ישנה אפשרות ליבש תמרים בטמפרטורות שונות. הדבר תלוי במהירות הרצויה של היבוש הרצויה ובתכולת הרטיבות הרצויה.
בטמפרטורה 100°C אפשר ליבש תמרים עד תכולת הרטיבות מינימאלית 0%.
בטמפרטורה 90°C אפשר ליבש תמרים עד תכולת רטיבות מינימאלית 1%.
בטמפרטורה 80°C אפשר לייבש תמרים עד תכולת הרטיבות מינימאלית 3%.
בטמפרטורה 60-70°C אפשר ליבש תמרים עד תכולת רטיבות מינימאלית 5%.
במילים אחרות תכולת הרטיבות המינימאלית נקראת תכולת הרטיבות של שיווי משקל, וזאת כי בתכולת הרטיבות הזו טמפרטורת התוצרת שווה לטמפרטורה של גוף החימום ומפסיקה את יציאת המים מהתוצרת.
על מנת לייבש תמרים לא חובה להגיע לתכולה של רטיבות שיווי משקל.
בתהליך הייבוש של התמרים ישנם 3 שלבים של ייבוש:
השלב הראשון הוא שלב חימום המוצר בשלב הזה בדרך כלל תכולת הרטיבות לא משתנה משמעותית.
השלב השני הוא שלב ייבוש במהירות קבועה ובטמפרטורה קבועה. בשלב הזה המים שיוצאים מהתוצרת הם מים חופשיים, כלומר לא קשורים במולקולות המוצר. במילים אחרות המים שיוצאים בשלב הזה וחומר התמרים הנשאר מהווים תערובת. שלב זה נמשך עד תכולת הרטיבות קריטית. בשלב מהירות הייבוש היורדת המים שיוצאים מהתוצרת הם מולקולות המים הקשורים במולקולות המוצר. במילים אחרות המים שיוצאים בשלב הזה וחומר התמרים הנשאר מהווים תרכובת. השלב ממשיך עד תכולת רטיבות מינימאלית.
בדרך כלל תכולת הרטיבות של התמרים אחרי הקטיף מהווה 25% -30%, יש מקרים שתכולת הרטיבות של התמרים היא 40%. לשימור ולאכילה של תמרים מספיק ליבש אותם עד תכולת רטיבות 10%. מדענים מארה"ב ערכו ניסויים בתמרים בטמפרטורות שונות (צלסיוס): 80°c, 70°c, 60°c, 50°c. לפי תוצאות הניסויים, המסקנה הייתה כי הטמפרטורה האופטימאלית לייבוש תמרים היא 70°c.
כתבה: קלרה שנדריי, MS טכניון, MA הנדסת מכונות. קלרה עובדת שנים רבות בעינב טכנולוגיות בע"מ. חברה המתמחה בתכנון, ייצור והרכבה של מוצרים ומערכות לטיפול באוויר בתחומי הקירור, הייבוש, ההרטבה והחימום. עינב טכנולוגיות מייצרת יבשנים המבוססים על עיבוי מים, והיא יבואנית של יבשנים כימיים.
לפרטים עינב טכנולוגיות 077-3445555 או במייל einav@einav.co.il