התקשרות עם קבלן ביצוע- מה כדאי לדעת עליו?
- התקשרות עם קבלן ביצוע בתחום הבניה הוא אקט יום יומי ושגרתי בתחום. רבים וטובים מתקשרים עם קבלנים לביצוע עבודות שונות – בין אם המדובר בשיפוץ קל של הדירה, בשיפוץ נרחב יותר של נכס ועד עבודות שונות – מבניה כללית של בית (קבלן עד המפתח – כמו שמקובל לומר) , קבלן שלד, טיח או גמר.
- ההתקשרות יכולה להיות התקשרותו של בעל נכס, אדם פרטי שאינו מצוי ברזי התחום או התקשרותו של יזם, קבלן ראשי עם ביצוע עם קבלני המשנה השונים. הקבלן עימו מתקשרים עשוי גם להיות מכל מגזר אפשרי.
- בנקודת הזמן הזאת, טרם ההתקשרות ותחילת הקשר החוזי , ראוי תמיד לעצור לרגע ולערוך מספר בדיקות חשובות בטרם יצאו הצדדים לדרך.
- ברור כי לא ניתן להקיף הכול ולמנוע את התרחשות שהיא – אך ראוי ביותר לבצע מספר בדיקות בסיסיות ולעסוק במספר שאלות יסוד.
- ראשית- מי הוא הגורם עימו מתקשרים? האם המדובר ביחיד או בתאגיד. ככל שמדובר בתאגיד – האם מדובר בחברה רשומה כדין ומהו מספרה הסידורי.
- יתכן כי אין המדובר בתאגיד אלא בעסק הרשום על שמו של אדם. בדרך כלל – מספר העוסק המורשה יהיה גם מספר זהותו של אותו אדם. רצוי ביותר כי אדם זה המנהל עסק (או "פירמה") ועומד מאחוריה יהיה האדם עימו מתקשרים ולא אדם זר לחלוטין.
- במקרה בו מספק איש הקשר את שמה המלא ומספר הח.פ. של החברה – חשוב ביותר להוציא תדפיס עדכני מרשם החברות, שירות שניתן לבצע כיום באמצעות האינטרנט. ברור שהמהדרין מוזמנים להפיק דוחות מעקב של חברות המידע השונות מסוגBDI המספקות מידע חיוני וחשוב לגבי נתוני ועסקי החברה.
- התדפיס יגלה, בראש ובראשונה, האם החברה פעילה או שמא, מצויה בהליכי פירוק.
- ברור שציון העובדה כי מדובר בחברה מפורקת או בהליכי פירוק הוא סמן מספיק ברור כדי להימנע מכל התקשרות עימה.
- עיון נוסף אף מוסיף פרטים נוספים, אם כי דרמטיים פחות- למשל האם האגרות השנתיות לרשם החברות משולמות כדין ומדי שנה לרשם החברות אם לאו. יש בכך לעיתים לאותת לגבי אופן פעילותה הסדיר של החברה.
- מעבר לכך – התדפיס אמור לספק את המידע החיוני באשר לזהות בעלי המניות הרשומים והמנהלים הרשומים של החברה. רק אלה הרשומים הינם בעלים רשום ונושאי משרה אשר רשאים, על פי הדין, לחייב את החברה לכל דבר ועניין.
- כל מגע עם נציג אחר מטעם החברה אינו יכול לחייב את החברה.
- כאן – נכנסת לתמונה השאלה השנייה: במי מדובר?
- לצורך בירור זהותו, יש לדאוג לקבל צילום תעודת הזהות שלו וכן יש לברר מהו הקשר שלו עם החברה.
- קרה לא אחת כי זיהוי אותו אדם גילה כי מדובר אף במי שאין לו היתר לעבודה בישראל. נושא הראוי לדיון נפרד.
- ככל שאין המדובר במי הרשום בתדפיס כמנהל רשום (ועל כן נושא משרה כמשמעו בחוק) או בבעל מניות – פועל גורם זה, לכאורה, ללא סמכות, וחתימתו או התקשרותו בשם החברה הינה חסרת נפקות משפטית.
- בשלב זה יש לעמוד על קבלת מסמכים שיש בהם כדי להסמיך את אותו גורם לייצג את החברה: יפויי כוח חתום כחוק על ידי מנהל רשום או בעל מניות של החברה ופרוטוקול חתום על ידי החברה המסמיך את הנציג לייצג ומציין מה תפקידו וגדר סמכותו.
- יוער בנוסף כי ראוי ורצוי לדרוש לקבל גם את העתק תעודת הרישום של החברה, את אישור פתיחת תיק במשרדי מ.ע.מ, וכמו כן- אישור ניכוי מס וכן אישור על ניהול הספרים- שני האחרונים הם אשורים עדכניים המונפקים על ידי רשות המסים למשל שנה בכל פעם ועליהם להיות בתוקף.
- חשוב לציין- גם קבלת כל המסמכים אינה מונעת מעשי זיוף או גניבת זהות – המקובלים במקומותינו – ולפיהם נעשה שימוש בזהותה של חברה על ידי גרום אחר, בתוספת גניבת מסמכיה ואף זיוף או גניבה של פנקסי החשבוניות שלה.
אבל – ככל שהבדיקה תעמיק בהתאם לראשי הפרקים המפורטים לעיל, תגלה בצד המברר רצינות ומקצועיות כך עשויים להצטמצם מקרי ההונאה, והמגע עם מתחזים, שרלטנים וכל אותם בעלי מקצוע העלולים להותיר משימה לא גמורה, או תמורה שאין בצידה עמידה בהתחיבות.