עד לפני מספר שנים לא רבות, אוי לו לאותו אדם, זכר ב"מקצועו", שנכנס למשרד הרופא והעז להתלונן על בעיית קנדידה. הביטוי הנדיר הזה היה שמור רק לפטרייה המופיעה אצל בנות המין הנשי, וגם אז רק באזור מאוד מסוים.
היום מצב העניינים השתנה לטובה. רופאים רבים בעלי הכשרה מקצועית מערבית, שהתנסו גם בחבלי הרפואה המשלימה, מודעים לכך שקנדידה היא בעיה אמיתית המופיעה שווה בשווה אצל שני המינים. אומנם לא כל הרופאים הקונבנציונליים מכירים באמיתות הבעיה, אבל די אם נמנה כמה מאלו שכן – כגון דוקטור יוסף דיין, פרופסור רפי קרסו ואחרים – כדי להבין מה גודל השינוי שעבר התחום.
מתוך כ-500 מיני הקנדידה האפשריים, מדובר בסוג עיקרי שנקרא קנדידה אלביקאנס (Candida Albicans) וכן 20 צורות נוספות של הפטרייה המחוללות מחלות. זוהי פטריית שמרים שבדרך כלל אינה נמצאת במערכת העיכול האנושית, ועצם נדידתה לאזור זה מעידה על בעייתיות. רוב בני האדם מסוגלים להתמודד עם קנדידה בריכוזים נמוכים, מכיוון שלרוב מדובר בחלק מפלורת המעיים התקינה; אולם כאשר הריכוזים עולים ו/או כאשר סוגי הקנדידה הבעייתיים פולשים לגוף – אז מתחילות הבעיות.
בשל אורח החיים המודרני, הכולל לצערנו לא מעט לחץ נפשי, זיהום סביבתי, אכילה לא נכונה ושאר הרגלים מגונים (עישון, שתיית אלכוהול מופרזת ועוד) - הפטרייה מתיישבת במערכת העיכול, מצמיחה קורים, משחררת לחלל הגוף רעלים, אלכוהול וגזים ומחוללת מנעד רחב של צרות קטנות אבל מציקות.
איך תדעו אם יש לכם קנדידה?
על מנת לאבחן קנדידה באופן ודאי, יש לבצע בדיקת צואה מיוחדת (לא סטנדרטית) בה נותנים לדגימה לנוח במשך מספר ימים לפני הבדיקה עצמה. כמו כן ניתן לאבחן באמצעים נוספים. למטרת אבחון עצמי יש לשים לב האם אתם סובלים מהסימפטומים הבאים (חלקם או כולם):
• נפיחות קבועה
• בעיות גזים
• תשישות עד עייפות כרונית
• קושי משמעותי לרדת במשקל
• תשוקות למאכלים מסוימים
• בעיות עור שונות
• בעיות אף-אוזן-גרון
• פטרייה בפה ובלשון
• כאבי פרקים
• בעיות באיברי המין
באם אתם סובלים מכמה מהתופעות המתוארות לעיל, מוטב לפנות לרופא המשפחה או לרופא העוסק בתחום הרפואה המשלימה. אבחון עצמי הוא רק תחילת התהליך.
כיצד מטפלים בקנדידה?
מכיוון שהתופעה מקיפה מגוון רחב של סימפטומים, יש לטפל בבעיה מכמה כיוונים בו-זמנית. הנה כמה מהעיקריים שבהם:
שינוי תזונתי – פטריית הקנדידה ניזונה בעיקר מפחמימות פשוטות, ולכן יש "להרעיב" אותה באמצעות דיאטה מתאימה. יש לפנות לגורמים מקצועיים כדי שיתאימו לכם דיאטת קנדידה, בה יש להתמיד כשלושה חודשים. במהלך הדיאטה יש להימנע ממספר רב של סוגי מזונות, עד לטיפול בבעיה.
תרופות – כיום ניתן ליטול תרופות אנטי פטרייתיות המסייעות להיפטר מהבעיה במרבית המקרים. למעשה חובה לקחת תרופות מסוג זה, שכן בלעדיהן הטיפול לא יהיה יעיל. בנוסף ניתן לקחת תרופות טבעיות והומיאופתיות לטיפול בבעיה.
פעילות גופנית – חלק מפעילות תקינה של המעיים תלוי בתנועתיות המעיים, וזו בתורה מוכתבת מפעילותו של האדם. הליכה, ריצה, שחייה, רכיבה על אופניים וכל פעילות אחרת, תתרום להסדרת הפעילות הטבעית של המעיים ולטיפול בבעיית הקנדידה.
שטיפות מעיים – לא מדובר בשטיפות חוקן ביתיות באמצעות אותו כלי פשוט לשימוש עצמי, אלא בשיטת קולון הידרותרפיה המאושרת על ידי ה-FDA בארצות הברית. בשיטה זו מוחדרים מים מטוהרים ומסוננים אל המעי הגס, שוטפים את כל הפסולת ומייצרים איזון מחודש בין החיידקים הטובים לרעים במעי.