מהם היתרונות הסביבתיים של גידול הידרופוני של חסה ויבולים אחרים?
בעוד חקלאות אורגנית היא הצעקה האחרונה, והביקוש למזון בריא יותר גדל במהירות, כדאי להכיר אפשרות אחרת, פחות ידועה אך בריאה בדיוק כמוה - הידרופוניקה, לפיה צמחים גדלים בפתרונות מבוססי מים מועשרים בחומרים מזינים ללא מצע אדמה כלשהי. בנוסף לכך שאין לה צורך בדשנים או חומרי הדברה כימיים (שרובם רעילים, כמו גם נגזרים מנפט), הידרופוניקה גם תופסת הרבה פחות מקום מחקלאות מסורתית, מה שאומר שאפילו חלון דירה יכול להניב כמויות מרשימות של מזון לאורך כל השנה.
בצורות מסורתיות של חקלאות, אדמה מקלה על התהליך של מתן המינרלים המזינים שצמחים צריכים כדי לצמוח. אורגניזמים הקיימים בקרקע שוברים את החומרים המזינים לצורות בסיסיות אורגניות שהצמחים יכולים לקחת ולעשות בהם שימוש בפוטוסינתזה. כמובן, שחלק מהיצורים שהאדמה מושכת אינם רצויים, ולא כל גרגר של אדמה הוא אידיאלי לגידול, ולכן בני האדם המציאו דרכים להרוג את המזיקים הלא רצויים (חומרי הדברה) ולשאוב את הפרודוקטיביות של הקרקע (דשנים).
גידול הידרופוני של פירות וירקות מייתר את הצורך בדשנים וחומרי הדברה - שלא לדבר על קרקע.
בלי אדמה, יש מעט פעילות חיידקים אם בכלל, כך שהצמחים תלויים ישירות בחומרים מזינים המגיעים מפתרונות ההזנה. וכיון שהידרופוניקה מתרחשת בחלל מבוקר מאוד ופעילות של חיידקים הינה במינימום, חומרי הדברה וקוטלי עשבים לא נחוצים.
ברוב המערכות ההידרופוניות, פתרונות ההזנה כוללים דשני מלח אורגניים וחומרים זיבול אורגניים. כיוון שגידול הידרופוני אינו דורש דשנים וחומרי הדברה כימיים, השיטה היא מטבעה "אורגנית", למרות שהממשל אינו מכיר בה ככזו באופן רשמי.
לפני תחילתו של גידול חדש מתבצע ניקיון מוחלט של תא הגידול מכל שאריות החומר האורגני, המבנה עובר חיטוי ומתקבלת סביבת גידול סטרילית שאינה מכילה היסטוריה של מזיקים, עשבים ומחלות מגידולים קודמים, ובכך נמנעת הדברה מיותרת המאפיינת את החקלאות הקונבנציונלית והאורגנית. מבנים סגורים מונעים את כניסתם של מזיקים, אבק ומזג אויר קיצוני.
מערכות אקלים מבוקרות מאפשרות לשמור על תנאי לחות, אוורור וטמפרטורה המעניקים תנאי גידול אופטימלים ובכך מונעים את התפרצותן והתפשטותן של מחלות הנגרמות עקב תנאי יובש, לחות וטמפרטורה קיצונית.
מערכות מים והזנה במעגל סגור מספקות לצמחים מים וחומרי הזנה לפי הצורך ועל ידי כך יוצרות צמח חזק ועמיד.
חקלאים הידרופונים מנסים להשיג ממנהל המזון והתרופות האמריקניות להוציא את האדמה מהמשוואה כשמדובר בהגדרה אורגנית, כדי שהמוצרים שלהם יוכלו לשאת תווית הסמכה אורגנית על מדפי חנויות וכך לפנות למגזר הצרכנים הירוק הגדל במהירות משמעותית .
העתיד כבר כאן - בשנים האחרונות שיטות הידרופוניות הופכות פופולריות במיוחד.
הידרופוניקה = טיב, טעם ומראה מירביים... ובנזק מזערי לאנושות ולסביבה.
כרמל יבולים - אנחנו זה מה שאנחנו אוכלים!
משק כרמל, הממוקם במושב היוגב בעמק יזרעאל, מתמחה בגידולים הידרופוניים של חסת סלנובה, נבטים ועלים נוספים.