עלות החזקה של אדם במוסד סגור הינו נטל משמעותי עבור תושבים רבים אשר עוזרים במימון החזקת קרוביהם במוסד . עלות ההחזקה במוסד סגור היא לרוב גבוהה ויוקר המחיה ,שקיים מעט בכל תחום במשק, לא פסח על עלויות המוסדות הסגורים.הקלה בנטל כלכלי זה הינה מהותית למשפחות רבות ויכולה להשפיע על איכות חייהם. מדינת ישראל מכירה בקשיים הנ"ל ומעוניינת לסייע בנטל. אחת הדרכים שלה לתמוך במשפחות אלו היא בצורה של החזר הוצאות עבור החזקת קרוב במוסד. במאמר זה נסביר מי הזכאים, מהו שיעור ההחזר מתוך ההוצאות ואיך ניתן לבקש את ההחזר.
החזר ההוצאות ניתן לתושבים אשר להם יש קרוב (ילד, בן זוג או הורה) במוסד סגור והם עומדים בתנאים שקבעה רשות המיסים. החזר ההוצאות יכול להגיע לשיעור של עד 35% מגובה ההוצאות ששולמו בגין החזקת הקרוב במוסד. הבקשה להחזר ההוצאות חייבת להיות מגובה באסמכתאות המוכיחות כי ההוצאות אכן שולמו ע"י מבקש ההחזר או בת זוגו.
ההחזר הוצאות החזקת קרוב במוסד ניתן בצורה של זיכוי ממס. ז"א שההחזר יינתן ע"י הפחתה של חבות המס של המבקש/ת או בן/ת זוגו. בשל כך החזר ההוצאות בשנה מסויימת לא יכול להיות גבוה מסכום המס ששולם ע"י המבקש באותה שנה. לדוגמא: אדם ששילם בשנה מסויימת 10,000 ש"ח עבור החזקת קרובו במוסד יוכל לבקש החזר של עד 3,500 ש"ח (10,000*35%). אם באותה שנה שילם מס הכנסה בסכום של 3,500 ש"ח ומעלה יוכל לקבל את כל ההחזר (ז"א 3,500 ש"ח) אך אם שילם מס הנסה בסכום שפחות מכך, נניח 2,500 ש"ח יוכל לקבל החזר של עד 2,500 ש"ח. הזיכוי ניתן עבור חבות מס הכנסה ולא עבור חבות בגין מיסים אחרים כמו מס בגין רווח הון (רווח ממכירת דירה, רווחים בבורסה וכו').
תושבים אשר זכאים לשתי נקודות זיכוי בגין קרוב נטול יכולת (ע"פ הגדרות מס הכנסה), לא יוכלו לבקש החזר הוצאות עבור החזקת אותו קרוב במוסד ויצטרכו לבחור בין שני הטבות מס אלו. על מנת לבחור את ההטבה העדיפה יש לעשות תחשיב אלו מההטבות מקנה להם החזר כספי גבוה יותר. את הזיכוי ניתן לבקש רטרואקטיבית עד 6 שנים אחורה.
על מנת לקבל את החזר ההוצאות בגין החזקת הקרוב במוסד יש להגיש את הטפסים הרלוונטיים של רשות המיסים (טופס 127 וטופס 116א'). בנוסף יש לצרף את האסמכתאות המוכיחות (חשבוניות מס או כל הוכחה אחרת) כי המבקש אכן שילם את הוצאות החזקת קרובו במוסד.
הכותב הינו רו"ח ועורך אתר מסבירים - פורטל ייעוץ והחזרי מס לשכירים.