מעבדות נדרשות למערכות מים מיוחדות על מנת לבצע בדיקות ומחקרים שונים. הסיבה לכך היא שמי הרשת ציבורית אינם מספיק נקיים עבור מעבדות, ולכן עליהם לעבור תהליכים של סינון, טיהור חיטוי ,זיקוק סחרור, עיקור וכלורינציה. הלכה למעשה, שימוש נכון של מעבדות במערכות מים מבטיח את איכות תוצאות בדיקותיהן. את המכשור ניתן לרכוש מחברות המתמחות בהספקת ציוד מעבדה ומחזיקות במלאי מגוון של מכשירים המתאימים לכול צורך וסוג של מעבדה.
מערכות טיהור וזיקוק מים כחלק מציוד מעבדה
מכשור מעבדות כולל מערכות לטיהור, זיקוק וחיטוי מים מתקדמות, המספקות מי רשת נטולי מלחים וחומרים נוספים עבור מגוון יישומי מעבדה. מדובר במערכות נוחות ויעילות לשימוש, אמינות ועמידות למשך שנים רבות, בעלות עלות הפעלה נמוכה ומבטיחות איכות גבוהה במיוחד של המים.
סוגי מערכות זיקוק וטיהור מים
מעבדות רבות נדרשות להשתמש במים טהורים ומזוקקים הנקיים ממלחים ומינרלים. פעולת זיקוק המים יכולה להתבצע במספר שיטות באופן נפרד או משולב:
• אידוי מים - בשיטה זו המים מאודים ובכלי אחר מעובים בחזרה למים מזוקקים. השיטה מתאימה עבור חומרים מומסים הקיימים במים, כדוגמת מלחים, שהינם בעלי נקודות רתיחה יותר גבוהה השוקעים בכלי האידוי ומופרדים מהמים המזוקקים.
• חילוף יונים - בשיטה זו מי רשת עוברים דרך מכשיר מיוחד המחליף את היונים של המים ברמות איכות שונות, כמו איכות אולטרא טהורה או איכות גרעינית.
• מערכות מורכבות לטיהור מים – משלבות מספר שיטות של זיקוק וטיהור, כולל חילוף יונים, אוסמוזה הפוכה ועיקור אולטרא סגולי.
• מערכות אוסמוזה הפוכה ( (Reverse Osmosis = RO- טכנולוגיה המרחיקה רכיבים יוניים ממים ותמיסות מימיות, מרחיקה תרכובות אורגניות במים, ומגבילה מעבר של חומרים שאינם ממיסים.
• עיקור אולטרא סגול (UV) – תהליך פיסיקלי אמין ובטוח נטול כימיקלים, הנעזר בקרינת אולטרא סגולה המפרקת, הורסת ומסירה כימיקלים וחומרים לא רצויים נוספים מהמים.
• כלורינציה - חיטוי מים באמצעי הכלרה שונים כגון תמיסות כלור, טבליות כלור וכלור גז. כמו כן ניתן לחטא מים בעזרת כלורדיאוקסיד, המספק תוצאות חיטוי ברמה גבוהה בהרבה מכלור רגיל.
• אוזונציה - שיטת חיטוי יעילה ומהירה נטולת כימיקלים בעלת שארתיות נמוכה, הדורשת ציוד מיוחד וניתן שלבה ביחד עם חיטוי מים בהכלרה.
בחירת מערכות מים למעבדה
חשוב לדעת שבשוק קיים מגוון גדול של מערכות מים הנבדלות זו מזו בטכנולוגיות, גודלן, עוצמתן, מהירות עבודתן ותפוקתן. זאת, החל בציוד מעבדה אישי וקומפקטי ועד למערכות גדולות ומורכבות. בחירת מערכות מים הינה ספציפית לכל מעבדה בהתאם לתחום עיסוקה הרפואי, מחקרי, חקלאי או תעשייתי או כל תחום אחר. מעבר לכך, לכל מעבדה יש סוגי הבדיקות ומחקרים ייחודים, ובנוסף הן נבדלות בגודלן ובהיקף עבודתן. לכן, בחירת מערכת מים למעבדה מומלץ לבצע לאחר קבלת הכוונה וייעוץ מקצועי הולם.
המאמר באדיבות מרקורי, ספקית מובילה של מערכות מים למעבדות