בין אם אתם בעלי עסקים קטנים כבר או מתכננים לפתוח עסק בקרוב, אתם בוודאי יודעים שישנם שלושה סוגי תיקים אשר אנו יכולים לפתוח על מנת להתנהל מול רשויות המס הישראליות.
• עוסק פטור
• עוסק מורשה
• חברה בע"מ שותפות
ברוב המקרים עסקים קטנים ובינוניים יפתחו עוסק מורשה או עוסק פטור, לכן אנו נתמקד בשניים הללו במאמר הזה.
ההבדל העיקרי בין עוסק מורשה לבין עוסק פטור הינו העובדה שעוסק פטור הינו פטור מגביית מע"מ. כלומר, אם עוסק פטור ימכור לך מוצר או שירות כלשהו בעלות של 100 ש"ח לא כולל מע"מ, המחיר הסופי יהיה 100 ש"ח. אם תבצע את אותה העסקה מול עוסק מורשה המחיר (נכון להיום) יהיה 118 ש"ח. עוסק מורשה מחוייב לגבות מע"מ על כל הכנסה שלו בארץ.
חשוב לציין שעוסק פטור מוגדר כעסק אשר מכניס עד 79,482 ש"ח בשנת 2015. במידה ואתה לא עומד בקריטריון הזה, אתה מחוייב לפתוח עוסק מורשה.
אמנם זה נשמע שלעוסק פטור יש איזשהו פלוס שאין לעסקים אחרים, אך זה נכון רק במידה והעסק מוכר לאנשים פרטיים ולא לעסקים אחרים.
מה הכוונה?
אנו עוברים עכשיו לעוסק מורשה. פתיחת עוסק מורשה אמנם לא מאפשר לך לגבות תשלום ללא מע"מ אך בניגוד לעוסק פטור, עוסק מורשה יכול להזדכות על מע"מ. כלומר, אם אתה כעסק קונה את אותו המוצר או שירות מהדוגמא הקודמת במחיר כולל מע"מ של 118 ש"ח, ההוצאה הנ"ל תהיה מוכרת לך ובתשלום הבא למע"מ, אתה תנכה 18 ש"ח מהתשלום, שהוא כאמור סכום המע"מ אותו שילמת לבעל העסק.
חשוב לציין שגם עוסק פטור וגם עוסק מורשה זכאים שניהם להגיש הוצאות למס הכנסה.
מהם הוצאות של עסק ואיך זה קשור למס הכנסה?
כל עסק, בין אם הוא עוסק פטור, עוסק מורשה או חברה בע"מ, זכאית להגיש את ההוצאות העסקיות שלה למס הכנסה ולקבל זיכוי מס עבור ההוצאות.
נסביר באמצעות דוגמא:
נניח שאתה פותח נגרייה קטנה ואתה זקוק לקנות חומרים וכלים עבור העסק. אין ספק שמדובר בהוצאות שישרתו אותך בעסק. כשהנך מגיש דוח למס הכנסה, אתה מגיש את סכום ההוצאות עבור העסק, ומקבל זיכוי מס עבור אותו סכום. כלומר, נניח שבשנה ההכנסות ברוטו של העסק היו 150,000 ש"ח אך ההוצאות עבור העסק היו 80,000 ש"ח. החישוב של מס הכנסה (בשונה משכירים) הוא סכום ההכנסות פחות סכום ההוצאות. כלומר – אתה לא תשלם מס הכנסה עבור הכנסות של 150,000 ש"ח אלא עבור רווחים של 70,000 ש"ח.
חשוב לציין שישנו הבדל משמעותי פה בין עוסק פטור לעוסק מורשה.
זוכרים שאמרנו שעוסק פטור לא גובה מע"מ ואינו מזדכה עליו? כאן זה בא לידי ביטוי.
אם אותו נגר פתח עוסק פטור והכניס נניח 75,000 ש"ח בשנה וההוצאות שלו היו נניח 30,000 ש"ח, הוא עדיין שילם 30,000 ש"ח + מע"מ. כלומר הפרש של 5,400 ש"ח. אבל – יש פה עוד הבדל. מפני שהוא לא מזדכה על המע"מ, אותו מע"מ נחשב לו כהכנסה עליו הוא מצהיר למס הכנסה.
זאת אומרת בסופו של דבר, אם אתם יכולים לפתוח עוסק מורשה מבחינת גובה ההכנסות ואינכם רואים סיבה שיהיו לכם הוצאות גבוהות עבור העסק – כנראה שזה ישתלם לכם.
מצד שני – אם אתם יודעים שיש לכם לא מעט הוצאות עבור העסק – כנראה מאוד שיהיה כדאי לכם לפתוח עוסק מורשה.
בכל מקרה, מאוד מומלץ להתייעץ עם רואה חשבון.
המאמר נכתב ע"י אבי קליין עבור משרד רואי חשבון רותם ליבנה - רואה חשבון בתל אביב