הפרעות אכילה
אידיאל היופי הנשקף אלינו מכל שער מגזין מפרסומות הטלוויזיה, מהדוגמניות בשלטי חוצות, וכמעט מכל מגישת טלוויזיה שעונה על קריטריונים אדוקים של יופי וגזרת גוף, גורמים לרבות מאיתנו הנשים לרצות להידמות לדמות היפה הנשקפת אלינו דרך תרבות היופי.
רבות מאיתנו מסתכלות בראי וחושבות מה היו רוצות לשנות בגופן. כיצד היו רוצות להיראות, ולמי היו רוצות להידמות. העיסוק בגוף מקבל משנה תוקף כאשר מדובר בבנות ובנערות שנמצאות בשלב גיבוש האישיות ודימוי הגוף.
בעידן הפוטושופ בו המודל לחיקוי לא רק קשה להשגה אלא אף לא מציאותי, ובימים בהם בנות רואות בכוכבות הטלוויזיה מודל לחיקוי יותר מאשר באימותיהן, לא פלא שאנו נמצאים בתקופה בה הפרעות האכילה מתעצמות ונמצאות בעלייה מתמדת יותר מבעבר. המחשבה "אם הייתי כמו הדוגמנית המדהימה בפרסומת, שבטח יש לה חיים נפלאים מלאי סיפוק ואושר..הייתי משיגה כל דבר בחיים... היה לי בן זוג מדהים...בית גדול...חיים טובים." מובילה נערות רבות לתסכול תמידי ממראה גופן.
מהי הפרעת אכילה? לרוב, הפרעות אכילה הינן סימפטום של בעיה או מגוון של בעיות רגשיות נפשיות, שמתבטאות בצורה של הרס עצמי דרך הגוף. הפרעות אכילה שאובחנו כפתולוגיות עונות על ההגדרה של מחלה לכל דבר, ולו בשל התהליכים ההרסניים שיש להם על הפרט, על הפגיעה באיכות חייו, בריאותו, והיותם מהווים סכנת חיים של ממש.
בשיח על הפרעות אכילה לא ניתן להצביע על גורם אחד כמחולל המחלה, אלא בשילוב של פקטורים התנהגותיים, רגשיים, פסיכולוגים וביולוגיים כימיים. כיצד מתפתחת הפרעת אכילה? הפרעת אכילה, כפי שהוזכר הינה שילוב של כמה גורמים שחוברים יחד לכלל התפתחות של מחלה ולרוב מדובר באינטראקציה של הגורמים הבאים: הפן הפסיכולוגי- אחדים מהנושאים המונחים בבסיס הפרעות אכילה, הם מרכיבים פסיכולוגיים ואישיים כגון, ערך עצמי נמוך, דיכאון, בעיות בדימוי הגוף, הרגשת חוסר ערך, בעיות זהות, בעיות משפחתיות, וקשיים בתיעול רגשות.
הפן התרבותי סביבתי- כיום אין ספק שבתרבות שבה אנו חיים שבו יפה הוא רזה, פקטור זה הינו טריגר לא מבוטל לנערות רבות להגיע למצבים קיצוניים ולהפרעות אכילה. זה יכול להתחיל מדיאטה שמובילה לעוד דיאטה ועוד דיאטה והיעד אף פעם אינו מספק.
הפן הביולוגי- ידוע כיום כי ישנם גורמים ביוכימיים וביולוגיים המהווים מצע עליו הפרעת אכילה יכולה להתפתח.
הפן המשפחתי- ע"פ גישות תיאורטיות שונות, אינטראקציה במשפחה ודינמיקה בין בני המשפחה ובעיקר בקשר בין הורים- ילדים, מהווים מרכיב חשוב בהתייחסות להפרעות אכילה. כיצד מתבטאת הפרעת אכילה? הפרעות אכילה יכולות להתבטא במגוון דרכים: דיאטות חוזרות ונשנות ומשקל שעולה ויורד בקיצוניות לאורך השנים. אכילה מופרזת חסרת גבולות הגורמת להשמנה קיצונית, או הקפדה אובססיבית על כל דבר שנכנס לפה והלקאה עצמית על כל חריגה. ובמקרים קיצוניים נשים מגיעות להפרעות אכילה פתולוגיות, כמו אנורקסיה, בולימיה ואכילה כפייתית, שהן מחלות מסוכנות העלולות לגרום בסופו של דבר אף למוות.
כיצד מטפלים?
לאבחון הבעיה יש חשיבות עליונה, ולכן בטרם טיפול יש ראשית לאבחן את הבעיה ע"י הגורמים רפואיים מוסמכים (אבחון פסיכיאטרי, בדיקות רפואיות, בדיקת מדד מסת גוף-BMI ועוד) ובהתאם למצוא את המענה הטיפולי הנכון ביותר עבור אותו אדם. בהפרעות פתולוגיות כמו אנורקסיה, בולימיה ואכילה כפייתית, נדרש טיפול מקצועי מתאים שמשלב את מכלול האספקטים של גוף ונפש: טיפול פסיכיאטרי, דיאטה מתאימה, מעקב אחר המשקל, טיפול תרופתי ובמקרים קשים יותר נדרש גם אשפוז.
שלבים
"שלבים" מהווה כתובת טיפולית ושיקומית לנשים ונערות הסובלות מהפרעות אכילה על כל גווניהן. ה"אני מאמין" הטיפולי רואה בשילוב בין גוף לנפש חלק בלתי נפרד בתהליך הריפוי. הצוות בשלבים כולל אנשי מקצוע מובילים בתחום, בעלי ניסיון רב בטיפול בהפרעות אכילה. בין חברי הצוות אנשי מקצוע מובילים מתחום הפסיכותרפיה,תזונה, פסיכודרמה, תרפיה באמנות, תרפיה במוזיקה, יוגה, טיפול בשיטת מחשבת הגוף, טיפול במגע, שיקום תעסוקתי וחונכות.
http://WWW.SHLAVIM.COM