מהו המרחב המוגן האמתי? על מי הילדים מסתכלים בזמן האזעקות? עלינו האימהות. כן התפקיד כבד, לעיתים קרובות כבד מדי. המתח עולה, הדאגה מתפשטת והחרדה מגיעה. אבל עלינו לזכור שאנחנו בתפקיד. כמו שלפיקוד העורף יש תפקיד להנחות ולהסביר על התנהגות נכונה במצב חירום, לנו האימהות התפקיד לעודד, לחזק, לאכיל. אבל איך עושים את זה?
נושמים נשימה עמוקה. הילדים שלנו מיוחדים וייחודים, כל אחד מגיב שונה למצב הזה. יחד עם זאת, יש לנו כלים שיכולים לעזור לכל אחד מהם. הילדים, במיוחד ילדים היפראקטיביים, מתקשים עם הרצף. עלינו להחזיר את הרצף: "נשמעה אזעקה לפני זמן קצר אנו עכשיו במקום מוגן ועוד מעט נוכל לצאת ולהמשיך לשחק". ההסבר לילדים קטנים בצורה פשוטה, עוזר להם להבין ולהתמודד עם רגשות החרדה. אבל ילדים יותר גדולים, זקוקים להסבר יותר מפורט, מפני שהם יותר חשופים ומבינים יותר. ההסבר הפשוט שהמצב עומד להסתיים בעוד ימים ספורים ואז יהיה אפשר לחזור לשגרה מעודד אותם. אפשר גם, לדבר על תקופות שהיו, זה מחזק את התחושה שאפשר להתגבר על הקושי ועל הפחד. תנו להם להביע רגשות, משפט כמו "תפסיק לבכות לא קרא שום דבר" יכול להיות בעייתי. אפשר ורצוי לשתף את הילדים בחששות, אבל באופן מבוקר, אך חשוב מאוד לשמור על קור רוח עד כמה שניתן ולא להראות פניקה בנוכחות הילד. הילדים מאוד זקוקים לקרבה, לביחד הזה. לעיתים קרובות הם אף רוצים לישון עם ההורים. תנו להם. תנו להם את החיבוק, את הליטוף, את הנשיקה ואפילו את הדגדוגים. הילדים שואבים את הביטחון מההורים. אנחנו הביטחון שלהם. המגע משפיע עליהם ומרגיע אותם.
המצב הזה יוצר הזדמנויות אין סופיות של מפגשים בין הורים לילדים. דבר שלא תמיד מצוי בזמן השגרה. תנצלו את המצב לפעילויות משותפות, משחקי קופסה, פעילות פיזית, ואפילו מוזיקה נעימה יכולים לשחרר את הלחץ ולהרגיע. עבודות יצירה, יש בהם משהו מרפא ומרגיע. ככל שמגוונים יותר, נהנים יותר, צבעי ידיים, גואש, עבודה עם חומרים, פלסטלינה, חמר. עד כמה שניתן רצוי לעודד פעילות של קבוצה קטנה של ילדים(חברים, שכנים). זה הזמן ליצירתיות, לתת לילדות הגדולות לנהל קייטנות, סדנאות אפייה בטעם ביתי, או הקראת סיפור עם ההורים.
והכי חשוב, הקפדה על רוטינות מסוימת מהזמן טרם מלחמה נותנת לילדים תחושת ביטחון שלא כל העולם שלהם התהפך. שמירה על שעת השכמה ושעת כניסה למיטה, ואפילו על ארוחות קבועות, מהווה עוגנים לילדים להתמודד עם רגשות הפחד והחרדה.
טל-אורה בן שטרית
מאמנת לחיים ומנחת הורים
053-333-97-69
href="mailto:talorab@gmail.comtalorab@gmail.com">">talorab@gmail.com