תביעה ייצוגית הינה בעלת מאפיינים מהותיים שהינם ייחודים עבורה ומבדילים בינה ובין סוגי תביעות אחרים. בשורות הבאות נבחן בקצרה את המאפיינים הללו. לאחר מכן נראה כיצד מאפיינים אלא הינם היסוד של תביעה ייצוגית ובלעדיהם לא ניתן להגיש תביעה זו.
המאפיינים המהותיים של תובענה ייצוגית הם אלה:
יחיד בשם רבים: הגשת תובענות ייצוגיות מבוססת על הרעיון שיחיד מגיש תביעה בשמם של רבים. במקום שכל נזק ליחיד יידון בפני עצמו, בית המשפט מתבקש לדון בכל המקרים במקשה אחת ולתת פסק דין עבור כל המקרים. חשוב לזכור שיש לכך תוצאות: פסיקת בית המשפט הינה אחידה עבור כל הניזוקים – אם נפסק פיצוי, הפיצוי זהה עבור כולם; פסיקת בית המשפט מחייבת את כל הניזוקים – לאחר שהושגה תביעה ייצוגית והוכרע הדין בעניינה הרי שאי אפשר להגיש תביעה נוספת באותו עניין.
יש כמה נפגעים: על מנת שהיחיד יוכל להגיש תביעה בשם רבים, חייבים להיות עוד נפגעים חוץ ממנו. אם לא ניתן להראות שיש עוד נפגעים הרי שלא ניתן להגיש את התביעה.
ליחיד נגרם נזק: לא כל אדם יכול להגיש תביעה במקרה שנגרם נזק או עוול לרבים – עליו להיות אחד מהנפגעים.
התובע מקבל פיצוי מוגדל: אם התביעה מתקבלת ובית המשפט פוסק על פיצוי לנפגעים, התובע הייצוגי מקבל פיצוי גדול יותר מהנפגעים האחרים כיוון שהוא זה שהשקיע בתביעה. כך גם יש אינטרס ליחיד להסתכן באובדן ההשקעה שלו (המשאבים שנדרשים על מנת להגיש ולנהל תביעה) כיוון שהוא גם צפוי, במקרה שהתביעה התקבלה, לקבל פיצוי גדול יותר.
שלב מקדים – אישור התביעה: על מנת שתביעה אכן תנוהל כתביעה ייצוגית ולא כתביעה של יחיד מול ארגון, על בית המשפט לאשר שזו אכן תביעה ייצוגית. תהליך האישור של תביעה ייצוגית – דהיינו הכרה של בית המשפט בכך שמדובר בתביעה מהסוג הזה – הוא מאפיין ייחודי של מוסד התובענה הייצוגית.
ישנם מספר תנאים שבהם צריך לעמוד על מנת שהתביעה תאושר והם למעשה נובעים מהמאפיינים המהותיים של התובענה הייצוגית:
לתובע יש "עילת תביעה אישית": דהיינושלתובע אכן נגרם נזק.
ישנה "עילת תביעה לכאורה": בית המשפט לא מכריע אם התובע צודק אלא רק אם יש לו סיכוי כלשהו להיות צודק. כך ניתן למנוע הגשת תביעות סרק.
ישנה "עילת תביעה משותפת": לנפגעים מפעולת הנתבע אכן יש מכנה משותף שהופך את התביעה של כל אחד לחלק מתביעה כללית.
התובע הוא "תובע הולם": לא מדובר במישהו שמחפש להזיק או להציק אלא במישהו שפועל בתום לב. כמו כן בית המשפט גם מוודא שעורך הדין אכן מתאים להגשת תביעה שכזו, שהוא יכול לנהל אותה באופן הוגן וראוי ושיש להם את הידע והיכולת הנדרשים לטיפול בתביעה שכזו.
הסעד (דהיינו הפיצוי או הפעולה שהתובע דורש) זהה עבור כל הנתבעים: כפי שציינו, הפיצוי חייב להיות זהה ולכן בית המשפט צריך לוודא שאכן ניתן לתת סעד זהה לכל הנפגעים ולא מדובר במקרה שבו נפגעים שונים זקוקים לדברים שונים – אחד צריך לקבל פיצוי כספי ואילו אחר צריך צו מניעה כנגד פעולה שהנתבע מבצע.
הגשת תובענה ייצוגית איננה מעשה של מה בכך ויש להקדיש לא מעט מחשבה לפני שיוצאים לדרך הזו. חשוב להתייעץ עם עורך דין מתאים ובעל ידע בתחום על מנת לדעת אם יש בכלל יסוד סביר להגשת תביעה מהסוג הזה והאם יש סיכוי שבית המשפט יאשר את הבקשה על סמך היסודות המהותיים הללו.
מוגש בשיתוף http://th-law.co.il/ – משרד עורכי דין המתמחה בהגשת תביעות ייצוגיות. אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי או חוות דעת, או תחליף לייעוץ משפטי אצל עו"ד. בכל מקרה ספציפי יש לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין.