מה זה ארתרוסקופיה?
אתרוסקופיה הוא ניתוח שמבוצע במפרק (ארתרו) בעזרת מצלמה (סקופ). המצלמה וכלי הניתוח מוחדרים דרך פתחים בעור בגודל של כסנטימטר וחצי ומשמשים לצורך אבחון וטיפול בפגיעות במפרק. היתרון הגדול של השיטה הארתרוסקופית הוא הגישה המינימלית, שמאפשרת להגיע לתוך המפרק ולטפל בו עם פגיעה מינימלית בשרירים וברקמות העוטפים אותו. כצפוי, בהשוואה לניתוחים פתוחים, השיקום מניתוח ארתרוסקופי קל יותר ולרוב גם מהיר יותר.
מה מיוחד בארתרוסקופיה של מפרק הירך?
מפרק הירך הוא מפרק עמוק יותר ממפרקים אחרים ובעל מבנה של מכתש-ועלי, דבר המצריך שימוש במצלמה שונה ובכלים ייעודיים למפרק הירך. אי לכך, ארתרוסקפיה של הירך דורשת מיומנויות מיוחדות ושונות מארתרוסקופיות של מפרקים אחרים.
איך הניתוח מתבצע?
הניתוח מבוצע בהרדמה כללית תוך שימוש במכשיר שיקוף (רנטגן) ושולחן מתיחה מיוחד אשר מותח את הרגל ועוזר ליצור חלל שאליו ניתן להכניס את המצלמה המיוחדת והכלים.
אובחנתי עם קרע בלברום! מה עושים?
הלברום היא רקמה גמישה שעוטפת את שולי המכתש ומשמשת בתור אטם-גומי למפרק. כאשר הלברום נקרע הוא גורם לכאבים חזקים, לרוב כאב באזור המפשעה שמתגבר בקימה מישיבה. החלטה על טיפול ניתוחי מתבצעת רק לאחר טיפול שמרני שלא הועיל. בניתוח אפשר לתפור את הקרע בעזרת עוגנים, לבצע הטריה שלו או לבצע שחזור בעזרת רקמה חיצונית. ההחלטה על אופי הטיפול מתקבלת במהלך הניתוח.
יש לי תפס של הירך! האם אפשר לשנות מבנה של עצמות בניתוח?
לעיתים קרובות יש צורה יוצאת דופן של העצמות במפרק הירך. בצילום ובMRI מאובחנת בליטת עצם בשולי המכתש (האצטבלום) או על צוואר עצם הירך (הפמור), צורה זו של העצמות ידועה בשם תסמונת התפס בירך. צורת העצמות הזו לרוב בשילוב עם פעילות גופנית יכולה להוביל לקרע לברום, פגיעות סחוס וכאבים. במהלך הניתוח הארתרוסקופי משתמשים במשייפת מיוחדת, תוך בקרת רנטגן על מנת ליצור מבנה שקרוב לאנטומיה הנורמלית של הירך ולהוריד את ההתנגשות בין העצמות.
סיבוכים
באופן יחסי, ניתוחים ארתרוסקופיים הם ניתוחים בטוחים עם סיכון נמוך מניתוחים אחרים. עם זאת, לארתרוסקופיה של מפרק הירך יש סיבוכים ייחודיים ביניהם – פצעים במפשעה או ירידה זמנית בתחושה ברגל שנגרמים עקב המתיחה של הרגל. כל הסיבוכים מפורטים בדף ההסכמה לניתוח.
החלמה מהניתוח
השבועיים הראשונים לאחר הניתוח מהווים את תקופת ההחלמה הראשונית. בתקופה זו לרוב מומלץ להשתמש בקביים, ולקחת משככי דלקת ומשככי כאבים. עם זאת, לרוב המטופלים אין כאבים חזקים וחוזרים לעבודה משרדית כעשרה ימים לאחר הניתוח. בחלק מהמקרים מומלץ להשתמש במקבע ירך ובמכשיר שמניע את הרגל באופן פאסיבי (CPM). פיזיותרפיה מתחילים כבר בשבוע הראשון לאחר הניתוח. חזרה לעבודה משרדית מתאפשרת לרוב כשבוע עד שבועיים.
ד"ר איתמר בוצר - אורטופד ספורט מנתח
מומחה בארתרוסקופיה של מפרק הירך, הברך והכתף
בהסדר עם מאוחדת, הראל, כלל, מגדל, הפניקס
לקביעת תור ברמת-אביב: 03-5505021
לאחר המנתח