עלייה לישראל עבור תייר זכאי שבות
מדינת ישראל היא מדינת מהגרים, אולם מדינת ישראל מוגדרת כבית לאומי לעם היהודי, לפיכך הזכות להגר לישראל שמורה בעיקר ליהודים או צאצאים של יהודים. זכותם של יהודים לעלות לישראל ולקבל אזרחות עוגנה בצורה משפטית מייד לאחר קום המדינה בחוק השבות. כיום, רוב רובם של המתאזרחים במדינת ישראל מגיעים לארץ כעולים חדשים, בהתאם לחוק השבות. אדם יהודי, בן של יהודי או נכד של יהודי אשר מתגוררים בחו"ל רשאים לעלות לארץ יחד עם בני הזוג והילדים. חוקי המדינה קובעים כי עלייה לישראל עשויה להתרחש דרך הסוכנות היהודית או ארגונים לעידוד עלייה מחוץ לישראל, או על ידי הגעה עצמאית לישראל והגשת בקשה לעלייה במשרד הפנים. מאמר זה עוסק בתהליך שינוי המעמד של תייר בישראל, המבקש לשנות את מעמדו למעמד של "עולה", על-פי זכאות מתוקף חוק השבות.
קהל היעד
זכאיי שבות בישראל, כלומר; יהודים או בנים של יהודים או נכדים של יהודים, אשר נמצאים בארץ במעמד אשרת שהייה ב/2 תייר, אולם מבקשים לקבל מעמד "עולה" בהתאם לחוק השבות – 1950.
השירות המוצע
התייר, נתין מדינה זרה, נדרש להגיש בקשה בלשכת משרד הפנים הקרובה למקום מגוריו. הבקשה נידונה ברשות האוכלוסין והתשובה מתקבלת באותה לשכה בה הוגשה הבקשה.
לפני הגשת בקשה לעלייה לישראל
לפני הגשת הבקשה לשינוי מעמד מתייר לעולה חדש, בהתאם לנוהל עלייה לישראל, יש לוודא כי:
• התייר שוהה בישראל כתייר ברישיון ביקור מסוג ב/2.
• התייר נדרש להיות נוכח בעת הגשת הבקשה. נוכחות זו הינה חובה.
• ברשות התייר דרכון זר בתוקף למשך שנה לפחות ממועד הגשת הבקשה.
• מולאו הטפסים ונמסרו תמונות חזותיות (תמונות פספורט).
• הוכן תיעוד מקורי, מאומת ומתורגם של המבקש בהתאם לנוהל עלייה לישראל: א) אישורים המוכיחים את יהדותו, או את זכאותו לעלייה לישראל בהתאם לחוק השבות, ב) תעודת לידה, ג) תעודה ציבורית המעידה על שינוי שם (אם שונה השם), ד) תעודה ציבורית עדכנית ממדינתו המעידה על מצבו הנוכחי והקודם, ה) תעודת יושר עדכנית, אשר מעידה על היעדר רישום פלילי במדינת המוצא של המבקש עלייה לישראל.
התשלום הנדרש – נוהל עלייה לישראל
השירות ניתן ללא תשלום.
אופן הגשת הבקשה - משרד הפנים
המבקש מתבקש להגיע ללשכת רשות האוכלוסין הקרובה לאזור מגוריו ושם לחתום על טפסי הבקשה.
אופן הטיפול בבקשה של תייר להחלפת מעמד לעולה חדש:
• עובד רשות האוכלוסין אשר במשרד הפנים יבדוק כי הוגשו כל המסמכים הנדרשים, ובמידת הצורך יבקש להשלים את המסמכים החסרים.
• עובד רשות האוכלוסין יבדוק מול גורמי ממשל שונים את אמיתות המסמכים.
• אם המבקש מסוכן לציבור מבחינה בריאותית או הינו בעל עבר פלילי או מעורב בפלילים, תועבר בקשתו למטה רשות האוכלוסין, מחלקת אזרחות ועלייה, בירושלים.
• אם הבקשה נדחתה, המבקש יזומן ללשכת רשות האוכלוסין, יקבל מכתב הסבר מפורט ובדרכונו הזר תירשם ההערה "הבקשה לעולה סורבה."
• אם הבקשה אושרה, המבקש יזומן ללשכת רשות האוכלוסין, שם יתבקש למלא ולחתום על הטפסים הדרושים, תונפק לו תעודת זהות ישראלית ותודבק לו מדבקת עולה על הדרכון הזר.
בעיות וקשיים באישור בקשה לעלייה לישראל
עלייה לישראל היא הדרך הפשוטה ביותר להגר לארץ ולקבל אזרחות, היות ומדינת ישראל כעיקרון מעודדת וקולטת עלייה. יחד עם זאת, ישנם מקרים כי בקשה לעלייה לישראל מסורבת או אישור בקשה לעלייה לישראל מתעכבת. הקשיים עשוים לנבוע עקב היעדר מסמכים מתאימים, עבר פלילי, קשיים בהוכחת זיקה מספקת ליהדות, או סרבול בירוקרטי בהתנהלות מול פקידי משרד הפנים בלשכת האוכלוסין וההגירה. באם נתקלים בקשיים בהליך העלייה לישראל או מבקשים למנוע קשיים מראש, מומלץ להיוועץ עם עורך דין אשר עוסק בתחום ההגירה ובקיא בנושא עלייה לישראל בהתאם לחוק השבות.
יהושע פקס, עורך דין במשרד כהן, דקר, פקס, ברוש - משרד עורכי דין בפתח תקווה