האסבסט התגלה כבר לפני תקופה ארוכה כמסוכן לבריאות האדם, ההתפוררות של החומר מאפשרת יצירת אבק אסבסט וחלקיקים קטנים החודרים לתוך מערכת הנשימה ומהווים סיכון משמעותי להתפתחות של מחלות קשות. החומר הוכח כבעל השפעות מסרטנות על גוף האדם לצד מחלות נוספות אשר אינן ניתנות לריפוי. הדרך הטובה ביותר להימנע מהמחלות הללו היא לצמצם ככל האפשר את החשיפה לחומר, אם ידוע לכם על הימצאות של מבנה אסבסט באזור המגורים שלכם או באזור העבודה יש לפעול לפירוק המתקן והחלפתו בחומרי בנייה אחרים.
חשוב להבהיר כי האסבסט מסוכן רק כאשר הוא מתפורר, כל עוד לוחות האסבסט שלמים ואין כל אפשרות לחדירת חלקיקים של החומר למערכת הנשימה, הסכנה מצומצמת מאוד. ההתפוררות של החומר ופיזור החלקיקים והסיבים באוויר נובע מחוסר מודעות המביאה לקידוח בקיר או תקרת אסבסט, ליטוש ושאר פעולות שיפוצים. לרוב, הפעולות מתבצעות בתום לב ללא כל מודעות לסכנה.
אלו מחלות עשויות להתפתח בעקבות חשיפה לאסבסט?
רוב החולים במחלות הם עובדים אשר נחשפו במשך תקופה ארוכה לסיבים של האסבסט, המחלות נפוצות גם בקרב בני המשפחה שלהם אשר שאבו סיבים אותם נשאו עמם הביתה העובדים או ביקרו בסביבת העבודה. המחלות נגרמות כאמור בשל שאיפת האבק המסוכן הכולל סיבים של אסבסט באוויר. מחלות הפנוימוקוניוזיס אינן ניתנות לריפוי, נציין גם כי המחלה עשויה לדגור בגוף רדומה במשך כ-40 שנה ואף להתפרץ באחת ולגרום להידרדרות מהירה.
מחלות נוספות הנובעות מחשיפה לאסבסט הן סרטן ריאות, אסבסטוזיס (מחלת ריאות) ומזותליומה (סרטן נדיר הפוגע בקרום הלב, הריאה והבטן). המחלות עשויות להתפתח גם במקרים של חשיפה מצומצמת לאסבסט. כמו כל מחלת ריאות אחרת, גם המחלות הללו מוחמרות במקרים של עישון ושאר מחלות רקע קשות.
מטרתי בכתיבת המאמרים היא לספק ביקורת צרכנית נוקבת הנוגעת לתפעול של שירותים ומוצרים ישראליים שונים.