בין אם אתה סטודנט המחפש מאמרים אקדמיים באנגלית עבור עבודת סמינריון ובין אם אתה עובד המגיש פרזנטציה בנושא מסוים ורוצה להרשים את הנוכחים, סביר להניח שתרצה להשתמש במידע אמין, מהימן והאיכותי ביותר. כדי לעשות זאת, כדאי לעקוב אחר חמשת הכללים האלו:
גוגל סקולר
ראשית, מקדו את החיפוש במנוע החיפוש של גוגל סקולר Google scholar. אמנם הוא עדיין רק סנן ראשוני, אך הוא סנן חשוב.
בא ממשפחה מכובדת
כמות כתבי העת האקדמיים היא עצומה. מאמרים אקדמיים איכותיים לרוב מפורסמים על ידי כתבי עת איכותיים. איך תדעו שכתב העת בתחום שלכם הוא איכותי או לא? לסטודנטים- סביר מאוד שבסילבוסים של קורסים יש הפניות למאמרים ולכתבי עת מובילים בתחום הקורס. נצלו את המידע והשתמשו בעיקר במאמרים מכתבי עת אלו. במקרים אחרים, מרצים טורחים להציג רשימת מספר כתבי עת מובילים שמהם הם מצפים שתשתמשו.
קוראים חופשיים אחרים: כדאי לחפש ברשת ובאתרים של מוסדות ההשכלה האקדמיים סילבוסים כאלו. קריטריון זה מסנן הרבה מאוד תכנים שלא מוצאים לאור ע"י כתבי עת. למשל, מעניין אותי להציג בעבודה פרזנטציה הקשורה למוצר שקהל היעד שלו בעלי לקויות למידה. אם אחפש "סילבוס חינוך מיוחד" מיד יעלו תוצאות של קבצי סילבוסים בתחום ובתוכם תאתרו בקלות כתבי עת מובילים ואיכותיים בתחום.
אל תהיו שיפוטיים...
אחד הקריטריונים המשפיעים על איכותו האקדמית של מאמר היא האם הוא שפיט או לא. מאמר שפיט (peer reviewed) עבר ביקורת של שיפוט עיוור של בכירים ומומחים בתחומם ואיכותו האקדמית גבוהה ביותר. רוצים למצוא כאלו? אלו זמינים במאגרים כמו למשל : Proquest, Ebsco וחפשו את חלונית הסימון של peer reviewed. מכאן והלאה יהיו לכם מאמרים שלא ניתן לערער על האיכות האקדמית שלהם.
פונים להפניות
לרוב, מאמרים מחקריים יפנו לרשימה ביבליוגרפית שתכלול מאמרים וחוקרים נוספים שכתבו בנושא. יש לכם כבר מאמר אחד שכזה? חפשו במאמר את ההפניות ואת הביבליוגרפיה. יש במאמר כזו? זה הכיוון הנכון- אתרו את המקורות הרלבנטיים לכם!
Impact= השפעה
מנגנון חדש יחסית בגוגל סקולר מאפשר לכם לאתר את כתבי העת ובתוכם את המאמרים בעלי עוצמת ההשפעה הגבוהה ביותר (שבאה לידי ביטוי בכמות המחקרים שציטטו את המאמרים הללו). ככל שציון ההשפעה (H5) גבוהה יותר המאמר ככל הנראה איכותי יותר בקנה מידה אקדמי. את המנגנון ניתן לבדוק בכתובת הבאה
(http://scholar.google.co.il/citations?view_op=top_venues&hl=iw)
אפשרות נוספת היא לכתוב את המילים impact factor בצירוף תחום המחקר, למשל International Relations ותקבלו רשימות דירוגים עדכניות.
בהצלחה וקריאה מהנה!
ד"ר לימור נובל קוניג
חוקרת במרכז למחקרי ביטחון לאומי באוניברסטית חיפה
ומנהלת אתר סקולרי scholare.co.il