לרוב, עצמאי יתחיל לעבוד מהבית עד שעסקו יתרחב מספיק ואז יעביר את עסקו למקום ייעודי.
כיום עבודה מהבית הופכת למצב יותר ויותר נפוץ עקב הנגישות הטכנולוגית כגון אינטרנט, רשתות המחשב, הנוחות ,היעילות והחיסכון בעלויות
החלטתם לפתוח עסק כלשהו? אתם מתחילים לעבוד מהבית? חשוב לדעת שמלבד ההוצאות העסקיות שלכם ישנן הוצאות שקשורות לבית שלכם שאתם יכולים לדרוש כהוצאות בעסק שלכם וכך להקטין את חבות המס שלכם.
ראשית חשוב להבין מהי הוצאה עסקית- הוצאה עסקית על פי פקודת מס הכנסה זוהי הוצאה אשר הכרחית לייצור ההכנסה של העסק שלכם. הוצאה שמשמשת אתכם לייצור הכנסה ואם העסק שלכם לא היה קיים כך גם ההוצאה לא הייתה קיימת.
בנוסף, יש הוצאה שהיא מעורבת- הוצאה שמשמשת אתכם גם לצורך פרטי וגם לצורך עסקי (כגון: פלאפון, הוצאות רכב), במקרה כזה מס הכנסה מתיר להכיר חלק יחסי מההוצאה המעורבת.
במקרה בו העבודה מתבצעת מהבית ניתן לטעון כי יש לכם חדר עבודה שמשמש כמשרדכם לכל דבר ועניין ואי לכך לדרוש הוצאה יחסית מהבית בגין חדר עבודה זה, משמע שהוצאות הבית הם הוצאה מעורבת.
ריכזנו עבורכם את כל סוגי ההוצאות הקשורות לביתכם ושניתן למסור אותם לרואה חשבון יחד עם החשבוניות העסקיות שלכם, בתוספת דגשים וטיפים חשובים.
ככלל, אפשר לחלק את היחס לפי מספר החדרים בביתכם-דירה בת 4 חדרים ובה חדר 1 המשמש אתכם כחדר עבודה- 25% מהוצאות הבית יוכרו. ניתן גם למדוד שטח של כל הדירה ומתוכם להכיר רק את היחס שמשמש אתכם כחדר עבודה. טיפ חשוב- יש להיזהר באחוז מהדירה שאתם מייחסים לנכס שלכם ולא להכיר באחוז גבוה מדי משום שדבר זה עלול לשנות את הסיווג של דירתכם לדירה עסקית ולא פרטית מה שיכול לייקר לכם את הארנונה או לבטל את ההקלות בעת מכירת הדירה (מס רכישה, פטור ממס שבח ועוד').
הוצאות בית המוכרות לצרכי מס הכנסה:
ארנונה- ניתן להכיר כהוצאה 20%-25% מתשלום הארנונה.
חשמל- ניתן להכיר כהוצאה 20%-25% מתשלום החשמל.
טלפון- הוצאות טלפון הנמוכות מ 20,300 ש"ח בשנה- 80% מההוצאה תותר או חלק מההוצאה שעולה על 2,000 ש"ח בחודש , לפי הנמוך מבינהם.
במידה והוצאות הטלפון עלו על 20,300 ש"ח בשנה –יותר החלק שעולה על 4,100 ש"ח בחודש.
הוצאות טלפון לחו"ל אשר במסגרת העיסוק של העסק- יותרו כולן, שימו לב שיש לנהל רישום של השיחות.
טיפ- ניתן לרכוש קו טלפון נפרד שישמש רק את העסק שלכם- כך כל ההוצאה בגינו תותר במלואה.
אינטרנט, פקס או מחשב- ההוצאה תותר במלואה.
הוצאות שכר דירה (דמי שכירות)- כשהעסק נמצא בדירה שכורה, בעל העסק משלם שכירות חודשית לבעל הדירה. בכדי שדמי השכירות יחשבו כהוצאה מוכרת, דמי השכירות אצל המשכיר צריכים להיחשב כהכנסה, המשכיר צריך לשלם מס הכנסה על הכנסות אלו. ברוב המקרים, דמי השכירות פטורים אצל המשכיר והמשכיר לא יהיה מעוניין לשלם עליהם מס הכנסה. בנוסף, בחוזה השכירות ברוב המקרים יופיע סעיף שקובע שהדירה תשמש למגורים בלבד ולא לעסקים. בכדי להכיר בדמי השכירות כהוצאה מוכרת, יש לקבל מהמשכיר אישור על ניכוי מס במקור מדמי שכירות, ועל השוכר להעביר את הניכוי במקור לפקיד השומה.
מה שלא קורה בהרבה מקרים, לכן לרוב הוצאות אלו לא נדרשות על ידי בעלי העסק.
ועד בית- ניתן להכיר כהוצאה 20%-25% מתשלום דמי ועד בית.
כיבודים- 80% מההוצאות על כיבודים מותרים. שימו לב שמדובר בכיבוד קל (מים,קפה,סוכר,חלב..) ולא ארוחות.
ריהוט/ציוד ותיקונים לעסק- יוכרו במלואם.
ניקיון ואחזקה- הוצאות שהוצאה בגין ניקיון ואחזקה יוכרו ע"פ החלק היחסי של חדר העבודה (20%-25%), במידה ואתם מחזיקים בעוזרת בית ניתן להכיר בחלק יחסי רק במידה ומשולמים דמי ביטוח לאומי בגין העסקתה.
חומרי ניקיון בסכומים סבירים גם יוכרו במלואם.
ביטוחים- ביטוח שקשור לדירה כגון ביטוח תכולה, ביטוח צד ג, ביטוח מבנה וכו' יוכר לפי חלק יחסי 20%-25%.
במידה והדירה בבעלותכם- ניתן לדרוש חלק יחסי מעלות הדירה וחלק יחסי מהוצאות הריבית בגין המשכנתא:
פחת על דירת מגורים:
כאשר רכשתם דירת מגורים שבה נמצא חדר העבודה שלכם, ניתן להכיר בהוצאת הפחת לדירה בשיעור של 4% מעלות הדירה כפול החלק היחסי של ההוצאות שנכיר. לדוגמא, אם דירה נרכשה בסכום של 1,000,000 ש"ח ואנו מכירים ב- 25% מהוצאות הבית, אז הפחת השנתי יהיה 10,000 ש"ח (1,000,000X4%X25%). , יש להדגיש כי הכרה גבוהה מדי עלולה לבטל הקלות בעת מכירת הדירה.
הוצאות הריבית והפרשי הצמדה על המשכנתא
כאשר לצורך רכישת הדירה נלקחת משכנתא, ניתן להכיר ב- 80% מהוצאות הריבית על המשכנתא, כפול החלק היחסי של חדר עבודה.
כלומר, אם בשנה מסוימת הוצאות הריבית הסתכמו ב- 10,000 ש"ח, ואנו מכירים ב- 25% מהוצאות הבית המעורבות (חדר אחד מתוך ארבעה משמש כמשרד) אז הוצאות הריבית המוכרות יהיו 2000 ש"ח (10,000*80%*25%)
חשוב לבדוק שההכרה בהוצאות אלו אינה הופכת את סיווג הדירה ממגורים לעסקים.
בעת מכירת הדירה, בעת חישוב השבח (רווח ההון ממכירת הדירה) ניתן לדרוש את הריבית ששולמה על המשכנתא כהוצאה מוכרת. במקרה זה, יתכן שרשויות מס הכנסה ומיסוי מקרקעין לא יכירו בחלק הוצאות הריבית שנדרשו כהוצאה מוכרת.
הלוואה שנלקחה לצורכי העסק- במידה ולקחתם הלוואה כלשהיא לצורך העסק, וניתן להוכיח כי הלוואה זו נלקחה לצורך העסק שלכם בלבד, אזי הוצאות המימון בגין הלוואות אלו יוכרו במלואן (לפי סעיף 17(א)(2) לחוק מס הכנסה (תאומים בשל אינפלציה), התשמ"ה-1985)
נסיעות לחו"ל- בכדי שהנסיעה תוכר כנסיעה עסקית או מעורבת, יש להוכיח שהיא גם למטרת עסקים ולא רק פרטית, יש לשמור הוכחות שמדובר בנסיעה עסקית כגון כרטיסי כניסה לתערוכות בתחום, או כרטיסי לכנסים מקצועיים וכו'.
יש לשמור כל תיעוד של הנסיעה כולל כרטיסי טיסה, תחבורה ציבורית, ארוחות, בתי מלון ולרשום תאריכים ותיעוד.
השתלמויות ועדכונים מקצועיים- השתלמויות, לימודים ועדכונים מקצועיים בתחום העיסוק מוכרים במלואם כהוצאה בתנאי שהם באים לשמור על הקיים והם אינם מהווים רכישה של מקצוע חדש. בנוסף בית המשפט הכיר גם בהוצאות לימודים כלליים, כמו לימודי אנגלית ומחשב, כהוצאות מוכרות.
הכותב הוא קליימן יונתן, רואה חשבון ושותף מייסד במשרד "קליימן וידן ושות" - משרדנו מתמחים ומובילים בפתיחת תיקים, הנהלת חשבונות וליווי לכל סוגי העסקים, החל מעוסקים פטורים ומורשים ועד לחברות בע"מ.
לשאלות, קבלת ייעוץ או כל עזרה נוספת הינכם מוזמנים ליצור קשר:
לטלפון 03-955-05-05,
נייד 050-7286117,
מייל href="mailto:office@kleiman.co.iloffice@kleiman.co.il">">office@kleiman.co.il
אתר www.k-w.co.il
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ כלשהוא או תחליף לייעוץ כלשהוא ו/או המלצה כלשהיא והכותבים אינם נושאים באחריות ואינם מתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל המסתמך על הכתבה או הפרסום עושה זאת על אחריותו האישית בלבד ומתבקש להתקשר במישרין עם הגוף ששמו נקוב כתבה לקבלת מידע מפורט ועדכני.