הערכות מהתקופה האחרונה טוענות שלפחות 10% מהחשבונות ברשת הציוצים החברתית טוויטר הם פרופילים מזויפים. אם ההערכות נכונות, מספר הפרופילים המזויפים ברשת החברתית מגיע ליותר מ- 20 מיליון. למרות שלרוב פרופילים מזויפים בטוויטר הם לא בהכרח מסוכנים, הם עלולים לשמש את בעליהם להפצה של ספאם או לנסות לפתות אתכם ללחוץ על קישורים זדוניים.
כדי להימנע מצרות מיותרות הכנו לכם מספר טיפים שיעזרו לכם לזהות פרופילים מזויפים בטוויטר ולהתרחק מהם:
1. היזהרו מ"ראשי ביצה"
הכוונה ב'ראש ביצה' היא למשתמשי טוויטר – חדשים או ותיקים – שלא מצאו את הפנאי לעדכן את תמונת פרופיל שלהם בתמונה עדכנית ונשארו עם תמונת ברירת המחדל של טוויטר – ביצה. פרופילים בעלי ראש ביצה במקום תמונה של המשתמש עלולים לעיתים להצביע על כך שהפרופיל מזויף, אך כמובן שלא ניתן להסתמך על דבר זה בלבד
2. שימוש בתמונות של דוגמנים או דוגמניות
צעד אחד קדימה משימוש בברית המחדל - ראש הביצה – של טוויטר, הוא שימוש בתמונות של דוגמנים או דוגמניות שנלקחו ממאגרי התמונות השונים באינטרנט. לעיתים קרובות האנשים מאחורי ההונאות הללו משתמשים באותן תמונות בדיוק בפרופילים מזויפים נוספים ולעיתים ברשתות חברתיות אחרות או אפילו באתרי הכרויות. תמונות כאלה נראות מקצועיות מאוד ומבוימות ואמורות לעורר בכם חשד.
כדי לבדוק אם מדובר בתמונה מבוימת או אם היא לקוחה ממאגר כלשהו, ניתן לבצע חיפוש לפי תמונה בגוגל – עמדו עם הסמן על התמונה ולחצו קליק ימני, בתפריט שנפתח בחרו ב"חפש תמונה זו ב- Google". אם מסיבה כלשהי אופציה זו אינה מופיעה, אתם יכולים לשמור את התמונה על המחשב לפתוח את גוגל ולבצע את החיפוש ישירות משם. ניתן אפילו לצמצם את תוצאות החיפוש לאתר ספציפי אם תכתבו לדוגמה “site:twitter.com” בשורת החיפוש.
3. ביוגרפיה חסרה
ביוגרפיה ריקה בפרופיל טוויטר הוא סימן כמעט מובהק לפרופיל מזויף. אם אדם כלשהו רוצה שיעקבו אחריו בטוויטר אזור הביוגרפיה בפרופיל הוא המקום האחרון אותו הוא ירצה להשאיר ריק – זהו המקום היחידי בו בעל הפרופיל יכול להציג את עצמו ואת תחומי העניין שלו אל מול העוקבים אחריו או, בשאיפה, מול העוקבים העתידיים שלו.
4. שכפול של ציוצים
פרופיל שכל הציוצים בו דומים או אפילו זהים לחלוטין הוא קרוב לוודאי מזויף. בנוסף, אם כל התגובות של אותו משתמש הן זהות, אז סביר להניח מדובר בתוכנה שמגיבה באופן אוטומטי. מומלץ להתרחק מפרופילים כאלה.
5. שילוב מוזר של שם המשתמש וכתובת ה- URL
למרות שלא בכל הפרופילים בטוויטר תמצאו קשר ישיר בין כתובת ה URL (שורת הכתובת בראש הדף) לשם המשתמש של בעל הפרופיל, ברוב המקרים תהיה התאמה או לפחות דימיון כלשהו בין שני הפרמטרים. לדוגמה, אם אתם רואים שבשורת כתובת ה URL מופיע משהו כמו "twitter.com/moshe-cohen" ושם המשתמש הוא David Israeli – משהו פה לא מריח טוב.
6. שום אינטראקציה עם אחרים
מדיה חברתית אמורה להיות, ובכן, חברתית. אם נראה שפרופיל מסוים לא נמצא בשום אינטראקציה עם פרופילים או גולשים אחרים אז כנראה שמדובר בפרופיל מתחזה. אותם חשבונות שנמנעים מאינטראקציה עם גולשים אחרים, ככל הנראה מופעלים על ידי מכונה. פשוט בדקו את הציוצים האחרונים של המשתמש – האם הוא מגיב לציוצים? האם הוא מעביר ציוצים הלאה? אם התשובה היא לא כנראה, שוב, שמדובר בזיוף.
7. יחס עוקב/עוקבים נמוך
סימן שכיח נוסף לחשבונות מזויפים הוא יחס עוקבים נמוך לעומת מספר הפרופילים שאותו מתחזה עוקב. לכן ניתן לראות לפעמים שפרופיל מסוים עוקב אחר מאות אנשים ולא נראה שיש לו עוקבים בכלל.
טוויטר קבעה שכמות האנשים המקסימלית שאחריהם בעל חשבון יכול לעקוב היא 2,000 – אלא אם כן יש לכם גם 2000 עוקבים. מדי פעם ניתן לראות פרופילים מסוימים שממצים את המגבלה הזו ונתקעים על 2000 ולעומת זאת יש להם עשרות בודדים של עוקבים. אם נתקלתם בחשבון כזה – עדיף שתשמרו מרחק.