היתכן, השוק עולה והמשקיעים מפסידים?
מחקרים אמפיריים רבים הוכיחו שרוב הסוחרים בשווקים הפיננסיים הפסידו גם כאשר השוק נע לאורך זמן במגמה ברורה. במידה רבה הדבר נכון גם לגבי משקיעים הנוטים לפגוע ברווחיהם, על-ידי ביצוע פעולות תכופות מדיי, הצטרפות למגמה בשלביה המאוחרים, והשארות בשוק כאשר המגמה כבר התחלפה.
[ההבדל בין משקיעים לסוחרים הוא טווחי הזמן שבהם נמשכת כל עסקה – סוחרים פועלים בטווחי זמן קצרים (דקות עד ימים בודדים), בעוד משקיעים מחזיקים בפוזיציות שלהם לטווחי זמן ארוכים יותר.]
אם, כן, זיהוי נכון של המגמה אינו מבטיח השגת רווחים בשווקים הפיננסיים, אם כי בהחלט עשוי לסייע בכך.
האם ניתן בכלל לצפות את כיוון השוק?
נוכח אין-ספור האנליסטים, חזאים ומומחים למיניהם המציפים אותנו בתחזיות לגבי כל אחד מהשווקים הפיננסיים, שאלה זו נראית קצת מוזרה, אך לא כך הדבר.
כאשר השוק נמצא במהלך מגמתי ברור ומתמשך די פשוט לזהות זאת. בכל קורס לניתוח טכני נלמדות מספר טכניקות לזיהוי המגמה. בכל קורס בסיסי נלמדות גם מספר אסטרטגיות המאפשרות להצטרף למגמה וליהנות ממנה.
מעבר לקושי לתרגם את התיאוריה לשוק האמיתי, האתגר האמיתי הוא תזמון מועדי היפוך המגמה, ובשני אתגרים אלה נכשלים מרבית המשקיעים והסוחרים. זיהוי הנקודה בה מסתיימת מגמה ורצוי לממש רווחים, וזיהוי הנקודה בה מתחילה מגמה חדשה וכדאי להיכנס לשוק במחיר אטרקטיבי במיוחד הם אתגרים שגם מקצוענים מתקשים בהם.
חשוב להבין ולקחת בחשבון בתהליכי קבלת ההחלטות ששתי נקודות אלה אינן זהות, מכיוון שבין מועד סיום המגמה לבין מועד תחילתה של מגמה חדשה השוק עשוי לדשדש, אפילו למשך זמן רב.
אז מה מומלץ לעשות?
ראשית, על משקיעים וסוחרים בשווקים הפיננסיים להשלים עם יכולתם נמוכה לדייק בתזמון תחילת וסיום מגמות, ועם הנטייה "לקלקל" גם כאשר המגמה ברורה וזוהתה כראוי.
לאחר שהופנמו מגבלות אלה, על המשקיע או הסוחר לאמץ אסטרטגיות פעולה שלוקחות אותן בחשבון ומקטינות את השפעתן השלילית.
בנוסף, עלינו תמיד לזכור שפעילות בשוק ההון היא עניין סטטיסטי, כלומר קיימת הסתברות להצלחה ולכישלון של כל עסקה, וגם כאשר הכול נראה ברור לחלוטין קיים הסיכוי לכך שהשוק ילך נגדנו.
הקפדה על שלושת הרעיונות שהוזכרו לעיל, ובעיקר השלישי, יאפשרו למשקיע ולסוחר ליהנות מרווחים בפעילותם בשווקים הפיננסיים וימנעו אסונות כלכליים כאשר יסתבר (כמו שיקרה מן הסתם פעמים רבות!) שהשוק נע בכיוון ההפוך מהצפוי.
ועוד דבר קטן
קיימות, כמובן, גם אסטרטגיות לזיהוי היפוכי מגמה, אך אמינותן נמוכה יחסית והן מתקשות להצביע האם תחילתו של מהלך מסוים היא רק תיקון זמני למגמה השלטת, האם היא מביאה אתה מגמה חדשה ארוכת טווח, או שמא מהלך קצר-מועד שיהווה חלק מתקופת דשדוש.
בהצלחה!
ד"ר שי סולן הנו האסטרטג הראשי של בית ההשקעות אלגו-ווייז, מרצה באקדמיה ומאמן סוחרים.
www.drsolan.co.il