על סוגיות קבורה בישראל
בישראל ישנה מודעות הולכת וגוברת לזכויות אזרחיות בסיסיות שנשללות מאיתנו. קבורה, נישואין ושירותים נוספים בישראל הפכו לנחלתה של הרבנות, ולכן טקסים אלה חייבים להיעשות במסגרת הדת. המחסור באלטרנטיבה אזרחית, כפי שמקובל בכל מדינה מלבד איראן, מכעיס רבים ומאלץ את הרשויות להתכופף מעט. בסוגיית הנישואין, למשל, הוצעו אלטרנטיבות דוגמת ידועים בציבור, תעודת נישואין שמהווים מיני תחליף.
אך מה לגבי קבורה? בישראל פועלים מספר בתי עלמין אזרחיים, או לפחות חלקות של בתי עלמין שהוסבו למטרה זו. מה זה אומר? בית עלמין אזרחי מאפשר לקבור ללא קשר לדת הנפטר וללא טקס מסוים. אופן עריכת טקס הלוויה תלוי אך ורק בכם. כלומר, אתם תהיו אלה שיהיו אחראיים על הטקסטים ועל הטקס כולו. מי שרוצה יכול כמובן לערוך טקס מסורתי, או ברוח היהדות, אך זה תלוי בכם. מי שבוחר לערוך טקס חילוני לגמרי או טקס, חלילה, לא יהודי, מוזמן לעשות זאת גם כן.
קבורה אזרחית היא חופשית, היא חופשית מכבלי הדת. היא לא כופה עליכם את מנהגי היהדות, ומאפשרת לכם להיפרד מהאדם האהוב שאיבדתם בדרך שהכי מכבדת אותו לפי השקפת עולמכם. כמו כן, יש גם עניין טכני שיכול להיות חשוב ביותר - בית עלמין אזרחי מאפשר לכם לקבור בתוך ארון. תצטרכו לדאוג לארון, כמובן, אבל לא תהיו מוכרים לקבור בתכריכים. בשביל רבים מדובר במעשה מבזה ולא מכבד, לכן ייתכן ואפשרות זו תהיה חשובה עבורכם.
כיצד עושים זאת?
בכל עיר העירייה חייבת להקצות חלק משטחי הקבורה בשביל קבורה לא יהודית. מצאו בית קברות אזרחי באזור מגוריכם וצרו עימם קשר. כמו כל בית עלמין, הם יבקשו תעודת פטירה לפני שיוכלו להמשיך. במקרים מסוימים תימצאו זכאים לקבור במקום זה ולכן הביטוח הלאומי יכסה את העלויות. במקרה שלא, אתם תהיו אחראיים לתשלום על הוצאות הקבורה והעברת הגופה.
את הטקס, מכיוון שכעת הוא באמת הטקס שלכם, תצטרכו לתכנן בעזרת חברים ובני משפחה. בחרו מה חשוב לכם שייאמר ומי חשוב שידבר. כל עוד אין פגיעה, ניתן לבחור בצורה חופשית לגמרי את התכנים שיעלו במהלך טקס הלוויה. תחליטו אם תרצו כמה אלמנטים מסורתיים, או שאתם מעדיפים טקס חילוני למהדרין.
לאחר הלוויה, תוכלו לערוך שבעה או לציין את זכרון יקיריכם בכל צורה שתיראה לכם מתאימה ונכונה. חווית האובדן היא קשה, אך היא חלק מהחיים ולעיתים יש בה גם אלמנט מאחד. אנו מקווים שהמדריך שכאן יסייע לכם בימים קשים אלה.