גירושין
במדינת ישראל לערכאה הדתית סמכות ייחודית לדון בכל ענייני נישואין וגירושין של אזרחי המדינה ותושביה. כך לבית הדין הרבני יש סמכות ייחודית לדון בענייני נישואין וגירושין של יהודים, לבית הדין השרעי, סמכות ייחודית לדון בענייני נישואין וגירושין של מוסלמים וכיו"ב. הערכאה הדתית דנה לפי הדין הדתי, ומכאן שבית הדין הרבני דן את המתדיינים בפניו על פי הדין היהודי. על פי דין, זה גירושין חייבים להיות בהסכמה, כלומר הבעל צריך לתת את הגט מרצונו והאישה צריכה לקבל את גיטה מרצונה.
עילות גירושין בהעדר הסכמה:
א. עילות גירושין כשמדובר באישה המעוניינת להתגרש מהבעל:
העילות שהוכרו לחיוב בגט הינן, כדלקמן:
1. בעל שאינו זן את אישתו - קשר הנישואין הוא היוצר את הזכות למזונות אישה מבעלה ומעמיד את חובתו של הבעל לספק מזונות לאישתו. בניגוד למזונות ילדים, שהיקפם משתרע כלפי צורכיהם ההכרחיים המינימליים בלבד, היקף החיוב במזונות אישה הוא רחב ומעניק לאישה את הסטנדרט הגבוה ביותר. סטנדרט זה בא לידי ביטוי במכלול הצרכים, מחד ובשיעורם המקסימאלי מאידך על פי הרמה שאליה הורגלה האישה בבית ועל הבעל להמשיך ולספק לה את אותה רמת חיים. נוסחת המסגרת לשיעור המזונות מסתכמת בביטוי ההלכתי: "עולה עימו ואינה יורדת" הווה אומר, על פי דין תורה, עם נישואיה של האישה לבעלה, מזונותיה לא יורדים ברמתם, אלא רק יכולים לעלות לאמור, האישה זכאית לרמת החיים ולכל טובות ההנאה שהבעל נהנה מהם. בתחום המזונות כלולה כל טובת הנאה, הנדרשת למען רווחתה של האישה מבחינת צורכי חייה ובכלל זה: מזון וכלכלה, ביגוד והנעלה ("כסות ומנעל"), מדור והוצאות החזקתו (בכללם: ארנונה ומים, גז, טלפון, חשמל, כבלים, תשלום לוועד הבית, אינטרנט, ביטוחים, תיקונים ועוד) הוצאות עזרה וטיפול, הוצאות מנקה או עוזרת, הוצאות רפואיות מכל מין וסוג שהוא (בכלל זה: טיפולי שיניים, תרופות, משקפיים ועוד), הוצאות רכב, הוצאות משפטיות למימוש זכויות האישה וצרכיה האמיתיים, קוסמטיקה ותכשיטים, דמי כיס ("מעה כסף"), אירוח. כמו-כן, כאשר יוכח שהאישה הורגלה להתארח בבתי מלון, לנסוע לטיולים בחו"ל ובארץ, הייתה בעלת מנוי בקאנטרי קלאב, יפסוק לה אלו ביהמ"ש על פי הכלל שהאישה זכאית לרמת החיים שאליה הורגלה כאמור. דברים אלו יפים גם לעניין רכישת ספרים ועיתונים או מנוי בספריה. בנוסף לאמור, בתי המשפט הכירו ברכיב בילויים, מסעדות ובידור. בנוסף לכל האמור, קיימת חובה לספק לאישה כלי בית (דהיינו: תכולה הדרושה לשימוש האישה בבית: מיטה, שולחן, כיסא, ארון, כלי אוכל, שטיחים, מכונת כביסה, מכונת ייבוש, מקרר, שידות, טלויזיה, וידאו, כורסאות ועוד) וזו כלולה במסגרת אב המזונות והמדור.
2. בעל שעזב את הבית.
3. בעל שמכה את אישתו.
4. בעל שמכור לאלכהול או לסמים.
5. בעל שאינו מסוגל לקיים יחסי מין (למשל: סובל מאימפוטנציה).
6. בעל עקר שאינו מסוגל להביא ילדים לעולם ("אינו יורה כחץ").
7. בעל שרועה זונות.
ב. עילות גירושין כשמדובר בבעל שמעוניין להתגרש מאישתו:
1. האישה זנתה תחתיו – אישה שזנתה תחת בעלה ולו עם אדם אחד אסורה על בעלה ובועלה והיא חייבת בגט. יצוין כי בניגוד לה על מנת שבגידה של בעל תהווה עילת גירושין עבור האישה הגבר חייב לרעות זונות קרי: כי יהא עם יותר מאישה אחת או שניהל רומן ממושך עם אותה אישה.
2. האישה אינה מסוגלת להביא ילדים לעולם.
3. אישה מורדת, קרי: אינה דואגת לבעל, לבית, אינה מכבסת, אינה מבשלת, מעליבה, מקללת וכיו"ב ועוברת על הדת.
גט מעושה מהו?
גט מעושה הינו מצב בו הכריחו את הבעל לתת גט, בניגוד לרצונו, והיות וכזכור גט יש לתת מרצון, הרי שגט מעושה הינו פסול. החשש הגדול במצב של גט מעושה, הוא כי האישה תחשוב כי קיבלה גט כדין, תינשא לאחר ותלד ילדים אשר יתברר עקב כך כי הינם ממזרים.
מאמר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.
עו"ד שרון איינהורן אפרתי
טל' נייד: 054-7780077