חוסר ביטחון עצמי- התמודדות פנימית עמוקה
בדרכים פסיכולוגיות ניתן להתמודד עם חוסר ביטחון עצמי באופן יסודי ומעמיק. במגזינים הבאים נרחיב ונעמיק בעניין חוסר ביטחון עצמי, ועל הכלים להתמודד איתו.
דוגמה מהחיים
יוסי הוא מהנדס בן 45, מנהל צוות. הוא מתקשה לדבר בציבור, ומתקשה לעמוד על שלו אל מול העובדים האחרים ואל מול הבוס שלו. כשהבוס נותן לו ביקורת, הוא מתקשה להגן על עצמו. בסיטואציות שבהן מסתכלים עליו, הוא נמלא מתח ולחץ, ואז הוא חושב לאט יותר, מתבלבל ולפעמים אפילו לא מוצא מילים. לעיתים כתוצאה מכך הוא הופך מתוסכל וכעוס, ומוציא זאת על בני משפחתו ועל העובדים שלו.
התמודדות פסיכולוגית עמוקה
עם איזה מרכיבים עמוקים בנפש יוסי צריך להתמודד?.
1. חשש רב של יוסי מ"מה יגידו" ומביקורת ולעג שיופנו אליו, זה מביא אותו להימנע מלדבר בציבור. אחת מהדרכים להתמודד עם חשש זה היא לבדוק מהם התסריטים הקיצוניים שעולים בו, ולהתמודד איתם. זה רק אחד מכמה כלים של השיטה הפסיכולוגית-קוגניטיבית שאפשר להשתמש במקרים כאלה, על כלי זה נרחיב בפסיכולוגי הבא.
2. קונפליקט מול דמויות סמכות שבא לידי ביטוי בשיתוק מול הבוסים, ובקושי לשוחח איתם באופן משוחרר ורציונאלי. כאן (בעזרת תובנות מהשיטה הפסיכו-דינמית) נוכל לבדוק את יחסי האובייקט של יוסי. יחסי אובייקט אלו סכמות על העולם שהתפתחו והופנמו כבר בגיל ינקות. למשל יכול להיות שיש ליוסי תפיסה מופנמת, שאם יהיה גדול ועצמאי, דמות הסמכות תשאיר אותו לבד, ולכן צריך להישאר קטן ותלוי.
השינוי פה יבוא בעזרת עבודה רגשית שבה יוסי יוכל להתחבר לפחד שקיים בו בהווה, ולקשר אותו לחוויות עבר. אז יוכל בהדרגתיות לשנות את הסכמה (שינוי יסודי של הסכמה דורש עבודה מתמשכת, בסביבה בטוחה ומאפשרת).
בפסיכולוגיים הבאים נמשיך להרחיב על מה שמעבר למילה "חוסר ביטחון עצמי", ועל דרכים פסיכולוגיות להתמודדות איתו. למשל נסביר יותר על התסריטים הקיצוניים שמתפתחים בנו בשעת לחץ.
ההתמודדות תהיה בסופו של דבר בעזרת כלים פסיכולוגיים שלקוחים משיטות פסיכולוגיות מוכחות שנלמדות באוניברסיטה, והיעילות שלהם הוכחה במאות מחקרים. אני מדבר על שתי שיטות פסיכולוגיות מרכזיות היום: השיטה הקוגניטיבית והשיטה הפסיכו דינאמית.
אני מזכיר את עניין המוכחות, והעובדה שזה נלמד באוניברסיטה, כי היום יש שיטות משונות ומומצאות. כל אחד מכריז
על עצמו שהוא מטפל, וכל אחד ממציא שיטה שהיא זו שתפתור את כל הבעיות שלך.
חמור מזה, הוא יעשהה זאת בארבעה מפגשים קצרים, וכל בעיותיך יעלמו.
הבטחות שווא אלו רק גורמות לאנשים אכזבה ותסכול בסופו של דבר. הן מביאות נזק נפשי וזק כלכלי.
חשוב לבדוק את השיטה שבה מטופלים ואת ההכשרה של המטפל.