מזונות אישה
הזכות למזונות:
הזכות למזונות נובעת מקשר הנישואין המעמיד את חובתו של הבעל לספק את מזונות אישתו.
היקף ושיעור המזונות:
היקף החיוב במזונות אישה הוא רחב ומעניק לאישה את הסטנדרט הגבוה ביותר. סטנדרט זה בא לידי ביטוי במכלול הצרכים מחד ובשיעורם המקסימאלי - מאידך הכל, בהתאם לרמת החיים אליה הורגלה האישה בבית כשעל הבעל להמשיך ולספק לה את אותה רמת חיים. נוסחת המסגרת לשיעור המזונות מסתכמת בביטוי ההלכתי: "עולה עימו ואינה יורדת".
בתחום מזונות אישה כלולה כל טובת הנאה, הנדרשת למען רווחתה של האישה מבחינת צורכי מחייתה, ובכלל זה: מזון וכלכלה, ביגוד והנעלה ("כסות ומנעל"), מדור והוצאות החזקתו (בכללם: ארנונה ומים, גז, טלפון, חשמל, כבלים, תשלום לוועד הבית, אינטרנט, ביטוחים, תיקונים וכו') הוצאות עזרה וטיפול, הוצאות מנקה או עוזרת, הוצאות רפואיות מכל מין וסוג שהוא (בכלל זה: טיפולי שיניים, תרופות, משקפיים וכו'), הוצאות רכב ואחזקתו, הוצאות משפטיות למימוש זכויות האישה וצרכיה האמיתיים, קוסמטיקה ותכשיטים, דמי כיס ("מעה כסף")ואירוח. כמו-כן, כאשר יוכח שהאישה הורגלה להתארח בבתי מלון, לנסוע לטיולים בארץ ובעולם, הייתה בעלת מנוי בקאנטרי קלאב וכיו"ב, יפסוק לה אלו ביהמ"ש על פי הכלל, לפיו היא זכאית להמשך שימור רמת החיים לה הורגלה, כאמור. דברים אלו יפים גם לעניין רכישת ספרים ועיתונים או מנוי בספריה. כמו כן, בתי המשפט הכירו ברכיב בילויים, מסעדות ובידור, חובת סיפוקם של כלי בית לאישה (דהיינו: תכולה הדרושה לשימוש האישה בבית: מיטה, שולחן, כיסא, ארון, כלי אוכל, שטיחים, מכונת כביסה, מכונת ייבוש, מקרר, שידות, טלוויזיה, וידאו, כורסאות ועוד).
מתי תישלל הזכות למזונותיה של האישה:
המשפט העברי העמיד שורה של עילות ונסיבות שעם הוכחתן, יופטר הבעל מחיובו והאישה לא תיהיה זכאית לקבל מזונותיה. הנסיבות לביטול המזונות מתחלקות לשלושה סוגים:
א. נסיבות אובייקטיביות: שאינן תלויות בהתנהגותה של האישה אלא בעובדה שאין האישה זקוקה למזונות מהבעל קרי: בשל מצבה הכלכלי אין לחייב את הבעל ליתן לה מזונות. לקטגוריה זו משתייכים מצבים בהם האישה משתכרת ("מעשה ידיה"), מקבלת פיצויים/רנטות או גמלאות/קצבאות ונהנית מפירות רכושה. אישה שעובדת בשכר נמוך יחסית, והורגלה לרמת חיים גבוהה יותר מאשר משכורתה מאפשרת לה- זכאית להשלמת מזונות מהבעל.
ב. נסיבות סובייקטיביות: בגין התנהגותה של האישה המחבלת בקשר הנישואין תישלל זכותה למזונות. לקטגוריה זו משתייכים מצבים בהם אישה זנתה, עוברת על הדת, עושה מעשי כיעור, מורדת או עזבה את הבית ללא סיבה מוצדקת על פי דין.
ג. פגמים בעצם קשר הנישואין: נישואין שנערכו באיסור, כמו כהן וגרושה. מנסיבות אלו נגזרים גם נישואין, שנערכו תוך "מקח טעות" ומרמה.
הפרמטרים לקביעת המזונות:
לצורך קביעת המזונות, מתחשבים לא רק בהשתכרות הבעל בפועל ובכלל זה בוחנים האם הבעל מיצה את פוטנציאל השתכרותו וגם נבחנת הכנסתו ממקורות אחרים כולל: מרכושו.
מזונות אישה עד מתי:
מזונות אשה משולמים עד למועד הגט או עד שניתן בבית הדין הרבני פסק דין שמחייב את האישה להתגרש מבעלה.
מאמר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.
שרון איינהורן אפרתי, עו"ד. טל' נייד: 054-7780077