אכילה רגשית היא המנהג של לפנות לאוכל – באופן מודע או לא מודע – כדי להתמודד עם רגשות ותחושות. הרגשות האלו יכולים ללוות אותך במהלך רוב היום אבל בדרך כלל רק כאשר מגיעה רגיעה כלשהי במהלך היום, אז קורה שאנחנו מבחינים בהם ומגיבים אליהם על ידי אכילת יתר (ובגלל זה קורה הרבה פעמים שבמהלך היום אנחנו אוכלים בסדר ורק כשאנחנו מגיעים הביתה אחרי יום עבודה מתיש, אנחנו מתחילים לאכול ולאכול בלי יכולת להפסיק).
מכיוון שאנחנו לא יודעים איך להתמודד עם הרגשות החזקים האלה, אנחנו פונים לאסטרטגית ההתמודדות שלנו – אכילה.
אכילה רגשית מתרחשת בגלל שמשהו קורה בפנים. זה יכול להיות מתח ולחץ, זה יכול להיות שעמום או שזה יכול להיות קריאה מהנשמה שלך לשנות את הכיוון של חייך.
אכילה רגשית היא ניסיון למלא חלל, להתמודד עם סטרס, להדחיק רגשות ותחושות לא נוחים או ליצור מצב של חוסר תחושה כשעולים רגשות כואבים או סיטואציות קשות.
אכילה רגשית יכולה להיות גם דרך להימנע מלחשוב על בעיות שנראה שאי אפשר לפתור אותן או שאנחנו מאמינים שאנחנו לא יכולות להתמודד איתן.
הנה 10 סיבות נפוצות לאכילה רגשית (בדקו אם אתם מזדהים עם אחת או יותר מהן):
• להרגיש חסרי כח לשנות את חייכם
• להרגיש מוצפים או לכודים ולא לדעת איך לנוע קדימה
• מתח וחרדה שנוצרים כתוצאה מצרכים רגשיים לא מסופקים
• גישה של פרפקציוניזם או פחד לעשות טעויות או להיכשל
• בדידות ו/או שעמום
• תחושה של חוסר ביטחון
• הרגשה של לא ראויים לשפע ולהנאה שהחיים מציעים (האמונה שלא מגיע לי)
• הערכה עצמית נמוכה (אי הכרה בערך העצמי) ודימוי עצמי שלילי
• ניסיון למלא ריקנות פנימית
• תחושה של קיפוח ומניעה שנגרמת כתוצאה מאימוץ גישה של דיאטות ורצון "להיות טובים" עם אוכל.
אכילה רגשית מתרחשת כאשר אנחנו מאמינים שאנחנו לא מסוגלים להתמודד עם הסיטואציה. אז לא רק שאנחנו מרגישים רגש מסוים, אנחנו גם מאמינים שאנחנו לא מסוגלים להשפיע על מה שקורה במציאות ולשנות את החיים שלנו. לדוגמא, אישה אשר משתוקקת לשיפור בחיי הנישואין שלה, לעוד הצלחה בעבודה שלה או ליכולת להביע את עצמה בצורה יצירתית יותר אולם, בגלל הערכה עצמית נמוכה, שימוש במיומנויות לא יעילות לניהול מתח או אי הכרה בערך העצמי, היא לא תהיה מסוגלת לראות שאכן יש לך את היכולת להשיג את מה שהיא רוצה ולשפר את המציאות הנוכחית שלה.
במקום להישאר עם ההרגשה הנוראית של חוסר כח וחוסר אונים, אכילה רגשית מאפשרת לנו להזיז את תשומת הלב שלנו למשהו אחר. להשיג כמה דקות של הקלה ונחמה.
ניתן להתחיל לזהות את הטריגרים האישיים שלך לאכילה רגשית על ידי שימוש ברשימה שכאן כדי להתחיל להיות מודע או מודעת למה שגורם לך לפנות לאכילת יתר. זהו הצעד הראשון בשינוי. אז בפעם הבאה שאתם מרגישים צורך לפנות לאוכל למרות שאתם לא רעבים, קחו דקה ונסו לזהות מדוע אתם רוצים לאכול.
ברגע שאנחנו הופכים למודעים לסיבה שאנו זקוקים להשתמש במנגנון ההתמודדות הזה, אנו יכולים להתחיל לטפל בתבניות ישנות שמשאירות אותנו תקועים במעגל הזה של אכילת רגשית ורגשות שליליים.
אורנה צפריר - מדריכה נשים לשחרור האוכל, המשקל ושינוי היחס לעצמנו, בתהליך מעצים ומשחרר, על ידי הדרכה אישית, קורסים ומוצרים אינטרנטיים. לקבלת מדריך חינמי להורדה, היכנסי לאתר: http://ornazafrir.weebly.com