מה אומרת הסטטיסטיקה?
נשים בהיריון עוברות בדיקות שונות ומגוונות על מנת לעמוד על מצבו הבריאותי של העובר אותו הן נושאות ברחמן. כך קורה שלעתים מראות הבדיקות בעיות שונות או מומים שעליהם על האם לדעת כמה שיותר מהר. בעולם הרפואה קיימים מצבים שונים שמרמזים עד כמה מצבו של עובר מסוים קשה או שהוא יכול להיוולד עם מום די שכיח.
חשוב להבין שקיימים לא מעט סוגים של מומים מולדים, הנובעים מסיבות שונות. הסטטיסטיקה מדברת לא רק על סוגי המומים אלא גם על השכיחות שלהם ואנו יכולים לראות כיצד כ-3% מהתינוקות נולדים עם מום כלשהו. בהתאם לכך לא מפתיע שחשוב מאוד להקפיד ולעבור את הבדיקות הרלוונטיות כדי לזהות אם קיים מום מסוים בעובר.
האם ניתן לטפל במומים השונים?
כשאנו מדברים על מומים בהריון, בין אם הם נפוצים ובין אם הם שכיחים פחות, הרי שחשוב גם להתייחס ליכולת להתמודד עימם. במקרים מסוימים אנו רואים כיצד מומים נפוצים בהריון הם כאלו שניתן לעשות לגביהם מספר פעולות רפואיות. לעתים מדובר על תיקונים כירורגיים פשוטים יחסית, שמשפרים פלאים את מראה הילד וגם את מצבו הבריאותי.
במקרים אחרים המומים קשורים למחלות יותר מורכבות ולכן גם המהלכים הרפואיים הופכים להיות נקודתיים ומורכבים יותר. בין אותם מומים נפוצים בהריון אנו יכולים למצוא אתתסמונת דאון שגורמת למומי לב, מומים שקשורים למערכת העיכול, וכאלו שמציגים חיך ושפה שסועים. כאמור, בהתאם לכל מום או בעיה מנסים הרופאים להתערב כדי לשפר את המצב הנתון של העובר.
הסיבות נובעות מפגיעה אפשרית בעובר
נבירה במחקרים רפואיים והתעניינות במה שעובר העובר לאורך התפתחותו ועד לידתו, מציגים סיבות רבות לגרימת מום אצל עוברים שונים. חשוב להבין שמום מולד הינו תוצאה סופית של פגיעה או פגיעות גנטיות אפשרויות מהן סבל העובר. הפרעה כרומוזומלית או גנטית למשל, יכולה להיקשר למום ממנו סובל העובר ולהשפעה על מצבו גם לאחר הלידה.
הסיבות השונות מביאות לכך שאותם מומים נפוצים בהריון יביאו בסופו של דבר את הרך הנולד ואת הוריו להתמודדות מאתגרת למשך זמן רב. תסמונת דאון היא כמובן לא בעיה קלה, ומומים אחרים (בין אם הם רקגופניים ובין אם הם גםמנטליים) מצריכים טיפולים רלוונטיים ויצירת דרך חיים, שתוכל למנוע עד כמה שאפשרקושי מהמשפחה ולהביא לאיכות החיים שכל אחד מאתנו מבקש לעצמו.