דגים - מדוע כדאי לשלבם בתפריט
1.הטעם-ש אנשים שאינם אוהבים את טעם הדגים, היום יש אפשרויות שונות להכנתם ומגוון מתכונים המאפשרים לנו להתוודע לטעמים מיוחדים מבלי להרגיש את הריח והטעם החזק של הדגים.
2.ערכם הקלורי - יחסית ל - 100 גרם דגים, הוא מקור החלבון מהחי שמכיל מעט קלוריות ומעט שומן מהחי, שהוא השומן "הרע".
3.ערכם התזונתי - קבוצת החלבון - מבחינה תזונתית הדגים שייכים לקבוצת החלבון , שהיא אחת משלוש קבוצות המזון: חלבונים , שומנים, פחמימות.
על - פי המלצות התזונה ה"עולמיות" . מומלץ להרכיב את התפריט שלנו מ - 55% פחמימות, 30% שומן, 15% חלבון.
* לחלבונים מספר תפקידים בגופנו : בניית שרירים, תאים ורקמות . הם חשובים באספקת אנרגיה, ובעלי תפקידים ייחודים כגון : בניית נוגדנים, תהליכי קרישה ועוד.
היום, בעולם השפע המודרני, יוצא, שרבים מאיתנו אוכלים תפריט שהוא עשיר מאוד בפחמימות. וזאת מפני שלרבים אין זמן לבשל, כך שיוצא שלרוב אין ארוחות מסודרות וכשכבר יש ארוחות, הן מורכבות בעיקר ממזונות "זמינים" כמו פחמימות : פתיתים, אורז, ספגטי ועוד.
החלבונים "הזמינים" הם: בשניצל סויה ושניצלים מעובדים ומוכנים מראש, לעיתים עוף ודגים כמעט רק באירועים חגיגיים. וחבל.
* אומגה 3 -
אומגה 3 היא חומצת שומן בלתי רוויה
חומצות השומן מתחלקות לרוויות ובלתי רוויות. היום ידוע שקיים קשר ישיר בין רמות גבוהות של חומצות שומן רוויות בתפריט לבין הסיכוי לחלות במחלות לב.
ולהפך, חומצות שומן בלתי רוויות קשורות להורדת רמות "הכולסטרול הרע" ולהעלאת רמות "הכולסטרול הטוב".
נמצא, שדגי הים עשירים בחומצות שומן בלתי רוויות ובעיקר באומגה 3. הדגים היותר מומלצים הם דגי הים הבאים: מקרל, הרינג, טונה, אנשובי, סלמון, סרדינים.
כמו - כן, היום מצאו קשר בין חוסר באומגה 3 לבין מצבי דיכאון, ובעיות קשב וריכוז בעיקר אצל ילדים.
* יוד - הדג עשיר במינרל יוד, שחשוב לפעילות התקינה של בלוטת התירואיד. בלוטה זו בין תפקידיה הרבים אחראית גם על חילוף החומרים בגופנו.
*ויטמינים מקבוצת B ובעיקר ב 12B שחשובים לפעילותה התקינה של מערכת העצבים.
חשוב מאוד דגים מכילים מתכות ,לנשים בהריון מומלץ לאכול דגים ומאכלי ים רק פעמיים בשבוע.
איך אפשר לאכול דגים:
המתכון הראשון - לוקחים דג ים כגון דניס, פורל.פותחים לו את הבטן (בהרמה קטנה) ומורחים בתוכו שמן זית. ממלאים ברוזמרין, פלחי שום , ומפזרים בנדיבות מלח גס. סוגרים את הדג ומלמעלה מושכים אותו בשמן זית ומפזרים עוד מלח גס. עוטפים בנייר כסף, שמים בתנור ב - 180 מעלות למשך כחצי שעה ויוצא לנו מ ע ד ן.....
1.הטעם-ש אנשים שאינם אוהבים את טעם הדגים, היום יש אפשרויות שונות להכנתם ומגוון מתכונים המאפשרים לנו להתוודע לטעמים מיוחדים מבלי להרגיש את הריח והטעם החזק של הדגים.
2.ערכם הקלורי - יחסית ל - 100 גרם דגים, הוא מקור החלבון מהחי שמכיל מעט קלוריות ומעט שומן מהחי, שהוא השומן "הרע".
3.ערכם התזונתי - קבוצת החלבון - מבחינה תזונתית הדגים שייכים לקבוצת החלבון , שהיא אחת משלוש קבוצות המזון: חלבונים , שומנים, פחמימות.
על - פי המלצות התזונה ה"עולמיות" . מומלץ להרכיב את התפריט שלנו מ - 55% פחמימות, 30% שומן, 15% חלבון.
* לחלבונים מספר תפקידים בגופנו : בניית שרירים, תאים ורקמות . הם חשובים באספקת אנרגיה, ובעלי תפקידים ייחודים כגון : בניית נוגדנים, תהליכי קרישה ועוד.
היום, בעולם השפע המודרני, יוצא, שרבים מאיתנו אוכלים תפריט שהוא עשיר מאוד בפחמימות. וזאת מפני שלרבים אין זמן לבשל, כך שיוצא שלרוב אין ארוחות מסודרות וכשכבר יש ארוחות, הן מורכבות בעיקר ממזונות "זמינים" כמו פחמימות : פתיתים, אורז, ספגטי ועוד.
החלבונים "הזמינים" הם: בשניצל סויה ושניצלים מעובדים ומוכנים מראש, לעיתים עוף ודגים כמעט רק באירועים חגיגיים. וחבל.
* אומגה 3 -
אומגה 3 היא חומצת שומן בלתי רוויה
חומצות השומן מתחלקות לרוויות ובלתי רוויות. היום ידוע שקיים קשר ישיר בין רמות גבוהות של חומצות שומן רוויות בתפריט לבין הסיכוי לחלות במחלות לב.
ולהפך, חומצות שומן בלתי רוויות קשורות להורדת רמות "הכולסטרול הרע" ולהעלאת רמות "הכולסטרול הטוב".
נמצא, שדגי הים עשירים בחומצות שומן בלתי רוויות ובעיקר באומגה 3. הדגים היותר מומלצים הם דגי הים הבאים: מקרל, הרינג, טונה, אנשובי, סלמון, סרדינים.
כמו - כן, היום מצאו קשר בין חוסר באומגה 3 לבין מצבי דיכאון, ובעיות קשב וריכוז בעיקר אצל ילדים.
* יוד - הדג עשיר במינרל יוד, שחשוב לפעילות התקינה של בלוטת התירואיד. בלוטה זו בין תפקידיה הרבים אחראית גם על חילוף החומרים בגופנו.
*ויטמינים מקבוצת B ובעיקר ב 12B שחשובים לפעילותה התקינה של מערכת העצבים.
חשוב מאוד דגים מכילים מתכות ,לנשים בהריון מומלץ לאכול דגים ומאכלי ים רק פעמיים בשבוע.
איך אפשר לאכול דגים:
המתכון הראשון - לוקחים דג ים כגון דניס, פורל.פותחים לו את הבטן (בהרמה קטנה) ומורחים בתוכו שמן זית. ממלאים ברוזמרין, פלחי שום , ומפזרים בנדיבות מלח גס. סוגרים את הדג ומלמעלה מושכים אותו בשמן זית ומפזרים עוד מלח גס. עוטפים בנייר כסף, שמים בתנור ב - 180 מעלות למשך כחצי שעה ויוצא לנו מ ע ד ן.....
מרכז-טל המנוהל ע"י איריס כספי וטלי סורוז'ין
mercaz-tal@co.il
mercaz-tal@co.il