"ניהול" הינו תהליך או אוסף פעולות של הנהגה והובלה של ארגון.
במקרים רבים, בעיקר בקרב העסקים הקטנים - בינוניים (SME's- Small Medium Entities), משמש בעל העסק גם כמנהל שלו. גישה ניהולית/עסקית זו מכילה בתוכה יתרונות לא מבוטלים, אך לצידם, היא עשויה להוות סיכון קיומי לעתידו של העסק.
בעל העסק המהווה, בדרך כלל, גם היזם שלו, הוא האיש המחזיק ברעיון, בחזון ובאסטרטגיה לפיתוחו של העסק. בדרך כלל, מדובר באדם בעל ניסיון רב בתחום העיסוק של העסק. מומחיותו הרבה של "אותו יזם" מתרכזת בפיתוח העסקי.
ואולם, כאשר בעל העסק/יזם נשאב לתפקיד ניהולי של העסק שלו, עשוי הדבר להיות בבחינת "תפסת מרובה - לא תפסת".
כאמור, ניהול כולל אוסף פעולות של הנהגה והובלה של ארגון. טיבן של אותן פעולות הוא שהן "זוללות" משאבי זמן יקרים מהיזם. וכך, במקום לחשוב על יום המחר ועל הדאגה לפיתוח העסקי, מתרכז היזם בפתרון בעיות בתחומי תפעול, שיווק, משאבי האנוש ואף בתחום הכספים.
ליזמים יש ידע בהובלת פרויקט, יזום ופיתוח של מוצר, אך כשמדובר בניהול ובשיווק בינלאומי זה כבר אתגר שדורש יכולת, מומחיות וניסיון, ובכך יש להם חסך. בדרך כלל, יזמים מתחילים שמקימים סטארט אפ לוקחים על עצמם את הניהול, השיווק והפיתוח. כתוצאה מכך חברות שמתפתחות מגיעות למצב שבו עומד בראשן היזם, שיכול להיות גאון, אך לא בהכרח יודע לנהל ...
האמור לעיל מקבל משנה תוקף, כאשר היזם הוא גם מנהל הכספים של עסקו.
אומנם, לא כל עסק נדרש במנהל כספים במשרה מלאה - לעיתים די ליזם בליווי פיננסי על בסיס שעתי או בהיקף מצומצם יחסית. אולם אין תחליף למומחיותו של מנהל הכספים בניווט הספינה לעבר האופק שמתווה לה היזם.
יזמים רבים נוטים לחשוב כי עבודת מנהל הכספים או החשב הינה "מיותרת" או מטילה נטל עודף על העסק. חלקם אף סבור כי עבודתו של מנהל הכספים מסתכמת בעריכת הדו"חות הכספיים של העסק.
אין צורך לציין כי גישה זו שגויה מיסודה.
מנהל הכספים הינו בבחינת "יד ימינו" של היזם. ככזה, יסייע מנהל הכספים לבעל העסק בתחומים הבאים :
• בחינת התוצאות העסקיות של העסק, הן ביחס לתקופות קודמות והן ביחס למתחריו בשוק.
• הכנת מודל תמחירי, לשם פיקוח על העלויות ומעקב אחר הרווחיות.
• ניהול תזרים המזומנים ובקביעת מדיניות האשראי. אין זה סוד כי הסיבה המרכזית לכשלונם של עסקים רבים הינה אי היכולת שלהם לשרת את החוב שהם נוטלים על עצמם.
• התנהלות מול הבנקים - היכולת לשוחח עם הבנקאי בשפתו ו- "בגובה העיניים" מהותית להצלחת הקשר עם הבנק. הבנקאי מעריך מאוד כאשר יושב מולו איש כספים, וכאשר לעסק מנהל כספים.
• הכנת תקציב תפעולי ובקרה אחר עמידה ביעדי התקציב.
• הכנת תוכניות עסקיות - לשם הרחבת פעילותו של העסק.
• שיפור וייעול תהליכים - ניתוח עלויות ובחינת דרכי התייעלות, לצד התאמת העלויות להכנסות ועוד.
אנו רואים כי תרומתו של כל גורם בעסק תהא מיטבית אם ישכיל לעסוק בתחומים בהם יש לו יתרון יחסי.
יתרה מכך, הצורך של בעל עסק (יהא זה עסק בכל גודל שהוא) בשירותיו של מנהל כספים, נועד לא רק "לשחרר" את היזם לעסוק בתחומים בהם יש לו חוזקות יחסיות, אלא גם לצורך ניהול מקצועי, אשר יעניק ערך מוסף משמעותי, בתחום שהינו לב לבו של העסק - תחום הכספים.
צחי אברהם - חשבות וניהול כספים הינו משרד רואה חשבון המתמחה במתן שירותי חשבות וניהול כספים במיקור חוץ (Outsourcing) לעסקים, חברות, מלכ"רים ויזמים.
ליצירת קשר :-
נייד : 052-2438163