חוק ביטוח בריאות ממלכתי מסדיר את שירותי הבריאות הניתנים לתושבי ישראל באמצעות קופות החולים. זהו חוק שנכנס לתוקף בשנת 1995 ומאז יצר מהפכה משמעותית בסל השירותים להם זכאים תושבי המדינה. המטרה ההצהרתית של החוק היא להביא לידי ביטוי ערכים של צדק, שוויון ועזרה הדדית, כאשר בבסיסו הוא מבקש להבטיח חלוקה הוגנת של משאבי סל הבריאות.
לפי החוק, מבוטח משלם בהתאם ליכולתו אך מקבל את השירותים בהתאם לצרכיו הרפואיים. ההבדלים בין תכניות שירותי בריאות נוספים לביטוח רפואי בחברת ביטוח הם משמעותיים וכוללים בין היתר תקנון מול פוליסה, שירות בעין מול פיצוי, קבלה ללא תנאים מוקדמים וקבלת תרופות מצילות ומאריכות חיים. היכרות עם הזכאות לטיפולי פונדקאות תחת חוק ביטוח בריאות ממלכתי יכולה לחסוך הוצאות רבות עבור ההורים המיועדים והאם הנושאת.
מימון פונדקאות דרך קופות החולים
לא רבים לוקחים בחשבון את הרלוונטיות של חוק ביטוח בריאות ממלכתי עבור ביצוע טיפולי פונדקאות והליכי נשיאת עוברים. החל משנת 1996 ניתן לקבל זכאות לשירותי בריאות מן הסוג הזה גם במסגרת ביטוח הבריאות הממלכתי. ההורים המיועדים זכאים לבדיקות בירור עקרות וטיפולי הפריה, לרבות הפריה חוץ גופית במסגרת קופת החולים לה הם שייכים. מבחינת האם הנושאת, הזכאות היא לקבלת כל בדיקות המעקב הדרושות במהלך ההריון. בדיקות אלו יכולות לערב שירותים רפואיים הקשורים הן אל הלידה עצמה והן אל הסיבוכים האפשריים. מימון הטיפולים והבדיקות אשר כרוכים במהלך הכנת האם הנושאת לקליטת הביציות המופרות חל על קופת החולים בה היא מבוטחת.
יחד עם זאת, יש לציין כי קבלת חוות דעת מומחים אינה כלולה בסל שירותי הבריאות. המשמעות היא שמימון חוות דעת רפואיות ופסיכולוגיות הנדרשות על פי חוק מוטל על ההורים המיועדים בלבד. בכל הנוגע לנושא של תרומת ביצית, במידה והיא נדרשת לצורך הטיפול הרי שהשירות אינו כלול בסל השירותים הבסיסי של חוק ביטוח בריאות ממלכתי ולכן הוא ממומן על ידי ההורים המיועדים. מומלץ לברר מראש לגבי כל זכאות בפורום פונדקאות ולנצל את סעיפי החוק.
אלעד שניר, משפטן, כותב בכיר בצוות אתר הפורומים המשפטיים. לייעוץ משפטי ניתן לפנות במייל info@lawforums.co.il ;