותו רגע? מסתובבים על עקבותיכם ולא נוסעים?
או אולי הייתם נוסעים , אבל בלב כבד ?
או אולי הייתם נכנסים לחדר שלכם בקלילות ועליצות, שמחה וגיל?
כך היא ההרגשה של מי שנכנס לתוך עסק משפחתי ומרגיש כי יש שם משהו "לא נעים"
חייב אני לציין כי זה לא קורה בכל עסק משפחתי, אך אני מבקש לדבר על אותם חברות וארגונים משפחתיים שיש שם מתח ו/או "חשמל" באוויר, באותם ארגונים יש הרגשה לא טובה ולא נוחה.
איך מזהים חברות שכאלה:
1. תשובות חדות, קצרות, לא נעימות
2. התנהגות גסה ולא מכבדת את הלקוחות
3. תשובות ללקוחות בהתנשאות וחשיבות יתר
4. התנהלות כוחנית
5. שפה שחצנית ו"מבט" מגבוה
6. ועוד
אז מה עושים?
זה ההבדל בין חכם ופיקח:
פיקח יוצא בכבוד מצרות שחכם לא נכנס לשם.
ואני רוצה להגיד לכם חד משמעית, ממרומי שנותיי וניסיוני הרב המצטבר עם חברות:
לנהל עסק משפחתי זו חוכמה. חוכמה גדולה. נ ק ו ד ה .
אז מהם 5 הדרכים המכובדות לניהול עסק משפחתי?
1. רישום - על מנת לנהל עסק משפחתי בצורה המכובדת לכולם, ורגע לפני שמכניסים את בני המשפחה לתוך הקלחת, אב המשפחה צריך לראות מה יקרה בעוד 120 שנה כאשר הוא כבר לא יהיה בעסק. מי יורש אותו? איך? מתי? כמה? ולכן הדברים צריכים להיות ידועים וכתובים מראש אצל עורך דין המשפחה, ללא יכולת הרהור.
2. חזון - להגדיר את חזון העסק. חזון זה משפט אחד שלאורו הולכת כל המשפחה שבעסק. למשל: "אנחנו עסק מוביל בתחום...." , או "חברת ______ היא מספר 1 בענף......" חזון זה המוטיב שמוביל כל אדם, כל חברה וכל ארגון, ועל אחת כמה וכמה עסק משפחתי.
3. תפקידים- הגדרת תפקידים ברורה + יעדים מדידים פיזיים בכל תפקיד. כבר ראיתי חברה שבה הבנים היו עסוקים בתחרות של מי נוסע יותר לחו"ל (לתערוכה, לכנס, לפגישה, לחפש מוצר, לחפש לקוח) . החשיבה של אם הוא נסע – כעת אני "חייב" להשלים את החוסר ולהשתוות אליו. רמת ההשוואה היא לא בהוצאה של הכספים – אלא בהכנסה של הכספים.
4. משוב - בכל סוף תקופה מקיימים ישיבת עבודה לסיכום בתקופה שהיית ולתכנון התקופה שתבוא. כל סוף חודש או רבעון. לדון בדברים שהיו טובים כמו גם בדברים שצריכים טיפול בהמשך
5. שכר (כסף) – השכר ישולם בהתאם לביצוע ולא בהתאם לקרבה המשפחתית. השכר חייב לבטא את ביצועי העובד ובני המשפחה הם עובדים לכל דבר ועניין. בונוסים ישולמו גם הם כמו לכל שאר העובדים. אם בעל העסק רוצה לתת משהו בנוסף, זה יהיה באופן פרטי לחלוטין, וללא קשר לעסק. בבית.
מקווה שעזרתי להסתכל אחרת על העסק שלכם
אמן עסקי מנטור, מוביל ומנהיג מנהלי חברות ועצמאיים. מאמן מזה 17 שנה, וכ 14 שנה בחברת תות – תקשורת ותוצאות, שותף עסקי של אלון גל. מרצה במכללות ומוסדות אקדמיים מאמן בחברות וארגונים עסקיים, מוביל קבוצות הכשרה למאמנים.אני מאמן, מלווה, מוביל, ומנחה ליצירת גידול בתוצאות מעבר לסביר.אני פועל בכל ענפי המשק הישראלי ועוסק בעיקר בהעצמת אנשים באותן חברות וארגונים דרך טיפוח הנכס היקר ביותר בהן - ההון האנושי.מאמן בחברות גדולות וקטנות, עסקים משפחתיים, וארגונים בהם האנשים "צמחו" מהשטח