התחום המשפטי של נזקי גוף הינו מורכב ביותר. ללא ידע משפטי ורפואי נרחב ומעמיק יתקל האדם הנפגע בקושי רב להשיג את הפיצוי המגיע לו עקב הפגיעה. לכן, כדי להשיג את פיצוי זה, מומלץ להסתייע בשירותי עורך דין נזקי גוף. חשוב להבין כי התחום של נזקי גוף הינו נרחב, וכולל בתוכו בין היתר תת-תחומים שונים בנוסף לפגיעות במסגרת עבודה כגון תאונות אישיות, תאונות דרכים ורשלנות רפואית. חשוב לוודא כי תיוצגו על ידי עורך דין מנוסה אשר מתמחה בייצוג נפגעי תאונות עבודה, מחלות מקצוע או מיקרוטראומה, שכן לכל תחום תחת נזקי גוף קיימת מסגרת משפטית רלוונטית ותקנות שונות.
תאונות עבודה
תאונת עבודה של שכיר מוגדרת בחוק כתאונה אשר אירעה תוך כדי העבודה ובעקבותיה אצל המעביד או מטעמו. תאונת עבודה של עובד עצמאי מוגדרת ככזו אשר אירעה תוך כדי עיסוקו במשלח ידו ובעקבותיה. במקרה של תאונות עבודה יש לדווח עליה למעסיק, וכאשר מקבלים טיפול רפואי לציין כי הפגיעה ארעה במהלך העבודה או בעקבותיה. בנוסף, במידה והיו עדים לתאונה יש לרשום את פרטיהם.
חשוב לדעת כי במקרים של תאונות עבודה, הנפגע רשאי לקבל מן המוסד הביטוח לאומי "דמי פגיעה" עבור התקופה הראשונית בה אינו כשיר לעבודה בעקבות התאונה. לאחר מכן רשאי הנפגע לתבוע פיצוי עבור נכויות זמניות או נכויות לצמיתות אם הוא סובל מכאלו.
במקביל לתביעה בגין פגיעה בעבודה במוסד לביטוח לאומי, ניתן להגיש תביעת פיצויים לבית המשפט. בכדי שבית המשפט יפסוק לטובת התביעה, יש להסתייע בעורך דין נזקי גוף שיוכל להוכיח כי אכן התרחשה תאונה וכי היא נגרמה עקב אחת מן העוולות המצוינות בפקודת הנזיקין. לרוב במקרים של תאונות עבודה מדובר על עוולת רשלנות. כמו כן, עורך הדין צריך להוכיח קיום קשר סיבתי בין התאונה ובין הפגיעה בגינה הוגשה התביעה.
מחלת מקצוע
מחלת מקצוע הינו מונח המתייחס לפגיעה אשר נגרמה לאדם כתוצאה מתנאי עבודתו. בעוד המונח תאונת עבודה מתייחס לפגיעה חד-פעמית אשר ניתן להצביע על זמן ספציפי בו היא התרחשה, פגיעה של מחלת מקצוע נוצרת לאורך זמן. מחלת מקצוע מוכרת הן במקרים של פגיעות בקרב עובדים עצמאים והן בקרב שכירים. המוסד לביטוח לאומי מכיר במחלות מקצוע אשר מופיעות ברשימה שפורסמה על ידו בחוק הביטוח הלאומי בלבד. עבור כל ליקוי רפואי כזה מוגדרים אחוזי הנכות המוענקים לסובל ממנו.
עילות להגשת תביעות נזקי גוף על רקע מחלת מקצוע יכולות להיות לדוגמא:
• התפתחות מחלת נשימה עקב חשיפה לחומרים מסוכנים במהלך העבודה.
• התפתחות מחלת הסרטן עקב חשיפה לחומרים כרונית לחומרים מסוכנים.
• ליקוי שמיעה עקב חשיפה לרעש העולה על סף הרעש המותר לפי פקודת הבטיחות בעבודה לאורך זמן.
באם מוגשת תביעת נזקי גוף על רקע מחלת מקצוע, עורך דין נזקי גוף צריך להוכיח כי הנפגע סובל מליקוי בריאותי אשר מוגדר בחוק כמחלת מקצוע, וכי הליקוי התפתח בתקופה בה הוא הוא נכלל ברשימת חוק ביטוח לאומי.
תאונת דרכים
תחת תאונות עבודה נחשבות גם תאונות דרכים אשר מתרחשות במהלך העבודה, בדרך מן הבית למקום העבודה או להיפך, ולכן הנפגע יכול להגיש תביעה הן לחברת הביטוח אשר ביטחה את הרכב בביטוח חובה, והן למוסד לביטוח לאומי. עם זאת, חשוב לציין כי לא בכל מקרה המוסד לביטוח לאומי יכיר בתביעה, ולכן מומלץ להיוועץ עם עורך דין נזקי גוף.
מיקרוטראומה
המושג מיקרוטראומה הינו הגדרה משפטית של בית הדין לעבודה. מונח זה מתייחס לפגיעה אשר נוצרה לאורך שנים עקב הצטברות פגיעות זעירות באיבר מסוים, בעקבות פעולות שיטתיות חוזרות של העובד במסגרת תפקידו. הגדרה זו נוצרה מתוך הצורך להכיר בפגיעות כאלו אשר אינן כלולות ברשימה של מחלות המקצוע המוכרות על ידי חוק הביטוח הלאומי.
בתביעות פיצויים על רקע מיקרוטראומה על עורך דין נזקי גוף להוכיח כי קיימת תשתית עובדתית לנזקים הזעירים אשר גרמו לשחיקה באיבר הפגוע. בנוסף הוא צריך להוכיח קשר סיבתי בין הפגיעה של התובע ובין תנאי עבודתו.