חייב מוגבל באמצעים
אחת המטרות של הכרזה על חייב מוגבל באמצעים הינה למנוע מהחייב להסתבך בחובות נוספים על אלו שכבר יש לו ולהמריץ אותו להסדיר סילוק חובותיו בלא הסתבכות כספית נוספת. ראש ההוצאה לפועל רשאי להכריז על חייב כחייב מוגבל באמצעים אם החייב הגיש בקשה למתן צו לתשלומים לפי סעיף 7א' לחוק ההוצאה לפועל ובה ביקש לפרוס את תשלום חובותיו לתקופה העולה על אחת מהתקופות הבאות:
1. שנתיים - אם סכום חובו אינו עולה על 20,000 ש"ח;
2. שלוש שנים - אם סכום החוב עולה על 20,000 ש"ח ואינו עולה על 100,000 ש"ח;
3. ארבע שנים - אם סכום החוב עולה על 100,000 ש"ח. על הבקשה להכרזה על חייב מוגבל באמצעים להיות ערוכה כדבעי ולכלול הצהרה ולהיתמך במסמכים באשר ליכולתו הכלכלית של החייב וכן, כתב ויתור סודיות.
תוצאת לוואי של ההכרזה מאפשרת איחוד תיקים של החייב, גם אם לא יכול היה קודם לכן להיכנס להסדר זה לפי תנאי הסף שנקבעו בחוק ההוצאה לפועל לעניין איחוד תיקים. לאחר שראש ההוצאה לפועל מכריז על חייב כחייב מוגבל באמצעים, ניתן צו לתשלומים לפי יכולתו של החייב. בצו ביניים ניתן להטיל על החייב את ההגבלות הבאות, כולן או חלקן, כדי להבטיח את פירעון החוב ולמנוע יצירת חובות נוספים:
(1) עיכוב יציאתו של החייב מן הארץ;
(2) הגבלת החייב כלקוח מוגבל מיוחד כמשמעותו בחוק שיקים ללא כיסוי, התשמ"א - 1981;
(3) הגבלת החייב מלעשות שימוש ב"כרטיסי חיוב". הודעה בעניין זה תישלח למנפיק כרטיס החיוב.
(4) לפי סעיף 69 ד (ב) לחוק נאסר על חייב מוגבל באמצעים לייסד תאגיד ולהיות בעל עניין בתאגיד במישרין או בעקיפין, יחד עם אחר או באמצעות אחר, אלא אם כן אושר הדבר על ידי ראש ההוצאה לפועל מראש. למונח "בעל עניין" נודעת אותה משמעות שיש למונח זה בחוק ניירות ערך, התשכ"ח - 1968.
בנוסף לאמור, ראש ההוצאה לפועל מוסמך להורות על רישום פרטיו של חייב מוגבל באמצעים במרשם החייבים המוגבלים באמצעים. המרשם פתוח לעיני הציבור בכל לשכת הוצאה לפועל. כל אדם רשאי יהיה לקבל מידע מהמרשם לפי שאילתה אשר תוגש למוציא לפועל ותציין פרטים מזהים של החייב ושל מגיש השאילתא. רישום פרטיו של החייב במרשם ימחק לאחר פירעון חובו או לאחר שבוטלה הכרזתו כחייב מוגבל באמצעים.
מאמר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.