התנועה הקיבוצית עברה ועוברת שינוייים רבים בעשור האחרון, מרבית הקיבוצים הופרטו ברמה זו או אחרת, ואחריות הקולקטיב על החבר ומשפחתו שינו צורה. יחד עם זאת בעשור האחרון עלה עד מאוד שיעור המשתמשים באלכוהול וסמים בקיבוצים. שינוי אותו אנו רואים כעליה דרמאטית בחברה הישראלית העירונית ואף גבוהה מכך. משפחות רבות רואות בעישון גראס ושתית אלכוהול, נורמה חברתית מקובלת ולגיטימית, נושא הנראה על פני השטח כנושא שאינו מדאיג את החברה הקיבוצית בעיסוקה היום יומי. יתרה מכך, אפשר לבוא ולראות שדאגת התנועה הקיבוצית מושקעת בדייריה המזדקנים, האנשים שנשאו בנטל חיי הקהילה עשרות שנים.
היכן צצה בעית השתיה לרעה לאלכוהול, והשימוש לרעה בסמים בתנועה הקיבוצית? לעיתים בקווים המשיקים להשתלבות במארג התעסוקה, ההשתלבות בחיי הקהילה, בנהיגה תחת שיכרות, ובבעיות בריאות שונות שאינן באות לידי ביטוי , או מוכרות בפני כל אחד ואחד מחברי הקיבוץ.
המשפחות הן המעומתות ראשונות בבעית ההתמכרות של בן משפחתן. הן במצב בו בן משפחתם חי ועובד בקיבוץ והן בהיותו מתקשה לנהל חיי פרנסה והתקדמות בחיו מחוץ "גדרות הקיבוץ".
המשפחה הנתקלת בבעית התמכרות לאלכוהול וסמים של בן משפחתה, תעז רק לעיתים לפנות לשרותי הרווחה והפרט בקיבוץ, מרצון לשמור על דיסקרטיות ומאילוצי הבושה. תהינה משפחות שבמקרים אחרים תפננה לגורמי טיפול אחרים בקיבוץ או לצוות המרפאה. נושא הפניה ישמר באופן דיסקרטי בקרב אנשים הרוצים לסייע אולם לא הוכשרו לכך, מה גם שקשה לטפל בבן קיבוץ בקיבוצו פנימה, כפי שקשה למשפחה עירונית לטפל בבן משפחה המכור לאלכוהול או סמים בביתה היא.
יתרה מכך, בעיה נוספת צצה בחברה הקיבוצית והיא הרוטאציה התפקודית בוועדות המשק השונות. במרבית המקרים רוטאציה תפקודית בקיבוץ נשענת על יכולת התרומה של כל חבר לקהילה בה הוא חי ולא על התקדמות מקצועית של בעל התפקיד.
לדוגמא, חבר וועדת פרט / בריאות / מזכירות שנחשף לבעית התמכרות של בן קיבוץ יוחלף עם תום הקדנציה שלו בתפקידו, ובעיות המצוקה של ההתמכרות לאלכוהול וסמים אליהם נחשף ילכו עימו. סוגיות שיעסיקו גם את חברי הקיבוץ ב"ריכולים" בשבילי הקיבוץ ומקומות העבודה, אולם לא יקבלו מענה רציף ועקבי של טיפול והערכות.
לדעתי , לאור נסיוננו המקצועי בהתערבויות בתנועה הקיבוצית בתחומי ההתמכרות לאלכוהול ולסמים, על החברה הקיבוצית להדרש לגוף מקצועי חיצוני, בלתי תלוי שייעץ לפרט, למשפחה ולמערכת הקיבוצית כיצד להתמודד עם בעיות ההתמכרות של בניה וחבריה.
גוף חיצוני ובלתי תלוי, כפי שנראה שגם רופא אינו מטפל בבן משפחתו וגם לא הפסיכולוג או העובד הסוציאלי. לשם טיפול בבעיות התמכרות של בן הקיבוץ או חבר הקיבוץ, נדרש איש מקצוע. איש מקצוע עתיר ניסיון בתחום ההתמכרות, איש מקצוע חיצוני למארג החברה והמשפחתיות בקיבוץ. איש שידע להטוות תוכנית טיפול מוגדרת במטרות, מעקב אחר תוצאות ההתערבות ונקיטת מדיניות למצבי כישלון והצלחה.
עמיר פירני MSW מומחה בטיפול במצבי התמכרויות פל' 0544946034