לאחר 'הסצנה' הקשה מול המומחה המטפל, ולאחר רכישת המידע על המחלה וקבלת חוות דעת רפואית שנייה ממומחים ומנהלי מחלקות, הפסיכולוגיה המערבית מתארת את שלבי ההתמודדות עם בשורה קשה (או כל אירוע טראומתי) ע"י שלושה שלבים עקרים. אמנם כל אדם שונה במהותו, בהשקפת עולמו ובתגובותיו, אך אלו ישפיעו כיצד יבוטאו השלבים הללו:
הסצנה הפותחת בסדרה 'שובר שורות', בה מבשר הרופא לוולטר כי ישנם ממצאים סרטניים מתקדמים בבדיקות שעבר, הינה סצנה עוצמתית בין אם חווה הצופה סיטואציה דומה של בשורה בריאותית קשה או לא. הרופא ממשיך להסביר אבל גיבור הסדרה כבר אינו שומע כלום, הוא נכנס לשלב ההלם. השלב הראשון.
שלב ההלם
חוסר האונים הינו מרכיב עקרי בשלב זה. תחושות חרדה והכחשה נפוצות בשלב זה. האשמה עצמית או כלפי אדם אחר עלולה ליצור תחושות קשות ולהקשות על ראייה ברורה אל מול הצעדים הקרובים שיש לבצע. אך חשוב לציין, זהו שלב חשוב וטבעי אשר רק דרכו ניתן להתקדם אל עבר התמודדות בריאה.
שלב האבל
ממש בדומה לאובדן אדם קרוב, הבשורה הקשה מביאה עימה תחושות חרטה על התנהגות עבר, דיכאון המלווה בסיוטי לילה, חוסר אנרגיה וכו'. הקושי להתייחס לתקופה הקשה כתקופת לחימה של ממש אל מול הרחמים העצמיים, הפחד מהמוות ומהליכי הטיפול, כל אלו חלק משלב בתהליך ההתמודדות.
שלב ההסתגלות
השלב בו המטופל והקרובים אליו מבינים את חומרת המצב ומצליחים להתכונן והתחיל בהתארגנות אל מול העתיד לבוא. שימוש במקורות מידע ועזרה המיועדים למטופלים וקרובי משפחתם. שלב זה מבוסס על השלמה ותקווה והוא השלב המהותי והיחידי בו אפשרית תחילת ההתמודדות.
חשוב לציין כי מסלול השלבים עלול לחזור שוב ושוב עם כל שינוי בשלבי המחלה.