מתאמצים ומזיעים באימון? סימן שאתם באמת מתאמצים. תופעת הלוואי של אימון מאומץ, ריח הזיעה החריף, הוא משהו שאולי לא נעים לדבר עליו, אבל כדאי. ד"ר אסנת רזיאל מסבירה לכם איך להמשיך ולהתאמן ובו בעת לא לאבד את החברים לאימון בשל ריח הזיעה החריף. יש פתרון לנושא הזיעה החריפה והוא ממש בהישג ידכם.
ד"ר אסנת רזיאל
אחד מתוצרי הלוואי של אימון במאמץ גבוה הוא הזיעה. גופנו מפריש נוזלים מן הגוף בעת מאמץ והם בעלי ריח חריף. זיעה היא תופעה פיזיולוגית בריאה, היא מעידה פעמים רבות על מצבו הפיזי של הגוף, ועל חילוף החומרים התקין שלו, אך בו בעת, הריח שלה, מרתיע רבים ומביך אחרים. אינכם צריכים להימנע מביצוע פעילות ספורטיבית בגלל שאתם נבוכים מריח הזיעה החריף של גופכם, יש לכך פתרונות. הזיעה מורכבת בעיקר ממים אך גופנו גם מפריש מלחים ושתנן. אחוז ניכר של הזיעה כולל בתוכו גם חומרים מפיצי ריח כגון מתילפנול.
את ריחה של הזיעה לא ניתן לבטל, אבל ניתן למזער באחוזים ניכרים. ראשית יש כמה צעדים שאתם יכולים לנקוט בהם לפני שאתם הולכים לחדר הכושר, הם נוגעים להיגיינה האישית שלכם, והם ברי השגה:
- השתמשו בחומרים מרככים בכביסה בעלי ריח ודאגו לכבס את בגדי האימונים שלכם, ניחוח הבושם על הבגד יבלום את הצמדות ריח הזיעה למשך זמן ארוך יותר מבגד שלא כובס באמצעות מרכך.
- בגדי האימון שלכם סינטטיים ואתם חושבים שהם אינם זקוקים לכביסה? כדאי שתחשבו שוב. גם בגדים סינטטיים צוברים ריחות והנוהג להתאמן בבגד משומש, גרוע לכם, וגרוע לסביבתכם.
- דאודורנט ובישום. אל תשימו אותם בבית לפני שאתם יוצאים לאימון, שימו אותם בחדר ההלבשה בחדר הכושר כך שהאפקטיביות שלהם תהייה גדולה יותר. יש גם מגוון רחב של מוצרים כאלו המותאמים לפעילות ספורטיבית בעלי אחוז חומר פעיל רב יותר, במקרים רבים הם ישיגו אפקט טוב יותר.
- מקלחות לפני אימונים הם הכרח. אתם מגיעים נקיים ורעננים יותר, במיוחד אם אתם מגיעים לחדר הכושר אחרי שנת לילה ארוכה, גופכם מפריש חומרי זיעה וריח לכל אורך האימון.
תזונה משנה את הרכב הזיעה!
אנחנו נוטים שלא לתת לכך חשיבות מרובה, אבל לתזונה שלנו יש בהחלט חשיבות מכרעת על עוצמת ואופי הזיעה שלנו. מאכלים חריפים או תבלינים מופרשים בזיעת הגוף וגורמים לריח חמוץ או חריף שלה יותר מהרגיל. הימנעו מאכילת מאכלים כאלו ונסו לשמור על "ניטרליות" תזונתית לפני שאתם מגיעים לחדר הכושר. הזיעה עצמה, תתפלאו אולי לגלות, נטולת ריח של ממש. למרכיבי התזונה לפיכך יש חשיבות אדירה בתוספי הריח הסופיים שלה. ישנם מספר גדול של מאכלים היוצרים אמוניה וחומצות שתן כתוצר לוואי המופרש מאתנו בהם מאכלים כגון: שום, עמבה, חריף, קפאין, חילבה, קארי כמון ועוד. כולם בהחלט תבלינים דומיננטיים שקל לזהות ולהימנע מהם בטרם אימון.
ישנם מאכלים שיכולים אף למנוע את ריח הזיעה כמו אגס, תפוח, אבטיח, אורז, פטרוזיליה, נבטים, לימון, ריבוי שתיית מים. הגם שחלק מן הדיאטניות פוסלות את ההנחה שמניעת ריח חריף אפשרית באמצעות תזונה ייחודית, אין ספק שלגבי הימנעות ממאכלים יש הסכמה גורפת.
בין אם אתם נמנים עם האנשים המובכים מריח גופם החריף בעת אימון או בין אם אתם נמנים עם האנשים המבקשים להתחשב בסביבתם באופן מרבי. התוצאה היא זהה, אימון עם עוצמות ריח מופחתות של זיעה אפשרי והוא תורם להרגשת הסיפוק שלכם ממנו. חלל האימונים הופך לאינטימי ואינטנסיבי ובחדרי הכושר עלינו לחלוק אותו עם אחרים. זיעה, היא כורח, אבל כזה שניתן לשלוט בעוצמות שלו ובכך לשפר את הרגשתנו ואת הרגשת הסובבים אותנו.
ד"ר אסנת רזיאל, רופאה כירורגית מומחית בניתוחי הרזיה, מנהלת מלבי - מרכז רפואי לטיפול בהשמנת יתר, קבוצת אסיא מדיקל, אסותא תל אביב. אתר מלבי מרכז מידע מקצועי ומהימן אודות כל האמצעים לטיפול בבעיות השמנת יתר: הרזיה, דיאטה, ספורט, פסיכולוגיה וניתוחי קיצור קיבה. כתובת: בית חולים אסותא רמת החייל, הברזל 20, תל אביב. טל: 03-7645444 http://www.hashmana.co.il drraziel@zahav.net.il