מהו פוליגרף
המילה פוליגרף מורכבת מצרוף מילים "פולי" (הרבה) "גרף" (רושם). בעצם השם פוליגרף מבטא את פעולתו של מכשיר הפוליגרף באופן הטוב ביותר.
שיטת הבדיקה מבוססת על ההנחה ששינויים בתגובות הפיזיולוגיות של הנבדק יכולים להצביע על
מתח, חוסר שקט, ומוטרדות ואלה מבטאים את ניסיון הנבדק לשקר.
מכשיר הפוליגרף נקרא גם "מכונת אמת" למרות שהתגובות הפיזיולוגיות אינן משקפות אמירת אמת אלא תגובות פיזיולוגיות של אמירת שקר. שם נוסף לפוליגרף הוא "גלאי שקר" LIE DETECTOR וזאת מתוך תפיסה כי הפוליגרף במהלך הבדיקה מגלה את שקר.
הפוליגרף הינו מכשיר שבשילוב יחד עם האדם הבודק רושם את תגובותיו הפיזיולוגיות של נבדק ועל הבודק לנתח את תרשימי הבדיקה ולהגיע לממצאים באם הנבדק דובר אמת או שקר.
מכשיר פוליגרף תקני הינו בעל לפחות שלושה מדדי בדיקה פיזיולוגיים : נשימה , פעילות חשמלית של העור ( הזעה ) ופעילות הלב וכלי הדם.
מדדי בדיקה אלו נבחנו עקב אי יכולת האדם לשלוט בהם או לעצור אותם לפרק זמן קצר. על ידי תהליכים רגשיים , היוצרים שינויים לא רצוניים בתגובות במדדים אלו והרפלקסים הקשורים במערכת הסימפתטית של מערכת העצבים האוטונומית.
על אף שכל ערוץ מערוצי המדידה של הפוליגרף הינו עצמאי דרוש מספר ערוצי בדיקה כדי להגיע לתוצאת בדיקה מהימנות ולהקטין את האפשרות לטעות, כמו כן כל נבדק מגיב באופן שונה לערוצים מסוימים לדוגמה נבדק אחד יגיב על ערוץ הנשימה ובערוץ הפעילות החשמלית של העור כלל לא יגיב ונבדק שני יגיב על ערוץ הפעילות החשמלית של העור ועל הנשימות לא יגיב כלל וזאת על אף גינוי תגובתי משמעותי.
לאור זאת ובכדי להתאים בדיקה פוליגרף לנבדקים רבים ככל האפשר, יש לעשות שימוש בו זמנית במספר ערוצים .
השימוש בפוליגרף חקירתי נועד לברר באם חשוד דובר אמת או שקר. כדי לבצע את הבדיקה דרוש חשד כלשהו ונסיבות הקושרות את החשוד לביצוע העבירה .
הבדיקה תתבצע באם הנבדק הסכים מרצונו הטוב להיבדק וללא כל לחץ מצד החוקרים לבצועה.
בבדיקות פוליגרף נערכות גם לצורך סינון עובדים בקבלה לעבודה במקומות רגישים, מהימנות עובדים תקופתית, בדיקות לשם אימות או הזמת חשדות שונים , חשד לבגידות בין בני זוג ועוד.
מהימנות בדיקת הפוליגרף הינה גבוהה מאד ומגיעה ל95% לפחות. אין בנמצא כיום מכשיר לגילוי אמינות של אדם שיכול להגיע לכדי מהימנות בדיקת הפוליגרף.
כותב המאמר:
אבי חדד בודק פוליגרף מוסמך
אתר : www.tal-polygraph.co.il