במידה והמעסיק החליט לסיים את עבודתך, על מספר תנאים להתקיים לפני כניסת הפיטורין לתוקף:
זכות השימוע
על המעסיק לערוך לך שימוע כנדרש. מטרת השימוע היא כפולה, מצד המעסיק – להסביר לעובד את סיבת פיטוריו, ומצד העובד – מתן אפשרות לשטוח את טענותיו בעניין הפיטורין.
העובד זכאי להגיע לשימוע בליווי עורך דין.
מתן הודעה מוקדמת
על פי חוק, על המעסיק לזמן את העובד לשימוע מבעוד מועד, לפני כניסת הפיטורין לתוקף.
זמן ההודעה המוקדמת נגזר מתקופת עבודתך במקום העבודה.
יש באפשרות המעסיק לסיים את עבודתך ביום מתן ההודעה המוקדמת, אך עליו להמשיך ולשלם לך עד למועד השימוע. לחלופין, המעסיק יכול להמשיך ולהעסיק אותך מעת מתן ההודעה המוקדמת בתמורה לשכרך הרגיל.
מכתב פיטורים
עם מועד הפיטורים על המעסיק למסור לעובד מכתב פיטורים חתום על ידיו.
מעסיק אשר אינו נותן לעובד מכתב פיטורים תוך 14 יום מיום סיום העבודה עובר עבירה פלילית ויכול להיקנס בסכומים של אלפי שקלים.
הדרישה היא למכתב פיטורים המציין כי פוטרתם מעבודתכם. מעסיקים רבים מתחמקים מנוסח מכתב המציין פיטורים ובוחרים להחתים את העובד או לתת בידיו מכתב בנוסח "סיום העסקה משותפת" או "העובד בחר לסיים את העסקתו" וכדומה.
התחמקות המעסיק נובעת לרוב בשל החשש לתת בידי העובד ראיה כי פוטר ובכך להימנע מתשלום פיצויי הפיטורים.
מסמכים נוספים
עם סיום ההעסקה מחויב המעסיק לתת בידכם טופס 161 חתום על ידו לשם שחרור כספי הפיצויים שהופרשו לכם לקרן ההשתלמות במהלך תקופת העבודה, וכן מסמך המאפשר שחרור כספי הפוליסות השונות במידה והופרשו עבורכם.
כספי הפיצויים הנמצאים בקרן אינם כספי הפיצויים המלאים המגיעים לכם, ועליכם לדרוש את היתרה לפי תקופת עבודתכם וצורת ההעסקה (גלובלי, פרמיה, שכר שעתי).
כמו כן ישנן זכויות נוספות שנצברו עבורכם כגון דמי ההבראה של שנת העבודה אחרונה (גם אם הינה חלקית ולא מלאה), ימי חופש, ימי מחלה במידה וחל עליכם הסכם קיבוצי המאפשר לפדותם בכסף, והנכם זכאים לתמורתם עם סיום ההעסקה. מעבר לכך על המעסיק חלים חובות כגון: מסירת תלושי שכר כחוק, ניהול פנקס חופשה, ניהול דוח נוכחות ועוד.
כל חובה שאין המעסיק מקיים לפי דרישות החוק עלולה לחייב אותו בקנסות גבוהים.
לשכת התעסוקה
בכדי למזער את הנזקים הכלכליים ולסייע לכם לעמוד על רגליכם מחדש, ניתן ואף רצוי מיד לאחר סיום העבודה, לפנות ללשכת התעסוקה לשם דרישת דמי אבטלה.
עליכם להגיע מלווים במכתב הפיטורים, תלושי שכר אחרונים (שנה וחצי אחורה), תעודת זהות ומסמך המעיד על תחום עיסוקכם.
* אין לראות במאמר זה יעוץ משפטי.
הכותב הינו עורך דין בתחום דיני העבודה.
עו"ד רועי גיל, רח' כצנלסון 13, בית ימין, אשקלון
טל': 08-6726006 פקס: 08-6726007
http://www.roeegil-lawoffice.co/