איזו תזונה תומכת בהוויה יוגית. וכיצד היוגה יכולה לתמוך בתהליך ירידה במשקל ושינוי תזונתי.
שנים עשיתי הפרדה בין היוגה לתזונה שני מקצועות שונים שמדברים בשפה שונה . היום הבנתי שעולם הדיאטות והירידה במשקל ועולם היוגה תומכים זה בזה ומשלימים זה את זה. זהו שילוב אופטימלי בכדי שנגיע אל יעדנו. להרגיש טוב יותר, להיות בריאים, חיוניים, מאוזנים, שמחים, רזים ויפים.
הנקודה הראשונה שאולי תומכת יותר מכולם, זה להוסיף את השאלה : איך זה מרגיש ? ,איך הבטן מרגישה? איך הגוף מרגיש? את השאלות האלה יש לשאול לפני "איך זה נראה?". כשהכוח של הדיאטה נובע מהכוח של התחושות והחיבור לגוף, ולא מרשימות של מה מותר ומה אסור וכמה, הדיאטה נטמעת והופכת באמת לאורך חיים מתמשך ולא, דיאטה שנשברים ממנה אחרי חודש.
היוגה מדברת בשקט על שקט. איזה שקט? שקט ממה? שקט מרעשים ,שקט מהפרעות,שקט ממוצרים שלא צריך, שקט מיחסים שלא צריך, שקט מדפוסים שכבר לא משרתים אותנו כל אלה מרחיקים אותנו מהמרכז שלנו ממי שאנחנו באמת, במזוקק. בהיבט של המזון הדבר דומה. איכלו מזונות נקיים, גולמיים בצורתם הטבעית ירקות פירות דגנים מלאים הימנעו מכל המוצרים המעובדים הארוזים (שניצל טבעול) המלאים בקלוריות אך ריקים מערכים תזונתיים ואנרגיה אמיתית וחיונית לגוף. ישנם מזונות שערכם התזונתי גבוה כל כך וערכם הקלורי הוא אפסי. ספיר ולינה.
היוגה מדברת על פראנה . אך פראנה..אהובתי. אנרגיית החיים . באוניברסיטה העברית בלימודי תזונה מלמדים אותנו שאנרגיה מודדים בקלוריות. כמה חום צריכים להשקיע בכדי לעלות ליטר מים במעלה אחת. קלוריות. ביוגה מתייחסים לאנרגיה בצורה שונה. אנרגיה היא מונח מופשט יותר בלתי ניתן למדידה . האנרגיה קיימת אי אפשר לראות אותה אפשר לחוש אותה. הפראנה מגיעה מהמזון והיא מגיעה מהנשימה.האנרגיה זורמת בגוף בנתיבים שונים בצורות שונות . האנרגיה מגיעה מזרימה נכונה של מהלך הדברים,מהדארמה.
כמה פעמים חוויתי ושמעתי משפטים מהסוג:" חזרתי מהעבודה הייתי גמורה עייפה מתוסכלת נכנסתי הביתה וירדתי על חצי מקרר" או משפט כמו:"אני עייפה אין לי כוח ,אלך להכין לעצמי כריך עם פסטראמה." יש משהו אבסורדי במשפטים האלה, ברור שהאוכל הוא לא הפתרון כי הרעב לא היה הבעיה.. היוגה מלמדת כלים לחדד את החיבור לתחושות שבגוף וכך הבחירות יותר מדויקות. הפתרון מתאים לבעיה. אולי אני עייפה, אולי אני עצובה,אולי אני מתוסכלת,אולי לא היה לי דקה לעצמי היום. מתחילים להרגיש שאכילת פיצה קפואה גורמת לי לכאבי בטן ושלכל העוגות הקנויות יש טעם של כימיקלים והסוכר לא רק שלא העיר אותי הוא ביקש עוד סוכר ועוד סוכר. הגוף מתחיל לבקש מזונות טובים רעננים,מזינים עם פראנה.
יש תחושה עילאית שהבטן ריקה קלה ,תחושה שמתמכרים אליה.
לומדים לנשום- לפעמים זה חוסך בולמוס אחד או שניים.
היוגים ידועים כצמחוניים . תזונה צמחונית תומכת בהוויה היוגית. יותר במובן הערכי הפילוסופי ופחות,להבנתי, מטעמים תזונתיים. היוגי מתייחס אל העולם כאילו היה אחו גדול שבו הסוסים אוכלים עשב בנחת הציפורים שרות והשבלולים מלחחים עלים. הצב הולך לאיטו ויודע בתוכו עמוק פנימה שלא יחסר לא מזון יש בשפע, אפשר להתמהמה. לעומת עולם הטורפים שנמצאים בכוננות ציד כל הזמן דרוכים מתוחים, מחכים לטרף הבא. קיומם מותנה בחייו של בעל חיים אחר .
אחד הערכים המרכזיים במסורת היוגה זה האאימסה- אי אלימות, אי פגיעה . להיות נטועים בכוונה שלנו, לא לנהוג באלימות כלפי עצמינו וכלפי הסובבים אותנו. לכולם הזכות להיות.
נמסטה דפנה.
קאן יוגה ותזונה נבונה
דיאטנית קלינית המתמחה בתהליכי ירידה במשקל ויצירת אורח חיים בריא ומורה מוסמכת לאשטנגה יוגה חברת ארגון מורי היוגה בישראל.