למרות שאדריכלות היא אחד מתחומי העיסוק העתיקים ביותר של האדם, התחום ממשיך להתפתח בהתאם למגמות החדשניות ביותר שמציע לנו המדע המודרני. במאמר זה נכיר מספר טרנדים אשר עתידים לעצב את עולם האדריכלות ואת מקצועו של האדריכל בעתיד.
הדפסה תלת ממדיתהמדפסת התלת ממדית היא כנראה הטרנד החם והמתפתח ביותר בעשור האחרון. מדפסת זו פועלת על בסיס פריסת המודל המבוקש לפרוסות דקיקות, והדפסת פרוסה מעל פרוסה באמצעות חומר נוזלי המתקשח מיד עם הזרקתו.
בעולם האדריכלות נעשה שימוש קבוע במודלים. המודלים הם אלה אשר מאפשרים לאדריכל להמחיש את הרעיון שלו לאחרים (וגם לו), ולכן יש יתרון מובהק למודלים תלת ממדיים. הבעיה היא שבנייה של מודלים כאלה באמצעות נייר, קרטון, או חומרים אחרים, דורשת עבודה מאומצת, ארוכה ויקרה של בעל מקצוע. ללא כל צל של ספק, המדפסת התלת ממדית יכולה לפתור את הבעיה הזו. יתכן כי נצטרך להמתין עד שטכנולוגיית ההדפסה תוכל להתמודד עם המודלים המסובכים של האדריכלים, אולם נראה כי זה בהחלט נמצא באופק הנראה לעין.
תכנון פרמטריתכנון פרמטרי הוא סוג חדש של תכנון ועיצוב, אשר נעשה על ידי מחשב, בהנהגתו ובהכוונתו של אדריכל. אדריכלות פרמטרית, או תכנון פרמטרי, משתמשים במחשב על מנת ליצור את העיצוב הסופי. הבעיה היא כיצד ללמד את המחשב להימנע מתוצאות ומסדרות אשר חוזרות על עצמן. ובכן, יש כיום תוכנות אשר מצליחות להתגבר על הקושי הזה, ומאפשרות לאדריכל להשתמש במחשב לצורך תכנון שכונות, למשל, בהן אף פרט אינו חוזר על עצמו.
אדריכלות דיגיטאליתבשנים האחרונות החלו אדריכלים להשתמש בתוכנות מחשב אשר מתרגמות צורות ומבנים שהם יוצרים לכדי אלמנטים ממשיים באמצעות מכונות ענק. זוהי דוגמא מעולה לכך שהאדריכלות מנסה להשתמש בכל הכלים החדשים שהטכנולוגיה מציעה לנו בכדי לתכנן מהר יותר ומדויק יותר.
השאיפה העומדת בבסיס האדריכלות הדיגיטאלית היא לתכנן דירה או בניין באמצעות המחשב, לדלג על שלב הבניה בפועל באמצעות קבלנים ופועלים, ופשוט לייצר את המבנה באמצעות מכונה גדולה. גשר המיתרים בירושלים נוצר בשיטת אדריכלות דיגיטאלית, כאשר האדריכל יצר את הצורה המשונה הזו של הגשר במחשב, ומכונות ענק אשר התחברו למחשב ייצרו את החלקים השונים אשר מרכיבים את הגשר.